Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΨάχνουν σούπερ ...φόρο

Ψάχνουν σούπερ …φόρο

|

Τα νησιά του Αιγαίου και δη αυτά του Βορείου Αιγαίου κινδυνεύουν με αφανισμό εάν περάσει το 24% στον ΦΠΑ κι αυτό γιατί μέσα σε μία ημέρα (την 1η Ιουλίου) θα δουν αύξηση σε όλα σχεδόν τα προϊόντα κατά 50% 

Στο «σκοτάδι» κινείται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.  Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε αλλά ενώ νέα μέτρα έρχονται ήδη για ψήφιση στη Βουλή, ούτε έτσι φαίνεται να μπορεί η κυβέρνηση να φέρει προ τετελεσμένων τους δανειστές.  Για να εξασφαλίσει ένα έκτακτο Eurοgroup για την Ελλάδα την Μεγάλη Πέμπτη η κυβέρνηση, πρέπει να έχει κλείσει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι την Τρίτη ή ξημερώματα Τετάρτης το αργότερο, αλλιώς… μπαίνει ο Μάιος και όπως έχουν πει οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, «καήκαμε». Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις το σαββατοκύριακο στο Χίλτον κύλησαν σε τεχνικό επίπεδο και σε μάλλον χαλαρούς ρυθμούς, όπως ανέφεραν  και πληροφορίες από το εξωτερικό.

Ο «λογαριασμός» των μέτρων 9 δισ. δεν φαίνεται να ​ «βγαίνει», αφού ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί ούτε  καν τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ του Μνημονίου του καλοκαιριού, καθώς λείπουν 200 εκατ. ευρώ από φόρους και άλλα 70-100 εκατ. ευρώ από συντάξεις, για να τα δεχτούν οι θεσμοί. Για να κλείσει ο λογαριασμός, δηλαδή, θα χρειαζόταν ο ΦΠΑ να μην πάει από 23% στο 24% αλλά… στο 25%, για επιπλέον έσοδα 350-400 εκατ. ευρώ.

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν νέο «σούπερ φόρο» αλλά ​ευελπιστούν πως ίσως τελικά οι δανειστές κάνουν τα «στραβά μάτια», αφού η κυβέρνηση δέχτηκε να λάβει και «προληπτικά» μέτρα για επιπλέον 3,6 δισ. ως το 2018!

Προς το παρόν όμως, ούτε δεν έχει συμφωνηθεί καν η νομική μορφή που θα λάβει το πρόσθετο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ (νέο “Μνημόνιο ΔΝΤ”) πέραν εκείνων του περασμένου Αυγούστου. Οι δανειστές ζητούν προσυμφωνημένα ψηφισμένα μέτρα που θα λαμβάνονται αυτομάτως, ενώ η κυβέρνηση λέει πως νομικά αυτό δεν γίνεται. «Το πρόβλημα δεν είναι νομικό και πολιτικό» για την κυβέρνηση που θα τα ψηφίσει, λένε όμως νομικοί κύκλοι, αφού πάμπολλα νομοθετήματα έχουν ψηφιστεί «προληπτικά» με βάση το Μνημόνιο (ΦΠΑ στην εκπαίδευση, φόρος ανά στήλη του ΟΠΑΠ, ρυθμίσεις χρεών)  αλλά πριν την ημερομηνία εφαρμογής τους άλλαξαν ή έμειναν στο «συρτάρι».

 Φοροκλοπή 8 δισ. στην τσέπη

 Μετά τα μέτρα λιτότητας Τσακαλώτου για επιπλέον 3,6 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά και τα μέτρα του ασφαλιστικού που πρέπει να αποδώσουν 1,8 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση συμπληρώνει και τρίτο «πακέτο» με μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, προερχόμενα κυρίως από την «άδικη» έμμεση φορολογία. Συνολικά, από τα 5,4 δισ. του πρώτου πακέτου για να κλείσει η αξιολόγηση ή τα 9 δισ. που φτάνουν μαζί με το συμπληρωματικό, η κυβέρνηση ψάχνει από τις τσέπες μας έως 8 δισ. ευρώ, αλλά μόλις 1 δισ. από εξοικονόμηση και περικοπές δαπανών του κράτους…

 Τα ποσά αυτά είναι όμως ό,τι πρέπει να μπει στα κρατικά ταμεία. Με εισπραξιμότητα περίπου 66% σε ό,τι φόρο μπαίνει, στην πράξη τα ποσά που θα καταλογίζονται (αλλά δεν θα πληρώνονται) θα είναι ακόμα μεγαλύτερα, αγγίζοντας και τα 10 δισ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων θα προστεθούν στο «βουνό» των 105 δισ. που χρωστάνε ήδη οι πολίτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία!

Διπλάσιο θα είναι το σοκ από το κύμα αυξήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, ειδικά στα τέσσερα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος) όπου οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν την 1η Ιουλίου 2016 και από 16% ο βασικός συντελεστής θα φτάσει στο 24% (αύξηση 50% δηλαδή σε μια ημέρα). Από τον περασμένο Οκτώβριο έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και σταδιακά σε όλα τα νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 24%.

Ο κατάλογος «φωτιά» των νέων μέτρων που προτείνει στους θεσμούς η κυβέρνηση περιλαμβάνει, εκτός από αύξηση ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη  και φυσικό αέριο, επιβολή φόρου στο οικιακό ίντερνετ, αυξήσεις σε συνδρομητική τηλεόραση, αλλαγές του τέλους ταξινόμησης στα Ι.Χ., φόρους στα τυχερά παιχνίδια ΦΠΑ και νέο φόρο που θα επιβάλλεται στα ξενοδοχεία ανάλογα με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, αυξήσεις φόρων σε τσιγάρα, αύξηση τελών κυκλοφορίας, μέχρι και επιβολή «τέλους διέλευσης» στα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες που θα μπαίνουν εντός της ελληνικής επικράτειας.

​«Σταύρωση» για τους εργαζόμενους

Με το νέο (εισ-) φορομπηχτικό πακέτο μέτρων που ετοιμάζει μεγαλοβδομαδιάτικα, η κυβέρνηση πετάει στην φτώχεια, στην ανεργία και στην παρανομία, εκατομμύρια εργαζόμενους, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα αν θα δουλεύουν πια σε «καταναγκαστικά έργα» για την εφορία, ή αν πρέπει …να κλείσουν από μόνοι τους τις επιχειρήσεις τους ώστε να μη μπαίνουν και άλλο “πιο μέσα”, ή να παρατήσουν δουλειές αν εργάζονται “διπλοβάρδιες” για να τα βγάλουν πέρα.

Με αύξηση ΦΠΑ στο 24% (και βλέπουμε), αύξηση φόρου εισοδήματος για όσους βγάζουν από 650 ευρώ το μήνα, αύξηση στην εισφορά, επιβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορές στο σύνολο του εισοδήματος και δεκάδες νέα μέτρα  που πλήττουν χαμηλόμισθους, “μπλοκάκια”, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, ο συνδυασμός των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων Τσακαλώτου-Κατρούγκαλου καθιστά ασύμφορη την εργασία στη χώρα μας!  Οδηγεί αυτομάτως σε «κατάσχεση» του μισού τουλάχιστον (ή έως και των δύο τρίτων) του εισοδήματος εκατομμυρίων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Με τα λιγότερα από τα μισά που τους μένουν στην τσέπη για να ζήσουν, θα πρέπει να πληρώσουν νέο ΕΝΦΙΑ και χαράτσια που μόνον αν μείνουν άνεργοι μπορεί να γλιτώσουν. Θα τους μένει έτσι περίπου το 25%-30% από όσα βγάζουν, και από αυτά θα πληρώνουν τα μισά σε έμμεσους φόρους (ΦΠΑ 24%, ειδικούς φόρους σε βενζίνη, τσιγάρα κλπ) σε ό,τι αγοράζουν.

Στην πράξη, πολλοί θα πληρώνουν και προκαταβολικά φόρους και εισφορές, ακόμα και αν είναι απλήρωτοι για χρόνια (μισθωτοί με μπλοκάκι, γιατροί και φαρμακοποιοί που τους χρωστάνε λεφτά τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ)!

Ουσιαστικά ό,τι και να κόψουν από δαπάνες για το σπίτι και τα παιδιά τους, δεν θα τους μένει πια τίποτε από τη δουλειά που κάνουν. Ακόμα χειρότερα, ίσως μετατρέψουν έτσι και πολλοί ακόμα τα σπίτια τους σε παράνομα ιατρεία και κομμωτήρια “για λίγους και γνωστούς”, για να φοροδιαφύγουν προκειμένου να επιβιώσουν.

Πηγή: Protothema.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες