ΠΝΑΙ: Επιπλέον 2, 3 εκατ ευρώ για την "Νησίδα Μουσείων" της Νάξου

Καλά νέα για τους αρχαιολογικούς χώρους στην Νάξο και δη την περίφημη "Νησίδα Μουσίων" που είναι σε εξέλιξη στο Κάστρο της πόλης της Νάξου... Να πούμε βασικά ότι στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αγία Ούρσουλα» στην πρώην Μόνη Ουρσουλινών της Ιεράς Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, στον δεύτερο όροφο λειτουργεί από την 15η Μαίου, η "προσωρινή" έκθεση του Αρχαιολογικου Μουσείου της Νάξου. Η έκθεση λειτουργεί από Τετάρτη ως Δευτέρα (09:00-14:00) και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα δούμε την ολοκληρωμένη μορφή του προγράμματος «Νησίδα» που θα μετατρέψει τη μοναδική Καστρόπολη της Νάξου σε κέντρο πολιτισμού στις Κυκλάδες… 

Οι εξελίξεις; Αρχικά από το στόμα του Δημήτρη Αθανασούλη - διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων - ο οποίος, σε πρόσφατο άρθρο του στην "Καθημερινή¨για το ρόλο του πολιτισμού στον τουρισμό είχε αναφέρει: " Στη Νάξο, που τώρα παγιώνεται η τουριστική της φυσιογνωμία, η έμφαση στον ποιοτικό πολιτιστικό τουρισμό, εκτός από τη συστηματική ανάδειξη του μοναδικού δικτύου των βυζαντινών ναών της, δίνεται με την υλοποιούμενη πολυσύνθετη μουσειακή υποδομή της Νησίδας Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου, όπου η μεσαιωνική ακρόπολη θα φιλοξενεί σε αποκατεστημένα μνημειακά κελύφη τρία θεματικά μουσεία: Κυκλαδικού Πολιτισμού, Αρχαίας Νάξου και Βυζαντινής Ναξίας". 

Ενώ μερικές ημέρες αργότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Aegean Voice 107.5" (σ.σ. μπορείτε να ακούσετε το σχετικό video στο τέλος του άρθρου) είχε σημειώσει " συνεχίζονται  κανονικά οι εργασίες στη Νησίδα Μουσείων στο Κάστρο της Νάξου με στόχο στα τέλη του 2023 να είναι επισκέψιμη στο κοινό". Και είχε δώσει την είδηση ότι γίνονται συζητήσεις με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για αύξηση της χρηματοδότησης. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι  .. 

Διπλασιασμός 

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - βάζει την υπογραφή του στην αύξηση της χρηματοδότησης κατά 2,3 εκατ, ευρώ (!!!). Δείτε τι αναφέρει στη προσωπική του σελίδα "  Η ανάπλαση των Μουσείων της Χώρας της Νάξου, είναι ένα σημαντικό έργο Πολιτισμού στην Περιφέρεια μας. Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 2,3 εκ. € και οι εργασίες, που στο μεταξύ προχώρησαν σημαντικά απο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ανέδειξαν την ανάγκη για διπλασιασμό της διαθέσιμης χρηματοδότησης του προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Οι Ευρωπαϊκοί πόροι της Περιφέρειας μας, του ΕΣΠΑ 2014-2020, απο τους οποίους προήλθαν και τα αρχικά 2,3 εκ. €, έδωσαν την λύση για μία ακόμη φορά. Το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που μελέτησε και εκτελεί άρτια το έργο, έχει απο σήμερα στην διάθεση της τα επιπλέον 2,3 εκ. € που χρειάζεται για την υλοποίηση της Νησίδας Μουσείων Χώρας Νάξου.

Ενα έργο, που θα οδηγήσει στην έκθεση όλων των υπέροχων ευρημάτων που σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες του Υπουργείου στο νησί. Ενα έργο στο οποίο πιστέψαμε και εμείς και με χαρά προχωρήσαμε στην απόφαση διάθεσης των πόρων για την υλοποίηση του. Σύντομα, κάτοικοι και επισκέπτες της Νάξου θα μπορούν σε ένα σύγχρονο χώρο να θαυμάσουν την Ιστορία, τον Πολιτισμό ενός ακόμα μοναδικού νησιού της Περιφέρειας μας. Σε όλα τα νησιά μας, εργοτάξια που δίνουν προστιθέμενη αξία, προχωρούν κανονικά ακόμα και μέσα στην πανδημία και στέλνουν παντού το μήνυμα ενός καλύτερου Αύριο"

 

Τι είναι η «Νησίδα;»

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «το έργο της νησίδας των μουσείων στο κάστρο Χώρας Νάξου, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με προϋπολογισμό 2.300.000,00 €. Με την ολοκλήρωση της δράσης το μεσαιωνικό κάστρο θα έχει μετατραπεί σε ένα ανοικτό μουσείο, όπου οι επισκέπτες θα περιηγούνται και θα ανακαλύπτουν τις εκκλησίες, τους πύργους και τα μεσαιωνικά κτήρια. Μέσα σε τρία από αυτά θα φιλοξενούνται τρεις μουσειακοί πυρήνες που θα αφηγούνται την ιστορίες από το ένδοξο παρελθόν της Νάξου: ο πρώτος θα φιλοξενήσει το πρώτο Μουσείο του Κυκλαδικού Πολιτισμού, το οποίο δικαιωματικά δημιουργείται στην Νάξο αφού υπήρξε το λίκνο του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού και διαθέτει την εντυπωσιακότερη συλλογή μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων από τις ανασκαφές της Υπηρεσίας στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Νάξου. Ο δεύτερος πυρήνας θα διηγείται την ιστορία της Νάξου στους ιστορικούς χρόνους με έμφαση στην καθοριστική συμβολή της στην ελληνική τέχνη και αρχιτεκτονική των αρχαϊκών χρόνων. Ο τρίτος πυρήνας θα περιλαμβάνει την μοναδική σε ποιότητα και ποσότητα συλλογή αποτοιχισμένων βυζαντινών τοιχογραφιών από τις εκκλησίες της Νάξου που αναδεικνύουν τον κομβικό χαρακτήρα που είχε το νησί για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News