Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΣύρος - Πάιατ: "Τώρα τα ναυπηγεία μπορούν να φιλοξενήσουν πλοία του Αμερικάνικου...

Σύρος – Πάιατ: “Τώρα τα ναυπηγεία μπορούν να φιλοξενήσουν πλοία του Αμερικάνικου στόλου”

|

«Τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου είναι πλέον σε θέση να διεκδικήσουν ανταγωνιστικά ναυπηγοεπισκευαστικό έργο από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό» δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ – Η ONEX έτοιμη να αναλάβει και τα ναυπηγεία Ελευσίνας

«Τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου είναι πλέον σε θέση να διεκδικήσουν ανταγωνιστικά ναυπηγοεπισκευαστικό έργο από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος, παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ONEX που ανέλαβε πλέον τη διαχείριση των ναυπηγείων στη Σύρο, σύντομα θα αναλάβει και τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Τα σχόλια αυτά του Αμερικανού διπλωμάτη έγιναν το μεσημέρι της Τέταρτης, κατά την τελετή επίσημων εγκαινίων της μονάδας στη Σύρο που, ήδη εδώ και 1,5 χρόνο, λειτουργεί υπό τη διοίκηση του Πάνου Ξενοκώστα, επικεφαλής της ONEX Shipyards.

«Η ONEX Shipyards είναι μια αμερικανική επιχείρηση που βοήθησε στην ανάταση της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος δεσμεύτηκε, όπως είπε, να προωθήσει την επένδυση της ONEX και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ώστε σε μερικούς μήνες να εορταστεί και εκεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσής τους.

Τόσο ο Αμερικανός πρέσβης και ο Υπουργός Ανάπτυξης, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, που ήταν επίσης παρών, χαρακτήρισαν την επένδυση της ONEX στη Σύρο και ως τη συμβολική αρχή μιας νέας εποχής ελληνοαμερικανικής οικονομικής συνεργασίας. «Η Ελλάδα επιστρέφει. Ένα ευχαριστώ στους Έλληνες εφοπλιστές που εμπιστεύτηκαν και πάλι την Ελλάδα και φέρνουν τα πλοία τους πίσω. Η καλή σχέση εργαζομένων και επιχείρισης, -όπως συμβαίνει στην ναυπηγεία Σύρου- είναι το μυστικό της επιτυχίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στον χαιρετισμό του εξέφρασε, επίσης, το σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας αλλά και αυτού στον Βόλο. Μάλιστα, για τη Σϋρο ανέφερε “Τα οφέλη για την οικονομία και την τοπική κοινωνία είναι μεγάλα. Έχουν δοθεί ήδη 18 εκατομμύρια για οφειλές και χρέη σε εργαζομένους και πιστωτές ενώ θα δοθούν μέχρι το 2020 – 2021 άλλα 12 εκατ. για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και συν τοις άλλοις έχουν δημιουργηθεί 600 νέες θέσεις εργασίας”. Και ολοκλήρωσε τη σκέψη του τονίζοντας «Προτρέπω τους Αμερικάνους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον εκτός από τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και για τον Βόλο»

Και τώρα η Ελευσίνα 

Τα εγκαίνια στη Σύρο έρχονται μετά την υλοποίηση του πρώτου μέρους των προβλεπομένων από τη συμφωνία επενδύσεων και την αποπληρωμή οφειλών προς εργαζομένους και προμηθευτές αθροιστικού ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ. Η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων είχε ατύπως τεθεί ως προϋπόθεση από τα συναρμόδια υπουργεία για την εκκίνηση των διαδικασιών για την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας,  την επίτευξη δηλαδή συμφωνίας για τον διακανονισμό των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Είναι με βάση αυτή τη συμφωνία που θα επιδιωχθεί δικαστική έγκριση για την είσοδο της ONEX και στην Ελευσίνα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις αρχές Ιουνίου φέτος ο αμερικανικός όμιλος ONEX, του οποίου επικεφαλής είναι ο επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον όμιλο Νίκου Ταβουλάρη που ελέγχει τη μητρική των ναυπηγείων, Νεώριον Α.Ε.

Η ONEX προτίθεται να ρυθμίσει σε δόσεις και να καλύψει υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας προς εργαζομένους, προμηθευτές, τράπεζες και Δημόσιο, μέσω ολοκληρωμένης συμφωνίας στο πλαίσιο άρθρου 106 β και 106 δ που θα επικυρωθεί από αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» του Τάσου Αναστασίου

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου «Αρσός» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό και περιηγητικό πλούτο της Νάξου.

Νέα ακτοπλοϊκή εποχή για την Τήνο, απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και το Λαύριο

Μετά την Κρήτη, η Τήνος αποκτά απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα του νησιού 365 ημέρες τον χρόνο

Ηρακλειά: Μαρία Αναματερού στο Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς»

Στις 28 Αυγούστου, το φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» στην Ηρακλειά ζωντανεύει με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Αναματερού υπό το ανοιχτό ουρανό του Αιγαίου.

Πάρος: Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη Φραγκίσκου Ι. Βελέντζα

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, ο Δήμος Πάρου και η Κοινότητα Κώστου τιμούν τον Φραγκίσκο Ι. Βελέντζα με δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)