Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠΝΑΙ: Ο φόβος της ανομβρίας και το κατσικάκι Νάξου - Αμοργού

ΠΝΑΙ: Ο φόβος της ανομβρίας και το κατσικάκι Νάξου – Αμοργού

|

Η συνεχιζόμενη ανομβρία προβληματίζει την Περιφέρεια – Συνέντευξη Τύπου από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη – Τι είπε για τα προϊόντα που είναι υπό ένταξη στο Μητρώο Προστετευόμενων προϊόντων 

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της τρέχουσας περιόδου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προσπάθειες που κάνει η Υπηρεσία της Περιφέρειας για την εξοικονόμηση ύδατος από τους καλλιεργητές και για την ανάγκη επιδότησης των αγροτών που έχουν πληγεί από την ανομβρία των τελευταίων μηνών.

Συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για την Πρόσκληση ενδιαφέροντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά το Μέτρο 4 (Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις) και το υπομέτρο 4.1.2 (Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος), το οποίο έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια. Καλούνται, λοιπόν, οι δυνητικά δικαιούχοι, φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα να υποβάλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της δράσης 4.1.2. «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Η δράση αυτή αναφέρεται στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης ύδατος από την γεωργία και στην βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Παράλληλα στόχος της δράσης είναι η αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με την γεωργία με την εξοικονόμηση ύδατος μέσω της μείωσης της ποσότητας που αντλείται από τα υπόγεια ή επιφανειακά υδατικά συστήματα.

Όσον αφορά την ανομβρία που έχει πλήξει το Νότιο Αιγαίο τους δύο τελευταίους μήνες ο κ. Ζαννετίδης είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο για να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης των πληττομένων παραγωγών, κάτι το οποίο δεν έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των κινδύνων για τους οποίους οφείλει ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει τους πληττόμενους. Κι εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η ανομβρία δεν πλήττει μόνο τους γεωργούς, αλλά και τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους, γεγονός που ανεβάζει σε υψηλά στάνταρ την ζημιά όλων. Η Υπηρεσία της Περιφέρειας συγκεντρώνει στοιχεία για να τα αποστείλει στο Υπουργείο ζητώντας να γίνει τροποποίηση του καταλόγου του ΕΛΓΑ και να συμπεριληφθεί η ανομβρία στους ασφαλιζόμενους κινδύνους. Στις συζητήσεις με το Υπουργείο γίνεται θέμα και για αποζημίωση των αγροτών από τις καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια και ακόμα για τρόπο χρηματοδότησης τους για περίφραξη των καλλιεργουμένων εκτάσεων.

Ακολούθως ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη παρέμβαση της Περιφέρειας για την τροποποίηση του αλιευτικού νόμου για το συμιακό γαριδάκι, η οποία ψηφίσθηκε την Πέμπτη στη Βουλή και οι 45 περίπου ενδιαφερόμενοι αλιείς περιμένουν την δημοσίευση της στο ΦΕΚ για να πάρουν την άδεια και να ξεχυθούν στη θάλασσα για να αλιεύσουν το περίφημο συμιακό γαριδάκι.

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο θέμα της καταγραφής των αιωνόβιων ελαιοδέντρων του Αιγαίου και επεσήμανε πως η προθεσμία για ένταξη των ενδιαφερομένων στη λίστα της απογραφικής διαδικασίας θα ισχύσει μέχρι τέλος Μαΐου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η επίσκεψη και προσπάθεια για την εντόπιση της ηλικίας των ελαιοδέντρων αυτών.

Αναφορά, επίσης έκανε ο Φιλήμονας Ζαννετίδης και στην σύμβαση που υπέγραψε προχθές ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος για τα βοσκοτόπια, ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες ενδιαφερόμενους στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Η σύμβαση περιλαμβάνει 4.239.156 στρέμματα και τα χρήματα που θα διατεθούν ανέρχονται σε 2.365.448 ευρώ.

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον θέμα ανακοίνωσε ο κ. Ζαννετίδης. Μίλησε για την σύμβαση που υπογράφθηκε από τον περιφερειάρχη για καταχώρηση στο Μητρώο προστατευόμενων προϊόντων. Ήδη έχουν πιστοποιηθεί 13 προϊόντα για υποβολή φακέλου πιστοποίησης και άλλα 9 βρίσκονται στο διερευνητικό στάδιο για έγκριση. Τα 13 εγκεκριμένα προϊόντα είναι:

1) Το μέλι Ρόδου

2) Κουλούρες Καρπάθου

3) Κουλουρία Αρχαγγέλου

4) Σπινιάλο Καλύμνου

5) Κολιός Λέρου

6) Γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας

7) Σκόρδα Καλαβαρδών

8) Συμιακό γαριδάκι

9) Λεμόνι Άνδρου

10) Μέλι Κυκλάδων

11) Λιαστή ντομάτα Κυκλάδων

12) Ντομάτα Κω

13) Βελανίδι Κέας

Τα δε υπό ένταξη προϊόντα είναι:

1) Λάδι Κω

2) Σιτάρι Ρόδου

3) Βερίκοκα Αφάντου

4) Κουφέτο Μήλου

5) Φράουλες Παραδεισίου

6) Κατσίκι Νάξου

7) Κατσίκι Αμοργού

8) Αρνί Νάξου

9) Αρνί Αμοργού.

Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις εκθέσεις τροφίμων λέγοντας πως η Περιφέρεια συνεχίζει να στηρίζει τους παραγωγούς που συμμετέχουν σε αυτές. Ήδη στην διαδικτυακή έκθεση του Λονδίνου (17-19 Μαΐου) θα συμμετάσχουν 8 εκθέτες από Ρόδο, Κω, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Τήνο. Παράλληλα γίνονται οι προεργασίες για την συμμετοχή στην έκθεση Foodexpo (14-18 Ιουνίου) στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή 20 εκθέτες από 8 νησιά και προσεχώς θα ανοίξει και η πρόσκληση για την συμμετοχή στην έκθεση Anugka της Γερμανίας(14-16 Οκτωβρίου), στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει φυσική παρουσία.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες