Στο σφυρί οι παραλίες της Νάξου

Όπως αποδεικνύεται δύσκολα θα αποφύγουμε την ιδιωτικοποίηση των παραλιών μας… Κι αυτό γιατί ούτε μία, ούτε δύο αλλά συνολικά 110 παραλίες (ανάμεσά τους και οι καλύτερες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων) περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναμένεται να μεταβιβαστεί άμεσα στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που όπως αναφέραμε μόλις πριν από τρεις ημέρες δεν έχει αποκτήσει ακόμη όνομα (Ταμείο Δημόσιου Πλούτου ίσως το όνομά του) αλλά έχει σαφή στόχο που δεν είναι άλλος από την πώληση, ιδιωτικοποίηση των δημοσίων εκτάσεων προς αξιοποίηση. Η μοναδική λύση για την αποφυγή της εκποίησης ή ξεπουλήματος όμως αναφέρουν και οι ίδιοι Γερμανοί στα δικά τους ΜΜΕ καυτηριάζοντας την τακτική της γερμανικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, κάτι που σε πρώτη φάση μοιάζει αδύνατον.  Άλλωστε, αρκετοί είναι αυτοί που καλοβλέπουν την απόκτηση μίας από τις δεκάδες πανέμορφες παραλίες της Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου και μάλιστα εφημερίδες που ακολουθούν την γερμανική κυβερνητική πολιτική, όπως η Bild και η Handelsblatt έδωσαν τον τόνο, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε παρουσιάζοντας τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία προς πώληση με έμφαση στις παραλίες. Μάλιστα η τρόικα ήδη από το 2011 είχε θέσει θέμα για παραχώρηση της χρήσης των ελληνικών παραλιών σε ιδιώτες κάτι που πέρασε από τη Βουλή με τους εφαρμοστικούς νόμους του δεύτερου Μνημονίου.

 

Άγιος Προκόπης

Ποιες είναι όμως οι παραλίες που γλυκοκοιτάζουν οι ιδιώτες για να βάλουν χέρι και να τις εκμεταλλευτούν; Σύμφωνα με την Real News, πρώτη και καλύτερη είναι η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, ενώ ακολουθούν η Γιάλοβα στην Πύλο, η Τσαμπίκα στη Ρόδο και ο δημοφιλής Άγιος Προκόπιος στη Νάξο. Στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται επίσης ο Γαλησσάς της Σύρου, αλλά και η μοναδική προσβάσιμη παραλία της Ηρακλειάς. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τη σημασία του Αγίου Προκοπίου, μίας έκτασης 160 περίπου στρεμμάτων που μπορεί να καλύπτεται από τους περιοριστικούς όρους της NATURA όμως είναι έκταση –φιλέτο και δεν αφήνει κανέναν επιχειρηματία ασυγκίνητο. Και το γεγονός ότι βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με παραλίες όπως του Σίμου στην Ελαφόνησο ή της Τσαμπίκας στην Ρόδο αναδεικνύεται και την εμπορική της αξία με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι και πριν από την …επιστροφή μέσω του 3ου μνημονίου υπήρχαν επιχειρηματίες που ήθελαν να επενδύσουν στην συγκεκριμένη περιοχή πληρώνοντας αδρά το ελληνικό κράτος.

 

Χαλκιδική

Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ, στο σφυρί σκέφτονται να βγει η Ίσσος στη Νότια Κέρκυρα,  και μία από τις ομορφότερες παραλίες της Κεφαλονιάς, το Τραπεζάκι. Προς… πώληση είναι ακόμα η παραλία Τσιλιβί της Ζακύνθου, οι μεγαλύτερες παραλίες της Κυλλήνης και η παραλία του Καλού Χωριού – Ίστρου στο Λασίθι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα πρωτεία πάντως κρατά η Χαλκιδική με 14 παραλίες προς πώληση (Άγιος Μάμας, Νέος Μαρμαράς, Βουρβουρού, Κριαρίτσι, Συκιά, Κρυοποηγή, Ποσείδι, Μονοδέντρι – Αζάπικο, Καλαμίτσι, Νέα Ηρακλειά, Νέα Φώκαια, Πόρτο Κουφό, Χρυσή Αμμουδιά, Νέα Καλλικράτεια, Ιερισσός) και ακολουθεί ο νομός Ηλείας με οχτώ παραλίες (Νεοχώρι, Λουτρά Κυλλήνης, Βώλακας, Κάτω Σαμικό, Ζαχάρω, Αλυκές Λεχαινών, Γαλατάς και Αρκούδι Κυλλήνης). Επίσης την τιμητική της έχει η Αργολίδα με επτά παραλίες (Θεμησσία, παραλία Κίου, Καραθώνας, Κανδύλι, Σαμπάριζα, Σαλαντί) και η Ρόδος με πέντε (Αφάντου, Τσαμπίκα, Κουκούμια Λίνδου, Αγία Αγάθη, Κάλαθος).

 

Αντιδράσεις

Στις γνωστές παραλίες που βρίσκονται ακόμα στη λίστα είναι οι Αμμόλοφοι της Καβάλας, το Μαστιχάρι της Κω, η Παλαιόπολη στα Κύθηρα, η Αλυκή και ο Άγιος Αρσένιος στη Νάξο και η Χρυσή Αμμουδιά στη Θάσο. Οπότε με το καλημέρα έχουμε τρεις παραλίες από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να είναι στο προσκήνιο. Ναι οι αντιδράσεις είναι γνωστές. Μέχρι και πέρυσι, υπήρχαν έντονες οι αντιδράσεις κυρίως από πλευράς των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Αρσενίου αλλά και του Αγίου Προκοπίου όπως και των κομμάτων που έως πέρυσι ήταν στην αντιπολίτευση και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις τωρινές τους αντιδράσεις… Το περσινό πάντως δίδαγμα με τις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει με πρωτεργάτες του ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αρσενίου, έδειξε ότι ελάχιστοι είναι αυτοί στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες που θέλουν να δουν τις παραλίες να ιδιωτικοποιούνται και να περνούν σε ξένα χέρια. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι μιλάμε για δημόσια παραλιακά ακίνητα που διαθέτουν ακτογραμμή και τα οποία είτε καλύπτουν όλο το παραλιακό μέτωπο, είτε μέρος αυτού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τεμαχισμό παραλιών με κάποια κομμάτια να είναι ελεύθερα και κάποια άλλα κλειστά. Οπότε η συζήτηση δεν είναι εύκολη και σίγουρα δεν σταματάει τώρα. Ισα, ίσα. Τώρα είναι που πρέπει να ξεκινήσει η … μάχη για να μην γίνει πραγματικότητα αυτός ο εφιάλτης που ακούει στη πώληση δημοσίων εκτάσεων. Όταν ειδικά οι Έλληνες μπορούν να αξιοποιήσουν από μόνοι τους αυτές τις εκτάσεις προς όφελος του Ελληνικού κράτους και του Δημοσίου… 

Πηγή Κυκλαδική