Σάρωσαν τον Οκτώβριο οι ελαστικές μορφές εργασίας

Νέα στοιχεία σοκ περιλαμβάνει η έκθεση τoυ συστήματος «Εργάνη» για τις ροές μισθωτής απασχόλησης τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, το 62,1% των συμβάσεων που υπογράφηκαν τον Οκτώβριο ήταν ελαστικής απασχόλησης, δηλαδή μερικής και εκ περιτροπής-προσωρινής, με τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης να φτάνουν σε ποσοστό το 37,9%. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν τον Οκτώβριο του 2016 στο 61,9%, τον Οκτώβριο του 2015 στο 58,4%, τον Οκτώβριο του 2014 στο 59,3% και τον Οκτώβριο του 2013 στο 56,9%. Σημειώνεται πως μερικώς απασχολούμενος είναι εκείνος οποίος εργάζεται λιγότερο από 8 ώρες/μέρα  επί 5 μέρες την εβδομάδα. Έτσι παίρνει κάτω από 586 ευρώ μεικτά κάθε μήνα.

Εκ περιτροπής ή προσωρινός απασχολούμενος είναι εκείνος ο οποίος εργάζεται μεν 8 ώρες/μέρα αλλά για ορισμένο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2017 το 47,7% του συνόλου των συμβάσεων ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 14,4% ήταν συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

 «Τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μηνός Οκτωβρίου διαψεύδουν την εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί παραπλανητικά να χτίσει η κυβέρνηση για την κατάσταση στην αγορά εργασίας», αναφέρει ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ και βουλευτής Κυκλάδων κος Γιάννης Βρούτσης.

 «Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης για τον Οκτώβριο του 2017 έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, «σκαρφαλώνοντας» στο 62,26%. Την ίδια στιγμή η πλήρης απασχόληση μειώθηκε στο 37,74%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση όλων των ετών», προσθέτει δε «Η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές με «ταξικό» πρόσημο κατέληξαν στη δημιουργία της γενιάς των φτωχών εργαζομένων των 360 ευρώ. Δηλαδή, των εργαζομένων χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα! Η Νέα Δημοκρατία θα ανατρέψει σύντομα αυτή την πορεία»

Η πλήρης δήλωσή του:

 «Τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» μηνός Οκτωβρίου διαψεύδουν την εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί παραπλανητικά να χτίσει η κυβέρνηση για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Επιβεβαιώνεται ότι η αρνητική ανατροπή που συντελέστηκε το 2015 στην αγορά εργασίας - με κυριαρχία της μερικής απασχόλησης - διευρύνεται ανεξέλεγκτα, ενώ στον αντίποδα η πλήρης απασχόληση συρρικνώνεται επικίνδυνα.

Συγκεκριμένα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης για τον Οκτώβριο του 2017 έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, «σκαρφαλώνοντας» στο 62,26%. Την ίδια στιγμή η πλήρης απασχόληση μειώθηκε στο 37,74%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση όλων των ετών.

Την ίδια στιγμή, το δεκάμηνο του 2017 παρουσιάζει, επίσης, τη χειρότερη επίδοση που υπήρξε ποτέ, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκτινάχθηκαν στο 54,39%, όταν στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2013 οι ευέλικτες μορφές ήταν 45,72%.

Δραματική, όμως, εμφανίζεται και η εικόνα στο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης «ΕΡΓΑΝΗ» μηνός Οκτωβρίου. Το αρνητικό ρεκόρ -98.420 δεν έχει προηγούμενο.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η επιδείνωση στην αγορά εργασίας οφείλεται στην αλλοπρόσαλλη, αντιφατική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Υπερφορολόγηση και εξοντωτικές εισφορές, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας και υπονομεύουν τις προσδοκίες και τις θυσίες των πολιτών.

Η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές με «ταξικό» πρόσημο κατέληξαν στη δημιουργία της γενιάς των φτωχών εργαζομένων των 360 ευρώ. Δηλαδή, των εργαζομένων χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα! Η Νέα Δημοκρατία θα ανατρέψει σύντομα αυτήν την πορεία».