Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣύρος: Η κρουαζιέρα είναι υπόθεση όλων μας"

Σύρος: Η κρουαζιέρα είναι υπόθεση όλων μας”

|

Επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τους επιχειρηματίες του νησιού: “Το λιμάνι της Ερμούπολης χρειάζεται μικρές, εύκολες και έξυπνες παρεμβάσεις, που θα εξασφαλίζουν την πρόσδεση των μεγάλων, για το λιμάνι μας, κρουαζιερόπλοιων με ασφάλεια”. – Το πρόγραμμα της κρουαζιέρας έως τέλος Αυγούστου στη Σύρο 

Για παρεμβάσεις που θα πρέπει άμεσα να γίνουν στο λιμάνι της Ερμούπολης, ώστε να μπορεί να δεχθεί μεγάλα κρουαζιερόπλοια, κάνει λόγο το Επιμελητήριο Κυκλάδων με επιστολή του προς τα μέλη του, επιχειρηματίες του νησιού. Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα syrostoday.gr  το Επιμελητήριο φέρνοντας ως παράδειγμα την έλευση του Marella Discovery 2, το οποίο έδεσε εκτός του προβλήτα των κρουαζιεροπλοίων και συγκεκριμένα έξω από το λιμάνι, το Επιμελητήριο αναφέρει ότι “το λιμάνι της Ερμούπολης χρειάζεται μικρές, εύκολες και έξυπνες παρεμβάσεις, που θα εξασφαλίζουν την πρόσδεση των μεγάλων, για το λιμάνι μας, κρουαζιερόπλοιων με ασφάλεια”.

Η επιστολή

Όπως πιθανόν γνωρίζετε από δημοσιεύσεις και σχετικά άρθρα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων τα τελευταία τρία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την κρουαζιέρα καθώς και με την εκπαίδευση των επαγγελματιών του ευρύτερου τουριστικού κλάδου που έρχονται, με οποιοδήποτε τρόπο, σε επαφή με τους επισκέπτες κρουαζιέρας.

Ειδικά για την περίπτωση της Σύρου, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου, για να μπορέσει να ενισχύσει την τοπική οικονομία έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στο νησί, με έμφαση στην προσέλκυση ποιοτικού και πολυτελούς θαλάσσιου τουρισμού, ώστε τα σημεία πρόσδεσης να καταλαμβάνονται κατά το μέγιστο δυνατό από κρουαζιερόπλοια πολυτελείας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το Επιμελητήριο Κυκλάδων με συνεργάτες ειδικούς στην ανάπτυξη της πολυτελούς κρουαζιέρας και επαφές με διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας, εξασφάλισε ήδη από την περασμένη χρονιά και έως το 2019, την προσέγγιση πολυτελών κρουαζιερόπλοιων στο νησί. Στο τέλος της επιστολής παραθέτουμε το πρόγραμμα κρουαζιέρας για την χρονική περίοδο 2017 – 2019 όπως δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου με σχετικό Δελτίο Τύπου στα Μέσα. Καθώς η προσπάθεια του Επιμελητηρίου, προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σε συνεχή εξέλιξη, το πρόγραμμα πρόσφατα εμπλουτίστηκε και με μία νέα άφιξη κρουαζιερόπλοιου για το 2019.

Ωστόσο, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Marella Discovery 2, στο λιμάνι της Ερμούπολης, την Κυριακή 01.07.2018, παρόλο που άφησε ικανοποιημένο τον εμπορικό κόσμο, δεν πραγματοποιήθηκε με τις βέλτιστες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, οι επιβάτες του Marella Discovery 2 βγήκαν στη Σύρο με τα βοηθητικά πλωτά μέσα του κρουαζιερόπλοιου (tenders), μετά από απόφαση του καπετάνιου να μείνει αρόδου (σε όχι πιστοποιημένο αγκυροβόλιο στην είσοδο του Λιμένα της Ερμούπολης και σε σημείο που εμπόδιζε και την ακτοπλοΐα) και να μην προτιμήσει τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ερμούπολης καθώς, το οριακό σημείο του βυθίσματος δεν το επέτρεψε αυτό με τις επικρατούσες συνθήκες της συγκεκριμένης ημέρας. Ας σημειωθεί ότι αν την συγκεκριμένη ημέρα υπήρχαν έστω και μέτρια καιρικά φαινόμενα, το κρουαζιερόπλοιο θα μπορούσε να παρακάμψει τελείως την Σύρο για άλλο γειτονικό προορισμό (κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν), με αρνητικά αποτελέσματα για το νησί και την προσπάθεια για την ανάπτυξη της διεθνούς κρουαζιέρας.

Με βάση τα παραπάνω επισημαίνουμε τα εξής:

Η μεταφορά των επιβατών με βοηθητικά πλωτά μέσα, μειώνει την αποτελεσματικότητα της κρουαζιέρας σε εμπορικό/αγοραστικό επίπεδο, καθώς αρκετοί επιβάτες αποφεύγουν να βγουν στο λιμάνι με αυτό τον τρόπο, και παράλληλα δυσκολεύει τις εταιρίες κρουαζιέρας να εντάξουν τη Σύρο, ως νέο προορισμό, στο πρόγραμμά τους. Ειδικά, το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο, σε αυτή αλλά και στις υπόλοιπες προσεγγίσεις για να φτάσει στην Σύρο ταξιδεύει μιάμιση ημέρα από την Κέρκυρα (λόγω του θεματικού προγράμματος της κρουαζιέρας) και οι επιβάτες επιθυμούν εντονότερα την εύκολή τους πρόσβαση στην στεριά και όχι με τα πλωτά μέσα του κρουαζιερόπλοιου.

– Εδώ και αρκετό καιρό, εταιρίες κρουαζιέρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εντάξουν, στο μόνιμο προγραμματισμό τους, μεγάλα κρουαζιερόπλοια που θα προσεγγίζουν τη Σύρο, υπό την προϋπόθεση το Λιμενικό Ταμείο να αποκτήσει τον κατάλληλο πλωτό εξοπλισμό, αλλά και να διαμορφώσει τη χερσαία ζώνη του ντόκου της κρουαζιέρας στο Λιμάνι της Ερμούπολης. Αν αυτό υλοποιηθεί, τότε το νησί θα μπορεί να υποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων σε πολυτελή κρουαζιερόπλοια καθώς και να καταστεί ένας σημαντικός προορισμός σε περίπτωση μη εφικτής πρόσδεσης σε άλλα νησιά

– H εταιρία TUI Cruises ενδέχεται – κάτι που δεν θα πρέπει να συμβεί – λόγω της έλλειψης αυτής στο λιμάνι, να μην υλοποιήσει τις υπόλοιπες δύο προγραμματισμένες προσεγγίσεις του Marella Discovery 2 για το 2018, ειδικά όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες

– Το λιμάνι της Ερμούπολης χρειάζεται μικρές, εύκολες και έξυπνες παρεμβάσεις, που θα εξασφαλίζουν την πρόσδεση των μεγάλων, για το λιμάνι μας, κρουαζιερόπλοιων με ασφάλεια. Ελπίζουμε αυτό να γίνει κάποια στιγμή, στο άμεσο μέλλον, εφικτό.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων θεωρεί ότι οι αφίξεις πολυτελών κρουαζιερόπλοιων αποτελούν σημαντική ευκαιρία ώστε να υποδεχθεί η Σύρος επισκέπτες που θα ωφελήσουν στην εμπορική αναζωογόνηση του νησιού. Σε αυτή τη προσπάθεια, ευελπιστεί ότι όλα τα μέλη του – Επιχειρήσεις στη Σύρο, θα ανταποκριθούν ανάλογα. Παράλληλα, το Επιμελητήριο ευελπιστεί ότι θα βελτιωθούν και οι συνθήκες πρόσδεσης στο λιμάνι της Ερμούπολης όχι μόνο για κρουαζιερόπλοια όπως το Marella Discovery 2, αλλά και για όσα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Σύρο.

Πρόγραμμα Αφίξεων Κρουαζιέρας, που έχουμε ήδη ανακοινώσει στον Τύπο:

2017 Seabourn Odyssey (Seabourn Cruises/Carnival Corp. Group): 27.07.2017

Το κρουαζιερόπλοιο Seabourn Odyssey ανήκει στην εταιρεία Seabourn Cruises, μέλος του Ομίλου Carnival Corp, και όπως αποδείχθηκε πέρυσι στην πράξη οι επιβάτες του ήταν υψηλής αγοραστικής δύναμης. Το τουριστικό Profile του νησιού και οι συντονισμένες προσπάθειες όλων είχαν ως αποτέλεσμα, το υψηλού επιπέδου κοινό των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου να αποκομίσει ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις για το νησί. Όλα τα παραπάνω δεδομένα συνέβαλαν ώστε η Σύρος να ενταχθεί, ως προορισμός από την εταιρία, με το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο και το 2019 με τρεις συνολικά προσεγγίσεις.

2018 Marella Discovery 2 -TUI Cruises – 3 αφίξεις: 01.07.2018, 12. 08.2018, 07.10.2018

Το κρουαζιερόπλοιο θα προσεγγίσει απευθείας από την Κέρκυρα στο πλαίσιο θεματικής κρουαζιέρας (πολιτισμός, αιγαιοπελαγίτικη γαστρονομία). Wind Star – Windstar Cruises – 2 αφίξεις: 21.08.2018, 31.08.2018 Το κρουαζιερόπλοιο θα προσεγγίσει στο πλαίσιο θεματικής κρουαζιέρας (αρχαίος πολιτισμός). Το πρόγραμμα της κρουαζιέρας με την Σύρο συνεχίζεται και το 2019.

2019 Wind Star – Windstar Cruises – 2 αφίξεις: 15.05.2019, 25.05.2019 Le Bougainville – Ponant Cruises – 3 αφίξεις: 20.07.2019, 25.07.2019, 02.08.2019

Το κρουαζιερόπλοιο είναι υπερπολυτελές και ανήκει στην κατηγορία της micro cruising – mega yachting. Διαθέτει όλες τις κορυφαίες τεχνολογίες για τις ανέσεις των 200 επιβατών του, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή την στιγμή είναι υπό κατασκευή. . Seabourn OdysseySeabourn -Cruises/Carnival Corp. Group – 3 αφίξεις: 19.07.2019, 16.08.2019, 13.09.2019 Η εταιρία εντάσσει την Σύρο ως προορισμό και το 2019, όπως προαναφέρουμε, σε θεματική κρουαζιέρα με τίτλο «Tα διαμάντια της Αδριατικής και της ΝΑ Μεσογείου».

Nέα Άφιξη Κρουαζιέρας που οριστικοποιήθηκε πρόσφατα: Yacht LEPONANT (Ponant Cruises) 20.11.2019 Υπερπολυτελές, σύγχρονο, μικρό κρουαζιερόπλοιο, με ιστία, που προσφέρει στους επιβάτες του την απόλαυση της μικρής κρουαζιέρας με τις ανέσεις ενός mega yacht. Φιλοξενεί, στις 32 σουίτες του, 70 περίπου επιβάτες με πολύ ποιοτικά δημογραφικά χαρακτηριστικά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της