Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠροσοχή .. προσοχή, το μπλε στο χάρτη είναι θάλασσα. Πάμε πάλι... Θάλασσα

Προσοχή .. προσοχή, το μπλε στο χάρτη είναι θάλασσα. Πάμε πάλι… Θάλασσα

|

Άρθρο του Εντεταλμένου Σύμβουλου Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδεκανήσου, Χρήστου Μπάρδου με τίτλο “Προς κυβερνώντες: Το μπλε στον χάρτη είναι θάλασσα. Δεν είναι ασφαλτοστρωμένος δρόμος» 

Νησιωτικότητα: Αναφορά στα μειονεκτήματα που εμφανίζουν τα νησιά έναντι της ηπειρωτικής χώρας και άρα και στις αναγκαίες, οριζόντιες πολιτικές για την άμβλυνση αυτών των μειονεκτημάτων.

Δύο πρόσφατες αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας, αμφισβητούν ωστόσο τον ορισμό της νησιωτικότητας, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στην ουσία του όρου.

Η πρώτη αναφέρεται στην στη μη αποδοχή των 34 παρατηρήσεων σε ισάριθμα σημεία του νομοσχεδίου για τα υδατοδρόμια. Η σύνταξη των προτάσεων πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες, με σκοπό την κατάθεση μιας βελτιωτικής πρότασης, περισσότερο ευέλικτης, ρεαλιστικής, και σίγουρα προνοητικής, σε σχέση με τα προβλήματα που ενδεχομένως να προέκυπταν. Άρα ήξεραν, σίγουρα μπορούσαν, αλλά προφανώς, δεν ήθελαν.

Η δεύτερη απόφαση αναφέρεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών για την πιστοποίηση ικανότητας οδήγησης των οδηγών άνω των 74 χρονών για ανανέωση της αδείας οδήγησης. Εκτός από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, απαιτείται και η εξέταση οδήγησης με το δικό τους όχημα. Μέτρο σωστό και απαραίτητο. Ακριβό όμως για τους νησιώτες , οι οποίοι έχουν την ατυχία να κατοικούν σε νησί που δεν υπάρχει τμήμα της διεύθυνσης Συγκοινωνιών. Θα πρέπει να φορτώσει το αυτοκίνητο του σε πλοίο της γραμμής, να μείνει σε νησί που υπάρχει τμήμα της διεύθυνσης Συγκοινωνιών μερικές μέρες για να εξεταστεί και να επιστρέψει, έχοντας δαπανήσει την μισή του σύνταξη.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα κληθεί να δώσει λύση στέλνοντας εξεταστές, χρησιμοποιώντας υπαλλήλους από τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα της διεύθυνσης Συγκοινωνιών των νησιών μας. Υπογραμμίζεται και ο κίνδυνος που διατρέχουν οι εξεταστές, σε ένα όχημα χωρίς πεντάλ στη θέση του συνοδηγού.

Και ακολουθεί το έγγραφο προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που υπογράφουν, ο αρμόδιος αντιπεριφεριάρχης Ιωάννης Μαργαρίτης και ο επιτετραμένος Σύμβουλος Χρήστος Μπάρδος με τίτλο “”Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς ατόμων άνω των 74 ετών που ανανεώνουν την άδεια οδήγησης” και όπου αναλύονται τα ζητήματα που δημιουργούνται από τη συγκεκριμένη κίνηση του υπουργείου… 

Σε συνέχεια των πιο πάνω σχετικών αναφορικά με τη διαδικασία ανανέωσης αδειών οδήγησης ατόμων μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 74 ετών, οφείλουμε να επισημάνουμε σημεία σχετικά με την εφαρμογή της υ.α. στη νησιωτική περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.

Α) ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελείται από τους νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με πλήθος κατοικημένων νησιών, η ακτοπλοϊκή διασύνδεση των οποίων είναι κατά κανόνα από προβληματική έως και ανύπαρκτη σε συγκεκριμένες εποχές του έτους. Δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς δεν διενεργούνται στο σύνολο των  νησιών αλλά σε μικρό αριθμό αυτών. Συγκεκριμένα:

Στον Νομό Κυκλάδων διενεργούνται εξετάσεις στα νησιά : Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Άνδρος, Πάρος, Νάξος Μήλος και Θήρα

Δεν διενεργούνται εξετάσεις στα νησιά: Κέα, Κύθνος, Σίφνος, Σέριφος, Κίμωλος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη, Θηρασιά, Ίος, Αντίπαρος, Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Ηρακλειά, Αμοργός.

Στον Νομό Δωδεκανήσου διενεργούνται εξετάσεις στα νησιά : Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Λέρος και Κάρπαθος.

Δεν διενεργούνται εξετάσεις στα νησιά: Σύμη, Χάλκη, Τήλος, Νίσυρος, Κάσος, Αστυπάλαια, Λειψοί, Αγαθονήσι, Πάτμος.

Από το σύνολο δηλ των νησιών της Περιφέρειας διενεργούνται εξετάσεις σε 13 νησιά , ενώ σε 25 δεν διενεργούνται. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο πληθυσμός ειδικά των μικρών νησιών αφορά σε μεγάλες κατά το πλείστον ηλικίες στις οποίες και  αφορά η εφαρμογή της ανωτέρω υ.α.

Δεδομένου ότι οι άδειες οδήγησης δεν λήγουν σε ταυτόσημες ημερομηνίες είναι αδύνατον να προγραμματιστούν εξετάσεις σε αυτά τα νησιά ώστε να καλυφθεί το σύνολο των ατόμων που οφείλουν να δοκιμαστούν προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους.

Η μετάβαση από τα 25 αυτά νησιά προς τα πλησιέστερα όπου διενεργούνται σε σχετικά τακτά διαστήματα εξετάσεις είναι και χρονοβόρα και δαπανηρή ειδικά εάν πρέπει ο εξεταζόμενος να μεταφέρει και το όχημά του σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 1 της υ.α.

Επιπλέον προβλέπεται ότι το όχημα του εξεταζόμενου θα πρέπει εκτός των άλλων να διαθέτει Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου. Όπως γνωρίζετε τα περισσότερα από τα μικρά νησιά (με πληθυσμό κάτω των 5000 κατοίκων) εξαιρούνται από την υποχρέωση Τεχνικού Ελέγχου και δεν είναι εφοδιασμένα με Δελτίο Καταλληλότητας αφού στα περισσότερα από αυτά δεν λειτουργούν αδειοδοτημένα συνεργεία.

Β) ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Από την έκδοση του ΔΕΕ έως την πραγματοποίηση της δοκιμασίας προσόντων ο χρόνος που μεσολαβεί στα νησιά είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μεγαλύτερος του προβλεπόμενου, για λόγους ανωτέρας βίας (μικρός αριθμός εξεταστών, μεγάλος αριθμός νησιών, προβλήματα ακτοπλοϊκής διασύνδεσης κλπ).

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέλη των επιτροπών θα κληθούν να πραγματοποιήσουν την εξέταση σε όχημα αμφίβολης καταλληλότητας και με οδηγό μεγάλης ηλικίας με άδεια οδήγησης της οποίας η ισχύς θα έχει λήξει. Παρά το γεγονός ότι οι οδηγοί είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτό δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των υπαλλήλων-εξεταστών αφού από το ίδιο το πνεύμα της υ.α. θεωρούνται δυνάμει  ακατάλληλοι και για τον λόγο αυτό επανεξετάζονται. Η παρουσία εκπαιδευτών κατά τη διάρκεια πρακτικής εξέτασης και μάλιστα σε εκπαιδευτικό όχημα (ύπαρξη διπλών πεντάλ) αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις  για την επίτευξη κατάλληλων συνθηκών εξέτασης που θα προσφέρουν ασφάλεια στους υπαλλήλους-εξεταστές, καθώς και στον ίδιο τον εξεταζόμενο.

Γ) ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Με βάση το άρθρο 5 της υ.α. η καθοδήγηση του οδηγού οποιασδήποτε κατηγορίας δίκυκλου από την επιτροπή γίνεται από όχημα κατηγορίας Β που πρέπει να βρίσκεται εκεί με μέριμνα του ενδιαφερόμενου πράγμα που επίσης δυσκολεύει την μετακίνηση του εξεταζόμενου σε άλλα νησιά, την εξεύρεση οχήματος με οδηγό, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος.

Δ) ΠΡΟΤΑΣΗ

Θεωρώντας ορθό το μέτρο που υιοθετείται με την ανωτέρω υ.α. και για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παραθέσαμε, προτείνουμε για τον νησιωτικό χώρο, η εξέταση να πραγματοποιείται με εκπαιδευτικό όχημα που πληροί τις προϋποθέσεις καταλληλότητας και με την παρουσία εκπαιδευτή για τον χειρισμό των βοηθητικών μέσων ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των υπαλλήλων- εξεταστών.

Τα έξοδα παράστασης του εκπαιδευτή σε κάθε περίπτωση θα αφορούν σε μικρότερο ποσό από αυτό που θα κληθεί να καταβάλει ο κάθε ενδιαφερόμενος εάν πρόκειται να ταξιδέψει από νησί σε νησί, να διανυκτερεύσει άνω των 2 ημερών σε κάποιες περιπτώσεις, και να μεταφέρει το όχημά του.

Εάν δεν εξευρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των νησιών είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από τους οδηγούς θα κυκλοφορούν με ληγμένες άδειες οδήγησης και με ό,τι αποτελέσματα αυτό συνεπάγεται.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες