Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣαντορίνη: Κάθε χρόνο μειώνεται η παραγωγή κατά 4% σε κρασοστάφυλα

Σαντορίνη: Κάθε χρόνο μειώνεται η παραγωγή κατά 4% σε κρασοστάφυλα

|

Τα αμπέλια του νησιού δίνουν συνήθως παραγωγή 2.000 τόνων σταφυλιών και σε καλές χρονιές και 2.600. Φέτος όμως η σοδειά δεν θα ξεπεράσει τους 1.000 τόνους, όπως λένε αμπελουργοί και οινοποιοί. 

Λιγοστό θα είναι το πλέον διάσημο ελληνικό κρασί, η «Σαντορίνη» εσοδείας 2019, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του τρύγου στο νησί, ο οποίος ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. «Υπήρχαν αμπελιές με ένα τσαμπί φέτος ή και κάποιες με κανένα», λέει ο οινοποιός Απόστολος Μούντριχας μιλώντας στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Τα αμπέλια του νησιού δίνουν συνήθως παραγωγή 2.000 τόνων σταφυλιών και σε καλές χρονιές και 2.600. Φέτος όμως η σοδειά δεν θα ξεπεράσει τους 1.000 τόνους, όπως λένε όλοι στο νησί, αμπελουργοί και οινοποιοί. Την ίδια στιγμή, η φήμη του σαντορινιού κρασιού, του Ασύρτικου, έχει εκτοξευτεί σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα βέβαια η ζήτηση να αυξάνεται διαρκώς. Καθώς αυτή η μικρή, ελάχιστη σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς ποσότητα πρέπει να μοιραστεί ανάμεσα σε τουλάχιστον 15 οινοποιούς-διεκδικητές, οι φήμες για την τιμή των σταφυλιών φέτος στη Σαντορίνη έκαναν λόγο για μεγάλη άνοδο. Και αυτό, ενώ ήδη πέρυσι το κιλό σταφύλι Ασύρτικο είχε φτάσει τα 4-4,50 ευρώ. Από την πλευρά τους οι οινοποιοί έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, δεδομένου ότι, όπως τονίζουν, δεν μπορούν να αυξήσουν υπερβολικά τις τιμές πώλησης του κρασιού από τη μια στιγμή στην άλλη. «Τα τελευταία 7 χρόνια οι τιμές των σταφυλιών στη Σαντορίνη έχουν αυξηθεί κατά 485%», τονίζει ο οινοποιός Γιάννης Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας ότι η αγορά δεν μπορεί να αντέξει αντίστοιχη αύξηση. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, περίπου μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει ο τρύγος στο νησί, στις 3 Αυγούστου συγκεκριμένα, με τα αμπέλια ελαφρά από τσαμπιά σταφύλι, μια ομάδα οινοποιών απηύθυνε δημόσια πρόσκληση για ενημέρωση και συζήτηση στους αμπελουργούς του νησιού. Στη Σαντορίνη, όπως και σε άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, οι οινοποιοί διαθέτουν ελάχιστα ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνα και προμηθεύονται την πρώτη ύλη από αμπελουργούς με τους οποίους συνεργάζονται. Παρά την αμοιβαία εξάρτηση των μεν από τους δε και το αντίστροφο, συχνά η συνεργασία δεν είναι καθόλου ανέφελη, καθώς οι οινοποιοί θέλουν να αγοράσουν φθηνά καλή πρώτη ύλη και οι αμπελουργοί με τη σειρά τους, εκτιμώντας ότι το κέρδος από το εμφιαλωμένο κρασί είναι μεγάλο –και σε πολλές περιπτώσεις έχουν δίκιο–, διεκδικούν μερίδιο από την επιτυχία πιέζοντας για αύξηση τιμών. Στη Σαντορίνη, όμως, η κατάσταση είναι ιδιαίτερη, καθώς η τιμή του σταφυλιού έχει φτάσει πολύ ψηλά, στα 4,5 ευρώ το κιλό, ενώ αντίστοιχα σε άλλες περιοχές κρασοστάφυλα πουλιούνται 1,30 οι ακριβές ποικιλίες και 0,50 ή και ακόμα χαμηλότερα οι ποικιλίες όπου οι ποσότητες είναι μεγάλες.

«Θέλαμε να παρουσιάσουμε στους αμπελουργούς τα δεδομένα, πώς ακριβώς έχει η κατάσταση με συγκεκριμένα στοιχεία. Να γνωρίζουν πόσο πουλάμε και πόσο κερδίζουμε και να μην έχουν πλασματική εικόνα, αφού σε αυτή τη δουλειά είμαστε συνεταίροι», λέει ο οινοποιός Γιάννης Παρασκευόπουλος. Εγινε έτσι μια κουβέντα για το μέλλον του σαντορινιού αμπελώνα και κατ’ επέκταση του σαντορινιού κρασιού, η οποία όμως, όπως επισημαίνει ο οινοποιός, θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα. Αλλά, όπως λένε, κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Σε αυτή τη δημόσια συζήτηση προσήλθαν αρκετοί από τους μεγάλους επαγγελματίες αμπελουργούς στο νησί. Οι οινοποιοί παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία είχαν συλλέξει και επεξεργαστεί για το κρασί της Σαντορίνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σε μία δεκαπενταετία, κάθε χρόνο η παραγωγή ανά έτος σε κρασοστάφυλα μειώνεται κατά 4% στο νησί. Αυτό οφείλεται στη μείωση της απόδοσης των υφιστάμενων αμπελώνων, γεγονός για το οποίο οι αιτίες είναι πολλές. Παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για το κόστος παραγωγής, ενώ πολλοί οινοποιοί είχαν μαζί τους τιμολόγια πώλησης που παρουσίασαν στους αμπελουργούς. «Εξηγήσαμε με συγκεκριμένα στοιχεία ότι εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε παραπάνω χρήματα για τα σταφύλια, γιατί πουλάμε κατά μέσον όρο ένα μπουκάλι Σαντορίνη ΠΟΠ (προϊόν ονομασίας προέλευσης) 11 ευρώ και μας κοστίζει 9,5 ευρώ», τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος. Το αποτέλεσμα; Οι αμπελουργοί άκουσαν και προβληματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με τους παρευρισκομένους. Εγινε μια αρχή… «Πρέπει να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε», λέει ο Απόστολος Μούντριχας. «Αν καταφέρουμε και χάσουμε και το χαρτί της Σαντορίνης στο κρασί, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας», 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air