Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαSea Diamond: "Λομπίστες" και "συμφέροντα" πίσω από την ανέλκυση του ναυαγίου

Sea Diamond: “Λομπίστες” και “συμφέροντα” πίσω από την ανέλκυση του ναυαγίου

|

Δυνατή κρίνεται η ανέλκυση του «SEA DIAMOND», υπό την προϋπόθεση της ενδελεχούς μελέτης, σύμφωνα με τους δικαστικούς πραγματογνώμονες που κατέθεσαν τη σχετική έκθεσή τους την περασμένη Πέμπτη, 30/01 – Σκληροί χαρακτηρισμοί από τον Διοικητή της Δημόσιας Αρχής Λιμένων και ανοιχτή δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή

Σκληρές εκφράσεις για “λομπίστες” και “συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα” που επιχειρούν να μετακυλίσουν το κόστος της ανέλκυσης του ναυαγίου SEA DIAMOND στη Σαντορίνη χρησιμοποιεί σε δήλωσή του ο Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων κ. Δημοσθένης Μπακόπουλος, με αφορμή την κατάθεση στις 30/1/2020 στο Εφετείο Πειραιά της πραγματογνωμοσύνης για την ανέλκυση του ναυαγίου. Ο κ.Μπακόπουλος επισημαίνει ότι η προσπάθεια αυτή απέτυχε  και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιβεβαίωσε το 2017 την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”.

Αναλυτικά η δήλωση του κ.Μπακόπουλου:

1. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην με αριθμό πρωτοκόλλου 1500.1/90630/2019/152 απάντηση Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιω. Πλακιωτάκη στην με αριθ. Πρωτ. 1012/01-1- 2019 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου “…η Δημόσια Αρχή Λιμένων, η οποία αποτελεί τον κρατικό φορέα ναυαγιαιρέσεων, υλοποιεί 64 ταυτόχρονες ναυαγιαιρέσεις, ήτοι το μεγαλύτερο έργο ναυαγιαιρέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο.”

2. Με καταγεγραμμένο το ανωτέρω επίτευγμα και έχοντας πλέον αποκτήσει εμπειρία από τριάντα πέντε (35) ολοκληρωμένες ναυαγιαιρέσεις, η ΔΑΛ αποφάσισε να αναμετρηθεί με τα θηρία της αδράνειας και της διαπλοκής, που εδώ και δεκατρία (13) χρόνια εμποδίζουν την προσήκουσα υλοποίηση της νομοθεσίας, που επιβάλει την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND.

Άλλωστε, έχω υπάρξει αυτήκοος μάρτυρας της προσπάθειας που κατέβαλαν “λομπίστες” να αμνηστεύσουν τους κατά νόμω υπόχρεους από τις ευθύνες τους, επιχειρώντας να μετακυλίσουν το κόστος της ανέλκυσης σε “κονδύλια ΕΣΠΑ”. Ευτυχώς, το Νοέμβριο 2017 η προσπάθεια αυτή απέτυχε και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιβεβαίωσε ότι η αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” εφαρμόζεται και στην περίπτωση του ναυαγίου SEA DIAMOND.

3. Η τελευταία προσπάθεια της ΔΑΛ, που επανεκκίνησε το Νοέμβριο 2019, δεν αποσκοπούσε στην αφαίρεση διοικητικής αρμοδιότητας από οποιαδήποτε άλλη διοικητική αρχή, αλλά στην απόδειξη ότι η ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND είναι εφικτή και μάλιστα σε εύλογο κόστος.

Εντυπωσιακό στιγμιότυπο της πορείας αυτής αποτέλεσε η προσπάθεια, που κατέβαλαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στη συνέντευξη τύπου της ΔΑΛ της 18/12/2019, να πείσουν ότι το κόστος της συγκεκριμένης ναυαγιαίρεσης υπερβαίνει τα δυο (2) δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ, προσπάθεια που αποκτούσε ιδιαίτερη επιμονή κάθε φορά που καθιστούσα σαφές ότι η ΔΑΛ έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει την υλοποίησή της στο εύλογο κόστος και όχι στο κόστος που εξυπηρετούσε ίδια συμφέροντα ορισμένων.

4. Η αναπαραγωγή της είδησης για κλείσιμο της ΔΑΛ, λίγες μόνο ώρες μετά την ανωτέρω συνέντευξη τύπου, προφανώς και δεν ήταν τυχαία. Όπως συνηθίζω να λέω στη ΔΑΛ “ξέρουμε ποιες δουλειές χαλάμε” και στην περίπτωση του ναυαγίου SEA DIAMOND η ΔΑΛ χαλούσε τις δουλειές όσων είτε δεν επιθυμούσαν την ανέλκυση, είτε την επιθυμούσαν, μόνο εάν επετύγχαναν να εισπράξουν το τίμημα, που ανταποκρινόταν στις προσωπικές τους επιθυμίες πλουτισμού.

5. Τελικά, η ΔΑΛ σημείωσε μια ακόμα σημαντική επιτυχία. Επιτυγχάνοντας την εκδήλωση ενδιαφέροντος από δυο (2) κινέζικες εταιρείες τερμάτισε οριστικά την απάτη της δήθεν “ανέφικτης ανέλκυσης” και κατέστησε αδιαμφισβήτητο ότι το ναυάγιο SEA DIAMOND μπορεί να ανελκυστεί και μάλιστα με κόστος που δεν υπερβαίνει τα 300 εκατ. ΕΥΡΩ.

6. Στις 30/1/2020 κατατέθηκε στο Εφετείο Πειραιά η “έκθεση πραγματογνωμοσύνης που αφορά το συμβάν βύθισης της 06ης Απριλίου 2007 του Κ/Ζ SEA DIAMOND” των πραγματογνωμόνων που διορίστηκαν με τις υπ’ αριθμό 51/2017 και 373/2018 αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Πειραιώς (Ναυτικό Τμήμα). Σύμφωνα με τα ουσιώδη σημεία της συγκεκριμένης πραγματογνωμοσύνης

-”…σχετικά με την κατάσταση αντοχής του ναυαγίου, βάσει του πίνακα ρίσκου, αυτό εμπίπτει σε χαμηλή κατηγορία επικινδυνότητας. Η προσέγγιση αυτή είναι ως προς την εκτίμηση ρίσκου σχετικά με τη διάβρωση. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι σε σχετικά μεγάλα βάθη όπως αυτό του SEA DIAMOND τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλότερα και η θερμοκρασία χαμηλότερη. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερους ρυθμούς διάβρωσης έως και 10-12 φορές χαμηλότερο σε σχέση με μικρά βάθη, γεγονός που επίσης κρατά το Συντελεστή Επιδείνωσης στο χαμηλότερο επίπεδο.”

-”είναι γεγονός ότι έχουν παρέλθει οι μέρες, όπου τα ναυάγια ήταν “σε μεγάλο βάθος” ή “πολύ δύσκολα” προς ανέλκυση. Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο μπορούν να εφαρμοστούν καινοτόμες μέθοδοι, με χρήση νέων τεχνολογιών, βοηθητικών πλοίων και πλωτών μέσων ώστε να επιτευχθεί η ανέλκυση του ναυαγίου. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND είναι πρακτικώς εφικτή….”

-”Το κόστος της ανέλκυσης μπορεί να είναι από 550 εκατομμύρια Ευρώ μέχρι και να ξεπεράσει το ένα (1) δισεκατομμύριο Ευρώ”, ήτοι έως και τρεις (3) φορές μεγαλύτερο από εκείνο που αποδείξιμα κατάφερε να επιτύχει η ΔΑΛ, έχοντας πλέον πράγματι την εμπειρία του μεγαλύτερου κρατικού φορέα ναυαγιαιρέσεων.

Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή

Είναι πρόδηλο ότι και η προαναφερόμενη πραγματογνωμοσύνη επιβεβαιώνει πλήρως τα ευτυχή αποτελέσματα, στα οποία με μεθοδικότητα κατέληξε η ΔΑΛ, συγκεκριμένα ότι η ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND είναι δυνατή και μάλιστα σε εκ των προτέρων γνωστό κόστος.

Γίνεται μνεία ότι στην ενότητα της ανωτέρω πραγματογνωμοσύνης με τίτλο “Αλληλογραφία με Αρμόδιους Φορείς & Επιτόπου Επίσκεψη στο Χώρο του Ναυαγίου” γίνεται αναφορά σε “επαναλαμβανόμενες επιστολές προς το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, από το οποίο ουδέποτε λάβαμε απάντηση”, η οποία μας προξενεί αρνητική εντύπωση, διότι το Λιμενικό Ταμείο Θήρας θα ανέμενε κανείς ότι θα αποτελούσε τον επιμελέστερο υποστηρικτή του εφικτού της συγκεκριμένης ανέλκυσης.

7. Κατόπιν των ανωτέρω, η Δημόσια Αρχή Λιμένων καλεί τους κατά νόμω υπόχρεους για την ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND, οι οποίοι εξακολουθούν να αποκομίζουν επιχειρηματικά κέρδη από τη φυσική ομορφιά της Σαντορίνης, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους σε αυτήν, να εγκαταλείψουν τη στείρα και αδιέξοδη λογική των δικαστικών αντιπαραθέσεων και να ασκήσουν το δικαίωμα, το οποίο τους παρέχουν οι διατάξεις του ν. 2881/2001, να ξεκινήσουν οι ίδιοι τη διαδικασία ανέλκυσης, απομάκρυνσης και νόμιμης τελικής διάθεσης του εν λόγω ναυαγίου. Για το λόγο αυτό η ΔΑΛ συγκαλεί την Παρασκευή 7/2/2020 και ώρα 13.30 μμ ανοικτή δημόσια συνέλευση διαβούλευσης με τηλεδιάσκεψη με θέμα την ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND, στην οποία τους καλεί να συμμετάσχουν προς διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού οδικού χάρτη, που θα επιτρέψει την άμεση έναρξη των εργασιών ναυαγιαίρεσης

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tornosnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν