ΠΝΑΙ - Δωδεκάνησα: Αναγνώριση τεκμηρίου κυριότητας των (ιδιωτικών) περιουσιών

" Πολλά χρόνια αγώνας, σπουδαίο αποτέλεσμα η δικαίωση. Συγχαρητήρια στους Βουλευτές της Δωδεκανήσου Γιάννη Παππά, Βασίλη Υψηλάντη, Μάνο Κόνσολα και Μίκα Ιατρίδη, για την κοινή Βουλευτική Τροπολογία που κατέθεσαν, και η οποία μόλις ψηφίστηκε απο την Βουλή, στο Νομοσχέδιο με τίτλο "Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου ...." και με την οποία επεκτείνεται και στα Δωδεκάνησα, στα νησιά όπου δεν ισχύει ο Κτηματολογικός Κανονισμός, το τεκμήριο κυριότητας υπέρ των ιδιωτών και όχι υπέρ του Δημοσίου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Δεν λύθηκαν όλα τα ζητήματα αλλά ο δρόμος αυτός είναι πλέον ανοικτός και δεν είναι δύσβατος.  Συγχαρητήρια και στους Υπουργούς που επιτέλους άκουσαν και τόλμησαν, αφού στο παρελθόν κανείς δεν δεχόταν την απόδοση αυτής της δικαιοσύνης.  Σπουδαία μέρα για τα νησιά της Δωδεκανήσου η σημερινή, για τα νησιά των Κυκλάδων ήδη ισχύει η ρύθμιση αυτή.  Αγώνες ετών απέδωσαν"..
 
Η αναφορά του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου για την είδηση που ... έρχεται.. Ποια είναι; Μα το γεγονός ότι η υπέρ των ιδιωτών αναγνώριση του τεκμηρίου κυριότητας των περιουσιών και στα νησιά της Δωδεκανήσου

 

Πρόκειται για μια ιστορικής αξίας και σημασίας νομοθετική παρέμβαση, η οποία αποτελεί δικαίωση ενός στόχου δεκαετιών, που τέθηκε στην κορυφή των διεκδικήσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με αφορμή των αγώνα που πρώτη και μόνη ξεκίνησε το 2018 για τους Δασικούς Χάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε τροπολογία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου   του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων - Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»  η οποία αφορά  στην αναγνώριση της κυριότητας στις περιοχές του Άρθρου 62 του Ν. 998/1979, όσον αφορά τα νησιά  των Κυκλάδων. Σε συνεδρίαση της 21η Ιουλίου 2021, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου επανέλαβε την πάγια θέση του και ανανέωσε το αίτημα του  να υπαχθούν και τα Δωδεκάνησα στις διατάξεις του Άρθρου 62 του Ν.998/1979,  προκειμένου να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση επί του κοινού ζητήματος, αίτημα το οποίο ικανοποιήθηκε χθες με την ψήφιση της τροπολογίας που οι τέσσερις βουλευτές Δωδεκανήσου κατέθεσαν στο πλαίσιο του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση ψηφιακής διακυβέρνησης». Βάσει αυτής, στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 62 του ν. 998/1979 (Ά 289) μετά τις λέξεις "των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων" προστίθενται οι λέξεις '’της Δωδεκανήσου, πλην των νήσων που ισχύει ο κτηματολογικός κανονισμός", δηλαδή εκτός της Ρόδου, της Κω και της Λέρου όπου υπάρχει Κτηματολόγιο.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, κατόπιν αυτής της εξέλιξης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ιστορικής σημασίας νομοθετική παρέμβαση, με την οποία αναγνωρίζεται και στους Δωδεκανήσιους το τεκμήριο κυριότητας των περιουσιών τους.

Συγχαρητήρια στους Υπουργούς που επιτέλους άκουσαν και τόλμησαν, αφού στο παρελθόν κανείς δεν δεχόταν την απόδοση αυτής της δικαιοσύνης. Συγχαρητήρια στους βουλευτές της Δωδεκανήσου που συνυπέγραψαν την τροπολογία.

Είναι μεγάλη μέρα η σημερινή για τα Δωδεκάνησα και για όλους όσοι αγωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια, για να φτάσουμε σε αυτό το αίσιο αποτέλεσμα. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τους δασικούς χάρτες, είχε θέσει την παραπάνω ρύθμιση σε προτεραιότητα και θα συνεχίσει τον μεγάλο αγώνα που πρώτη και μόνη ξεκίνησε το 2017, έως την πλήρη δικαίωση των νησιωτών. Έναν αγώνα που πλέον διεξάγεται σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από το παρελθόν. Από αρνητικό και δύσβατο, έγινε ομαλό και φιλικό».

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, αναφέρονται τα εξής:

«Mε την ρύθμιση αυτή προστίθενται στις περιοχές του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 62 του ν. 998/1979, στις οποίες δεν ισχύει το δικονομικό τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, τα Δωδεκάνησα, πλην της Ρόδου της Κω και Λέρου που ισχύει ο κτηματολογικός κανονισμός, δεδομένου ότι « γαίες φύσεως "αρζί- μιρί" ή "εραζί-εμιριέ" δηλαδή δημόσιες γαίες από της εποχής του Σουλτάνου Σ., τούρκου κατακτητή (1522 μΧ) μέχρι τη δημοσίευση του ν. 2100/1952, δεν υπήρξαν στα Δωδεκάνησα εκτός της Ρόδου, της Κω και τμήματος της Λέρου, που ο τούρκος κατακτητής τις είχε κυριεύσει με την σπάθη και το δόρυ, ενώ στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου ... που δεν είναι δορυάλωτα, ήτοι δεν είχαν κατακτηθεί με τα όπλα, ο Σ. ο Μεγαλοπρεπής, όχι μόνο δε δήμευσε τη γη, αλλά παραχώρησε προνόμια και δικαιώματα, με αποτέλεσμα όλα ανεξαιρέτως τα κτήματα που κατείχαν, νέμονταν και εξουσίαζαν από τότε οι κάτοικοι των νησιών αυτών να ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους, ήταν δηλαδή όλα ιδιόκτητες γαίες "μουλκ"» (ΑΠ 458/2016)».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News