Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣτα μπλόκα αδέλφια μου αγρότες

Στα μπλόκα αδέλφια μου αγρότες

|

Η Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων ανακοίνωσε ότι ξεκινάει απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα από Δευτέρα 23 Ιανουαρίου – Η ΕΑΣ Νάξου μέσω του προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της κου Καπούνη λέει «όχι» στις κινητοποιήσεις ενώ τονίζει ότι αρκετοί εκ των μελών της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ είναι αντίθετοι 

Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα από τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου προαναγγέλει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Οι αγρότες βάζουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών τους την αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία, σημειώνοντας ότι οι καταστροφές είναι τεράστιες, ενώ εκτός από το φυτικό κεφάλαιο έχουν πληγεί τόσο η κτηνοτροφία, όσο και η μελισσοκομία. Αρνητικός στο ενδεχόμενο διαλόγου με την κυβέρνηση πριν την εκκίνηση των κινητοποιήσεων των αγροτών εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος σε δήλωσή του, τόνισε ότι «προχωράμε για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σ’ όλη τη χώρα στις 23 Ιανουαρίου, όπως αποφασίσαμε, έπειτα από εκτενή συζήτηση, ομόφωνα, στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη. Τότε όχι μόνο δεν θα αρνηθούμε συνάντηση με την κυβέρνηση, αλλά θα την επιδιώξουμε, προκειμένου, κάτω και από την πίεση του αγώνα, να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας για τους μικρομεσαίους αγρότες αιτήματα».

Ο κ. Μπούτας ανέφερε πως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης γίνονται τώρα που κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι κάποιες από τις εξαγγελίες, αφορούν σε χρήματα που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται οι αγρότες, ενώ άλλες είναι  «απλώς υποσχέσεις για ψίχουλα».  Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να περάσει στην κοινή γνώμη την άποψη ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν έχουν κανένα λόγο να γίνουν. Να σημειώσουμε έδω ότι ο πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ κος Δημήτρης Καπούνης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 “Η Φωνή του Αιγαίου» και στην εκπομπή Al Iberti News δήλωσε ότι οι αγρότες της Νάξου και γενικότερα οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα δεν θα κατέβουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ υπάρχουν και αρκετοί εκ των μελών της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους…

Η ανακοίνωση της Επιτροπής έχει ως εξής:

«Τεράστιες είναι οι καταστροφές στην φυτική παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο που προκαλούν ο χιονιάς και ο παγετός, ενώ οι κακοκαιρία των ημερών έχει πλήξει βαριά και την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία.

Ιδιαίτερα πλήττεται η παραγωγή εσπεριδοειδών, (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια) και κηπευτικών, ενώ ζημιές, που το μέγεθός τους θα φανεί αργότερα, θα υποστούν δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως τα ελαιόδενδρα και άλλα.

Σε πολλές περιπτώσεις – για παράδειγμα, οι ζημιές στα δένδρα σε χρονικό διάστημα που δεν καρποφορούν, στα θερμοκήπια, γενικότερα στο φυτικό κεφάλαιο – δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα οι πληγέντες παραγωγοί να είναι ξεκρέμαστοι. Κι όταν ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, στον οποίο πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα, στελέχη του Οργανισμού προκαλούν και εκβιάζουν, δηλώνοντας δημόσια ότι, αν θέλουν ν’ αποζημιωθούν για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό, πρέπει να πληρώσουν πρόσθετα τσουχτερά ασφάλιστρα, προωθώντας και μ’ αυτόν τον τρόπο την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου γεωργών και κτηνοτρόφων.

Αλλά και στις περιπτώσεις που προβλέπονται αποζημιώσεις, είναι πολύ μικρές, αφού, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι καταστροφές δεν αποζημιώνονται στο 100%.

Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι με την πολιτική δραστικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση, στα πλαίσια των μνημονίων, ο ΕΛΓΑ έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένο ποσό που μπορεί να δαπανήσει, κάθε χρόνο, για αποζημιώσεις, το οποίο είναι πολύ μικρό κι αν εξαντληθεί σταματούν και οι όποιες αποζημιώσεις.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, οι πληγέντες από την κακοκαιρία γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να πιστέψουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις – όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονται, κατά καιρούς, αποζημιώσεις και, στο τέλος, είτε δεν μας δίνουν καθόλου, ή μας πετούν μερικά ψίχουλα – αλλά να αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

1ον: Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις όλων των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Για να προχωρήσει γρήγορα και σωστά αυτή η διαδικασία, πρέπει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει, αμέσως, το δίκαιο αίτημα των γεωπόνων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ, οι οποίοι αγωνίζονται διεκδικώντας να πληρώνονται τα οδοιπορικά για τις μετακινήσεις τους προς τις περιοχές όπου καλούνται να κάνουν τι εκτιμήσεις των ζημιών, που τους έκοψε η κυβέρνηση. Κι αποτελεί πρόκληση για τον αγροτικό κόσμο η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι γι’ αυτό το κόψιμο φταίει το … μνημόνιο, όταν η κυβέρνησή του, σε συνεργασία με τους «Θεσμούς», το αποφάσισε και ο ίδιος, μαζί με άλλους 221 βουλευτές, το ψήφισαν στη Βουλή.

2ον: Ν’ αποζημιωθούν στο 100% όλες οι ζημιές και στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αποζημιώνει στο σύνολό τους όλες τις ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από όλες τα καιρικές αιτίες και τις νόσους.

3ον: Να πάρει, άμεσα και δραστικά μέτρα η κυβέρνηση για να μην υπάρξουν – κι αν εμφανιστούν να χτυπηθούν αμέσως – φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά από «αετονύχηδες» οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις, ιδιαίτερα σε κηπευτικά και φρούτα, για ν’ ανεβάσουν τις τιμές και στα ντόπια και στα εισαγόμενα προϊόντα, κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους πληγέντες παραγωγούς, γεωργούς και κτηνοτρόφους, όλους τους μικρομεσαίους αγρότες σ’ όλη τη χώρα, να βγουν στα μπλόκα στις 23 Γενάρη, όπου, με τη στήριξη και συμμαχία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα δώσουμε μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας ξεκληρίζει, μια μάχη για την επιβίωσή μας».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Μύκονος: Μεγάλη πτώση στην αεροπορική επιβατική κίνηση

Πτώση (διψήφιος ο αριθμός) στην αεροπορική επιβατική κίνηση για Μύκονο και Σαντορίνη - Αντίθετα ανεβαίνει η Ρόδος

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Το νέο σχέδιο για “πράσινη” ακτοπλοϊα, επηρεάζει τις άγονες γραμμές;

Μελέτες για τις άγονες γραμμές στο πλαίσιο ΣΔΙΤ – Πρωτοβουλίες για «πράσινη ακτοπλοΐα»

Ναυαγοσώστες: Η κλιματική κρίση προκαλεί κάλυψη των ακτών για περισσότερους μήνες

Ο πνιγμός τουρίστα στα Χανιά την Κυριακή φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για ναυαγοσωστική κάλυψη περισσότερους μήνες τον χρόνο. Ηδη το Σαββατοκύριακο οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν πολλούς στις παραλίες της χώρας

“Olympic Champion Jet”: Το νέο .. ταχύπλοο της SeaJets και σε ποιο δρομολόγιο θα το δούμε φέτος

Το Santorini Palace έφυγε, το Olympic Champion Jet έρχεται.. που θα δρομολογηθεί;

Ελλάδα: Συνεχόμενα ρεκόρ επισκεπτών αλλά με υποδομές της δεκαετίας του 70 (!!!)

Παρωχημένα τα λιμάνια στα νησιά και στα περιφερειακά αεροδρόμια - Πάρος και Νάξος τα μεγαλύτερα παραδείγματα με βάση τις υποδομές τους

Ευρωεκλογές – Debate… γιοκ για φέτος

Μπορεί να ήθελε το ΠΑΣΟΚ ένα debate όπως η Κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη

Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα: Σε Νάξο, Πάρο και Σύρο θα δημιουργηθεί δυναμικότητας 250 MW

Πριν το Πάσχα η ΚΥΑ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα – Σε ποιές 5 περιοχές θα γίνουν

Blue Star Ferries: Αναχώρηση λίγο πριν τα μεσάνυχτα για το “Blue Star Naxos” προς Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες

Ημέρα απεργίας αλλά αρκετά είναι τα πλοία που θα φύγουν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης για τους προορισμούς τους - Δείτε το πρόγραμμα των πλοίων της Blue Star Ferries

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024