Σύρος: Μία ανάσα από την λύση του Νεωρίου και πάμε για ...εγκαίνια

Διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων, καταβολή του ¼ των οφειλών άμεσα και ρύθμιση του υπολοίπου ποσού σε πάνω από 200 δόσεις -κάποιοι υποστηρίζουν πως μπορεί να φθάσουν και τις 280- προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης της Νεώριο Σύρου .

Της Αλεξάνδρας Γκίτση (capital.gr

Πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης που πραγματοποιούνται μεταξύ του ενδιαφερόμενου επενδυτή, δηλαδή της ONEX που Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα, των τραπεζών και του Δημοσίου, ανέφεραν στο Capital.gr πως τα εμπλεκόμενα μέρη είναι κοντά σε συμφωνία, με το σχέδιο εξυγίανσης να κατατίθεται στο Πρωτοδικείου της Σύρου μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και μέσα στις επόμενες ώρες.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει το 60% των πιστωτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και λοιποί πιστωτές (προμηθευτές) και εργαζόμενοι να συναινέσουν. Δηλαδή να βρουν κοινό τόπο στο πως θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών, σε τι βάθος χρόνου θα εξοφληθεί το υπόλοιπο, πόσα κεφάλαια θα διαθέσει ο επενδυτής άμεσα και τι σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, τα όποια προβλήματα ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα, ξεπεράστηκαν και το σχέδιο θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο άμεσα. 

Άλλες πηγές πάντως διατηρούν τις επιφυλάξεις τους κατά πόσο το Δημόσιο και ο εΦΚΑ θα υπογράψουν εν τέλει μια τέτοια ρύθμιση. Δηλαδή να αποδεχθούν με μια υπογραφή τη ρύθμιση των οφειλών της επιχείρησης σε περισσότερες από 120 δόσεις, πόσω δε μάλλον σε 200 ή 280 που υποστηρίζουν κάποιοι ότι θα προκριθεί εν τέλει.

Δημόσιο και ΕΦΚΑ, κατά πάγια τακτική τους, τάσσονται κατά των σχεδίων εξυγίανσης κατά τη διάρκεια συζήτησης τους στα Πρωτοδικεία. Πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Μαρινόπουλος. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή της Νεώριον Σύρου, Δημόσιο και ΕΦΚΑ, είναι οι βασικοί πιστωτές της προς εξυγίανση εταιρείας οπότε θα πρέπει να πάρουν θέση με την κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Capital.gr ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και ότι το σχέδιο θα προχωρήσει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ και δεν θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί. 

Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται πολύ πιθανόν και άλλες προς εξυγίανση εταιρείες να "πατήσουν" πάνω στη συγκεκριμένη απόφαση και να ζητήσουν αντίστοιχες πολύχρονες ρυθμίσεις οφειλών. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος προέβλεπε αρκετές δόσεις σε ότι αφορά τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και το ΕΦΚΑ. Ωστόσο η ρύθμιση αυτή "επιβλήθηκε" από την απόφαση του Πρωτοδικείου και δεν χρειάσθηκε Δημόσιο και ΕΦΚΑ να βγουν μπροστά όταν κατατέθηκε η αίτηση εξυγίανσης.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με άλλες πηγές, από τα 40 εκατ. ευρώ που είναι το άνοιγμα της Νεώριον Σύρου, 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα για κάλυψη μέρους των οφειλών ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ θα ρυθμιστούν σε βάθος χρόνου.