Σύρος: Ικανοποίηση από την απόφαση για έγκριση λειτουργίας Open Mall

Άκρως θετικές εξελίξεις καταγράφονται για την Ερμούπολη της Σύρου, μετά από την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, να γνωστοποιήσει τον πίνακα με τις εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις (56 πανελλαδικά ύψους 90 εκατ. ευρώ, στο Νότιο Αιγαίο και σε Κω, Ρόδος) για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου πανελλαδικά, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να κατοχυρώνει ποσό ύψους 1.340.940,19 ευρώ, προκειμένου να αναβαθμίσει το εμπορικό κέντρο του. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, στο πλαίσιο της συνέχισης της συμπόρευσης των δύο πλευρών, οι οποίες κατάφεραν και διεκδίκησαν τελικά εγκαίρως, ένα μεγάλο ποσό, που θα προωθηθεί στη βελτίωση των εμπορικών οδών της πόλης και κυρίως σε πεζόδρομους.

Το ύψος της χρηματοδότησης θα προκαλέσει επί της ουσίας παρεμβάσεις ανάπλασης σε κοινόχρηστους δημόσιους χώρους του εμπορικού κέντρου της Ερμούπολης και σημαντική βελτίωση των όψεων των εμπορικών καταστημάτων, ώστε ο επισκέπτης και ο πεζός κατά τη διάρκεια του περιπάτου του, να εισπράττει την εντύπωση πως βρίσκεται σε ένα ανοικτό mall.

Τι λέει ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για την εξέλιξη αυτή; Προφανώς χαμογελάει όπως και οι επιχειρηματίες και κάτοικοι της ... Αρχόντισσας των Κυκλάδων.. Και μέσω του Δήμου μαθαίνουμε" Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζουμε την έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ για το έργο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» (Open Mall) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014-2020», ύψους 1.340.940,19€.

Η εγκεκριμένη πρόταση πρόκειται να υλοποιηθεί από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, και περιλαμβάνει την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης, ένα έργο το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά με το έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης. Στόχος είναι η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας του νησιού μας, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν είναι:

• Αντικατάσταση των υπαρχόντων υλικών με σύγχρονα ψυχρά υλικά επίστρωσης, σε συνδυασμό με την βελτίωση της εικόνας των βασικών οδών, ώστε να συμβαδίζει με την σύγχρονη εικόνα της Ερμούπολης, αλλά και την μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας του οδοστρώματος και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου.

• Δημιουργία «νησίδων» για την ανάπαυση των διερχομένων.

• Τοποθέτηση - ανάρτηση ελαφριών κατασκευών εν είδη σκιάστρων – γλυπτών κατά μήκος των οδών Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, υπερκείμενα του επιπέδου κίνησης των πεζών.

• Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού οδοφωτισμού και φωτισμού της περιοχής παρέμβασης της πόλης, με νέα φωτιστικά σώματα, νέας τεχνολογίας.

• Τοποθέτηση σύγχρονων και καλαίσθητων στοιχείων για την προστασία των πεζόδρομων από την παράνομη διέλευση οχημάτων, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων ανακλινόμενων μπαρών με βυθιζόμενα κολονάκια.

• Δημιουργία δημόσιων τουαλετών στην αρχή περίπου της οδού Χίου και συγκεκριμένα επί του δημοτικού κτιρίου στην οδό Πελοποννήσου, συμπληρωματικά με τις πρόσφατα ανακαινισμένες δημόσιες τουαλέτες επί της οδού Ανάφης.

• Εγκατάσταση σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

• Τοποθέτηση «έξυπνων» παγκακίων. Τα «έξυπνα» παγκάκια, πέρα από την προφανή τους χρήση για την ανάπαυση των επισκεπτών προσφέρουν και μια σειρά έξυπνων, καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον υπηρεσιών.

• Ενιαία σήμανση καταστημάτων για την απόκτηση κοινής ταυτότητας συμμετοχής στο Open Mall και παρεμβάσεις αισθητικής βελτίωσης στις προσόψεις των καταστημάτων.

Σε δεύτερη φάση

• Επέκταση παρεμβάσεων και σε άλλες περιοχές.

Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις και να καταρτιστούν τα χρονοδιαγράμματα των εργασιών. Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου αποτελεί μια δεύτερη ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, που έρχεται να συμπληρώσει το μεγάλο έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, προσδίδοντας νέα διάσταση και όψη στο κέντρο της πόλης μας.

Η Δημοτική Αρχή, θέτοντας ως προτεραιότητα την αειφόρο ανάπτυξη της Σύρου, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, τη ενίσχυση του τουριστικού και πολιτιστικού της προϊόντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, δε σταματά στα έργα που ήδη υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνεχίζει δυναμικά να εφαρμόζει το πρόγραμμά της με νέα έργα πνοής, που πρόκειται να λειτουργήσουν συνδυαστικά με τα ήδη υπάρχοντα, εκσυγχρονίζοντας και αναβαθμίζοντας την εικόνα και τις υπηρεσίες του νησιού μας, το οποίο πλέον καθίσταται πιο λειτουργικό, πιο φιλικό, πιο προσιτό και πιο ασφαλές σε κατοίκους και επισκέπτες. Η Σύρος αλλάζει και ομορφαίνει με τη συμμετοχή όλων μας. Εξασφαλίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε ένα σύγχρονο και ελκυστικό περιβάλλον.