PNAI: Ετοιμασίες για την ANUGA 2019 που γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής

Την συμμετοχή της στην έκθεση «ANUGA 2019 – Διεθνής Έκθεση Τροφίμων & Ποτών» που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 – 9 Οκτωβρίου 2019 στο εκθεσιακό κέντρο Koelner messe της Κολωνίας στη Γερμανία, προετοιμάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατέχοντας τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019.

H Anuga αποτελεί αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων & ποτών παγκοσμίως & διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στο εκθεσιακό κέντρο της Κολωνίας. Αποτελεί τo πιο σημαντικό γεγονός για όλους εκείνους που επιθυμούν να κάνουν ένα δυνατό «ξεκίνημα» σε νέες αγορές & να συνάψουν κερδοφόρες συμφωνίες για τις επιχειρήσεις τους. Είναι η παγκοσμίως μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τροφίμων και ποτών και αποτελεί την σημαντικότερη επιχειρηματική και επικοινωνιακή πλατφόρμα για τον κλάδο.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανέκαθεν στις μεγαλύτερες συμμετοχές της Anuga, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και το 2017 –καταλαμβάνοντας τη 5η θέση- με 280 εκθέτες που κάλυψαν εκθεσιακή επιφάνεια πάνω από 6.000 τ.μ.

Στην έκθεση συμμετείχαν συνολικά 7.405 εκθέτες από 107 χώρες ενώ οι εμπορικοί επισκέπτες ξεπέρασαν τους 200.000 – αριθμός που αναμένεται να ξεπεραστεί το 2019!

Η έκθεση φιλοξενεί 10 εξειδικευμένες εμπορικές εκθέσεις του κλάδου τροφίμων- ποτών στους εξής τομείς:
–  Anuga Fine Food: Τρόφιμα γενικά
–  Anuga Frozen Food: Κατεψυγμένα προϊόντα, παγωτά
–  Anuga Meat: προϊόντα κρέατος, πουλερικά, κυνήγι
– Anuga Chilled & Fresh Food: Προϊόντα gourmet και delicatessen, ψύξης, ψαρικά, λαχανικά, φρούτα
–  Anuga Dairy: Γαλακτοκομικά προϊόντα
–  Anuga Βread & Bakery: Αρτοσκευάσματα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής
–  Anuga Drinks: Ποτά, κρασί, αναψυκτικά και χυμοί
– Anuga Hot Beverages: Αφεψήματα
– Anuga Culinary Concepts: Εξοπλισμός για catering και μαζική εστίαση, εξοπλισμός και υπηρεσίες για την λιανική αγορά

Στην Anuga 2019 μια ολόκληρη σειρά εκδηλώσεων και συνεδρίων θα συνοδεύει και πάλι την έκθεση. Η θεματολογία των διασκέψεων και των διαλέξεων υψηλού επιπέδου καθορίζεται από τις υπάρχουσες τάσεις του κλάδου: Προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, Non-GMO products (Μη Γενετικά Τροποποιημένα προϊόντα), Superfoods, Έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα, Functional & Free from products, Βιολογικά προϊόντα, Kosher προϊόντα, Halal food, Προϊόντα Vegan και Χορτοφαγίας.

Σημειώνεται πως έχει ήδη βγει η σχετική πρόσκληση όπου καλούνται οι παραγωγοί που μεταποιούν ή και τυποποιούν αποκλειστικά πιστοποιημένα ΠΟΠ ή/και ΠΓΕ ή με έγκριση H.A.C.C.P. ή ISO αγροτικά προϊόντα (τρόφιμα & ποτά) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να συμμετέχουν ώστε να έχουν παρουσία στο περίπτερο της ΠΝΑΙ.

Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης: «Η ΠΝΑΙ και ο πρωτογενής τομέας, με στοχευμένη πολιτική δράση που αναδεικνύει, προβάλλει και βοηθάει τους παραγωγούς μας να διαθέτουν τα τοπικά τους προϊόντα στην αγορά και να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες, συμμετέχει σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στις διεθνείς εκθέσεις, συμμετέχουν παραγωγοί που έχουν εξαγωγική δυνατότητα και διαθέτουν προϊόντα πιστοποιημένα. Η συμμετοχή απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις: κατ’ αρχήν τα προϊόντα να παράγονται στα νησιά μας –κάτι που έχουμε την δυνατότητα να ελέγχουμε στις υπηρεσίες μας. Επιπλέον, η τυποποίηση και η μεταποίηση είναι μία ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να φιλοξενηθεί στα περίπτερα της ΠΝΑΙ. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αρνηθεί σε κανέναν, κάνουμε δεκτές τις αιτήσεις εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται».

Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην έκθεση, 11 παραγωγοί με τα προϊόντα τους από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα -οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις που βρίσκονται προς αξιολόγηση.

Σημειώνεται, πως όλες αυτές οι δράσεις, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του τίτλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης το 2019» με πρωταρχικό και βασικό στόχο, την ανάδειξη της Αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας και την καθιέρωσή της ως δυναμικού παράγοντα υγιεινής διατροφής, την διασύνδεση του τουρισμού με την γαστρονομία, καθώς και η προβολή των νησιών της Περιφέρειας υπό το πρίσμα του γαστρονομικού τουρισμού.