Σαντορίνη: 55 εκατ. ευρώ σε έργα, ξεκινάει η κατασκευή Εργοστασίου Αφαλάτωσης

Ο Δήμος Θήρας έχει εντάξει έργα ύψους 55 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ την τελευταία 7ετία για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε νέες και υφιστάμενες υποδομές με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της Σαντορίνης.

Ο Δήμαρχος του νησιού κ. Νίκος Ζώρζος έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση των προσφερόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ένταξη έργων που έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν μελλοντικά με την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων από τους αρμόδιους φορείς. Η φετινή τουριστική χρονιά εξελίχθηκε ανοδικά για τη Σαντορίνη. Σκοπός του δημάρχου είναι μέσα από μία στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και διατήρησης του ισοζυγίου γεωργικής γης και τουριστικής δραστηριότητας να παραμείνει η Σαντορίνη μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένα σημαντικό έργο για το νησί που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα είναι η ανακατασκευή του λιμανιού του Αθηνιού. Η ολοκλήρωση του έργου θα προσφέρει το λιμάνι μεγαλύτερο χερσαίο χώρο και τη δυνατότητα πρόσδεσης περισσότερων πλοίων. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο κύκλος των αδειοδοτήσεων για τη μαρίνα της Σαντορίνης που θα δώσει μεγάλη ώθηση στον θαλάσσιο τουρισμό. Πρόσφατα, εξασφαλίστηκαν άλλες δύο άδειες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η μαρίνα θα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 340 σκαφών εκ των οποίων 37 mega yacths .

Εργοστάσιο Αφαλάτωσης 

Eξάλλου, στρατηγικής φύσεως έργο για το νησί είναι και η δημιουργία εργοστασίου Αφαλάτωσης. Ήδη για την υλοποίηση του έργου ύψους 10 εκατ. ευρώ. εγκαταστάθηκε η Τεχνική Εταιρεία που θα το κατασκευάσει.   Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό έργο καθότι θα δώσει ζωή σε όλο το νησί... . Περιλαμβάνει την κατασκευή ολοκληρωμένου εργοστασίου Αφαλάτωσης συνολικής δυναμικότητας 5,000 m3/ημέρα σε παραγωγή πόσιμου νερού, ενώ λαμβάνεται πρόβλεψη για επέκταση της εγκατάστασης σε 7,500 m3/day. Χωροθετείται σε έκταση ιδιοκτησίας της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας στο νοτιοδυτικό άκρο του Αεροδρομίου Θήρας. 

Η συγκεκριμένη μονάδα θα τροφοδοτεί τα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης των οικισμών Καμαρίου, Βόθωνα, Μεσαριάς, Έξω Γωνιάς, Μέσα Γωνιάς, Αγίας Παρασκευής και Μονόλιθου. Από τον οικισμό Έξω Γωνιά θα υδροδοτηθούν μελλοντικά και οι οικισμοί του Πύργου και Μεγαλοχωρίου.

Τα κύρια μέρη της μονάδας αφαλάτωσης είναι :

- Τμήμα υδροληψίας θαλασσινού νερού με υποθαλάσσιο αγωγό και αντλιοστάσιο θαλάσσης.

- Τμήμα προεπεξεργασίας του νερού τροφοδοσίας.

- Τμήμα παραγωγής και μετεπεξεργασίας αφαλατωμένου νερού.

- Τμήμα αποθήκευσης και μεταφοράς πόσιμου νερού, αποτελούμενο από αντλιοστάσιο μεταφοράς και τους καταθλιπτικούς αγωγούς ύδρευσης έως τις υφιστάμενες υποδομές των εξυπηρετούμενων οικισμών.

- Σύστημα χημικών καθαρισμών των μεμβρανών.

- Τμήμα παραγωγής (Η/Ζ) και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

- Τμήμα αυτοματισμών – ελέγχου, για την διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης και των ασύρματο τηλεέλεγχο και τηλεχειρισμό της μονάδας.

- Βοηθητικές εγκαταστάσεις και εργαστηριακός εξοπλισμός (Χημείο).

- Ολοκληρωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις εργοστασίου αφαλάτωσης, που θα περιλαμβάνουν το κτίριο διοίκησης, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και παραγωγής πόσιμου νερού, τις δεξαμενές θαλασσινού νερού, τις δεξαμενές πόσιμου νερού, το κτίριο υποσταθμού και τον χώρο του Η/Ζ.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tornosnews.gr