Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣαντορινιός από Λέσβο "Απαντήσαμε και με Μεταφορικό Ισοδύναμο και με ΦΠΑ. Στους...

Σαντορινιός από Λέσβο “Απαντήσαμε και με Μεταφορικό Ισοδύναμο και με ΦΠΑ. Στους νησιώτες οφείλουν συγνώμη”

|

Νεκτάριος Σαντορινιός – Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας – από Λέσβο ” «Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε για αρκετό καιρό ακόμη για να ασκήσουμε νησιωτικές πολιτικές» – Για ποιους είπε ότι οφείλουν συγνώμη στους νησιώτες 

«Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε ακόμη περισσότερα για τα νησιά μας και τους νησιώτες. Είμαστε εδώ για μετατρέψουμε το μειονέκτημα της Νησιωτικότητας, σε πλεονέκτημα. Είμαστε εδώ για να ασκήσουμε νησιωτικές πολιτικές, να θεσμοθετήσουμε νέους νησιωτικούς θεσμούς και να εδραιώσουμε μια δίκαιη ανάπτυξη για τα νησιά μας. Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ για πάρα πολύ καιρό και αυτό κάποιοι ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους». Με τα λόγια αυτά έκλεισε ουσιαστικά την ομιλία του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός… Ομιλία που πραγματοποιήθηκε  στην κατάμεστη αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με θέμα, «Η Λέσβος στην μεταμνημονιακή εποχή με αναβαπτισμένες δυνατότητες». Κι εκεί ο κος Σαντορινιός εκπροσωπόντας την Κυβέρνηση ανέπτυξε τις νέες προοπτικές της χώρας μέσα από τον καθαρό διάδρομο που εξασφάλισε η Κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας και ανέλυσε διεξοδικά το πλάνο στήριξης για τα νησιά μας. Στην εκδήλωση, ομιλητής, ήταν επίσης ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

Είναι γεγονός ότι πια εισερχόμαστε σε μια νέα φάση

«Η Συμφωνία για το χρέος που εξασφάλισε η Κυβέρνηση και έχει αναγνωριστεί από όλους τους διεθνείς θεσμικούς παράγοντες της οικονομίας, διασφάλισε τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας για τουλάχιστον 15 χρόνια. Οι μόνοι που δεν το αναγνωρίζουν, κόντρα σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είναι τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κοντόφθαλμα αρνούνται να δεχτούν την νέα πραγματικότητα. Παράλληλα, δε, έχουμε εξασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τετραετία, χωρίς να ακολουθήσουμε την επίμονη πρόταση του κ. Στουρνάρα για χρήση προληπτικής γραμμής στήριξης, ενός δηλαδή νέου Μνημονίου.

Σήμερα καταγράφονται σημαντικοί και πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε πολλούς τομείς (ανάπτυξη, + 2%, άμεσες ξένες επενδύσεις, + 27,6%- μόνο για το 2017, 3,6 δις, εξαγωγές, + 13,2%), την ώρα που όλες οι υποχρεώσεις του προγράμματος δανειακής στήριξης έχουν ολοκληρωθεί στο ακέραιο- σε αντιδιαστολή με το 2014 που η Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου μιλούσε για ανάπτυξη, έχοντας βγει εκτός από κάθε πρόγραμμα, με εκτροχιασμένο στόχο πλεονάσματος αντί για 1,5%, 0,2%, χρεώνοντας στον ελληνικό λαό, επιπλέον 2,5δις μέτρα».

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σε ένα μήνα ακριβώς από τώρα, ο ελληνικός λαός πετάει από πάνω του τα Μνημόνια.

«Στρώσαμε έναν δρόμο που δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Καταφέραμε μέχρι τώρα να έχουμε 3,7δις δημοσιονομικό χώρο, μέχρι το 2021, έχουμε 750εκ πλεόνασμα και φτιάξαμε έναν ΕΦΚΑ που για πρώτη φορά- ιδίως με το καταστροφικό PSI του κ. Βενιζέλου τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας κατέγραψαν 750εκ πλεόνασμα μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2018, η ανεργία μειώθηκε κατά 7 μονάδες, επαναφέρουμε τις συλλογικές και τον Αύγουστο αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό. Τον Οκτώβρη, η Κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει προϋποθέσεις ενίσχυσης των κοινωνικών δαπανών και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις σε μόνιμη βάση».

Η χώρα δε χρειάζεται τη δική σας Κυβέρνηση, κ. Μητσοτάκη

«Διάβασα τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στην Suddeutsche Zeitung, όπου δηλώνει πως η χώρα χρειάζεται μια νέα Κυβέρνηση που θα την οδηγήσει στο μέλλον. Εμείς του απαντάμε πως αυτή η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που δίνει μάχες, που προσπαθεί, που βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια, που την οδηγεί στην Ανάπτυξη. Και αυτή είναι η Αριστερή Κυβέρνηση».

«Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης μας λέει ότι θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες- που προφανώς εννοεί τους μισθούς και τις συντάξεις- και θα δημιουργήσει ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος- που προφανώς εννοεί ότι κατά τη συνήθη του τακτική θα προχωρήσει σε απολύσεις. Ενώ η δική μας Κυβέρνηση, υπερασπίζεται το 1 αποχώρηση προς 1 πρόσληψη, ο κ. Μητσοτάκης εμμονικά προτείνει το 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις, υποσχόμενος ουσιαστικά διάλυση του δημόσιου τομέα και προνομιακή μεταχείριση των φίλων του, ιδιωτών επιχειρηματιών».

Το όραμά μας για τα νησιά- Η νησιωτική πολιτική αυτής της Κυβέρνησης

«Μέσα από μια σειρά περιφερειακών συνεδρίων που έλαβαν χώρα σε όλη τη χώρα, ανταλλάξαμε απόψεις για τα νησιά και παρουσιάσαμε το όραμά μας για αυτά. Δυστυχώς εδώ στη Μυτιλήνη κάποιοι αρνήθηκαν να συμμετέχουν και γύρισαν την πλάτη στο σχεδιασμό μέλλοντος των νησιών. Με ευχαρίστηση βλέπω ότι σήμερα, πολλοί από τους απόντες εκείνων των ημερών, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι μαζί μας και δεσμεύομαι πως αυτό το διάλογο θα τον κρατήσουμε ανοιχτό».

«Η δική μας Κυβέρνηση, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, εστίασε στην ενίσχυση των υποδομών των νησιών του Β και Ν Αιγαίου, μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, αξιοποιώντας εθνικούς πόρους 101 εκ. Ειδικά για τη Λέσβο, ανακοινώθηκαν έργα 8,2 εκ που αφορούν την αναβάθμιση βασικών υποδομών και πολιτιστικών έργων. Σημαντική δε είναι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενός μεγάλου επιχειρηματικού πάρκου στη Μυτιλήνη που θα ενισχύσει τις ντόπιες νησιωτικές επιχειρήσεις. Ενώ σε αυτό το σημείο να πούμε ότι προχωράει το έργο για το λιμάνι του Σίγρι και οι συνδετήριες οδοί και οι διαδικασίες για την Νότια Παράκαμψη της Μυτιλήνης».

«Πριν λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα υπάρξει διπλασιασμός των πόρων για τα νησιά με σκοπό την ενίσχυση των υποδομών των νησιών μας. Εμείς θα είμαστε δίπλα στην Περιφέρεια, όταν θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα βασικά για την ανάπτυξη των νησιών μας. Θα είμαστε εκεί για να στηρίζουμε, να βοηθάμε και να ελέγχουμε να μην κοπούν πάλι κορδέλες, χωρίς ουσία».

Αυτή η Κυβέρνηση έκανε πράξη το Μεταφορικό Ισοδύναμο

«Μέσα συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης και αποκλειστικά με εθνικούς πόρους το ΜΙ, που διεκδικούσαν χρόνια οι νησιώτες, ήδη εφαρμόζεται. Είναι μια μόνιμη θεσμική τομή που αναβαθμίζει τη νησιωτική πολιτική και στοχεύει στην στήριξη των μόνιμων κατοίκων και των νησιωτικών επιχειρηματιών. Και όλα αυτά γίνονται παράλληλα με την διατήρηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ για τα 5 νησιά που αντιμετωπίζουν την προσφυγική κρίση. Προς κάποιους λοιπόν εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών, που μας έλεγαν ‘πάρτε πίσω το Μετ. Ισοδύναμο κ δώστε μας το ΦΠΑ’, εμείς απαντήσαμε διπλά: και ΜΙ και ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ. Περιμένουμε τη συγνώμη που χρωστάνε στους νησιώτες».

«Επίσης, την ώρα που εμείς δηλώσαμε απερίφραστα την πρόθεσή μας να στηρίξουμε, μέσω του μέτρου τις μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, με σκοπό να αρθεί το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που έχουν αντιμετωπίζουν, ο κ. Αθανασίου, εισηγητής της ΝΔ στο νομοσχέδιο του ΜΙ αλλά και βουλευτής στο Ν. Λέσβου, ζήτησε να εντάξουμε στο νόμο τις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα αυτές που δεν έχουν φορολογική έδρα στα νησιά. Δηλαδή η ΝΔ μέσω του νησιώτη βουλευτή της, πρότεινε να συνεχιστεί ανισότητα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες επιχειρηματίες και τα προϊόντα των νησιών».

«Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε ακόμη περισσότερα για τα νησιά μας και τους νησιώτες. Είμαστε εδώ για μετατρέψουμε το μειονέκτημα της Νησιωτικότητας, σε πλεονέκτημα. Είμαστε εδώ για να ασκήσουμε νησιωτικές πολιτικές, να θεσμοθετήσουμε νέους νησιωτικούς θεσμούς και να εδραιώσουμε μια δίκαιη ανάπτυξη για τα νησιά μας. Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ για πάρα πολύ καιρό και αυτό κάποιοι ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο