Σύρος: Στην ONEX περνάει το Νεώριο αντί 110,9 εκατ.ευρώ

Ξεκίνησε χθες στο Πρωτοδικείο Σύρου, η υπόθεση του σχεδίου εξυγίανσης του Νεωρίου και θα συνεχιστεί στις 14 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να κατατεθούν επιπλέον στοιχεία. Ομως, για την αγορά αυτό ελάχιστα παίζει ρόλο καθότι ήδη εδώ και μήνες έχει de facto περάσει η λειτουργία στη διαχείριση της ONEX και δεν αναφέρονται σοβαρά νομικά κωλύματα. Στόχος του νέου επενδυτή είναι άμεσα να εξυπηρετεί τουλάχιστον 100 πλοία ετησίως.

Στο χώρο των δικαστηρίων βρέθηκε το διοικητικό συμβούλιο του Εργοστασιακού Σωματείου, οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ.κ. Δωρόθεος Β΄, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, κ. Μαραγκός, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιαλόγλου κ.α.. Η εκδίκαση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με το σύνολο των εκπροσωπούνταν όλων των πλευρών.

Κατά του σχεδίου εξυγίανσης τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της ΔΕΗ, του Ελληνικού Δημοσίου (Α.Α.Δ.Ε.), καθώς και μία Κυπριακή Ασφαλιστική Εταιρία. Υπέρ του σχεδίου τάχθηκε ο συνήγορος του ΕΦΚΑ, καθώς όπως δήλωσε ο συνήγορος, η εν λόγω συμφωνία κρίθηκε συμφέρουσα για το ταμειακό της όφελος, καθώς επίσης και η συμφωνία των 280 δόσεων που έγινε με τον νέο ιδιοκτήτη.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις καταθέσεις οι οποίες έγιναν, προκύπτουν τα εξής:

Η ΔΕΗ, όπως κατέθεσε η διευθύντρια πωλήσεων, Αλεξάνδρα Σταυρινού, επιθυμεί εξ ολοκλήρου το αίτημά της για τα οφειλόμενα ή σε διαφορετική περίπτωση την καταβολή του 40%. Όπως δήλωσε, η οφειλή του Νεωρίου προς την επιχείρηση ανέρχεται στις 870.000 ευρώ, οφειλές που έχουν καταγραφεί από το 2011.

Η κ. Σταυρινού στην κατάθεσή της τόνισε ότι η ΔΕΗ επίσης δε συμφωνεί με το εν λόγω σχέδιο καθώς κατατάσσει την επιχείρηση ηλεκτροφωτισμού στους απλούς πιστωτές και ήδη έχει ζημιωθεί περί τις 400.000 ευρώ, χρήματα τα οποία έχει αποδώσει σε ΔΕΔΔΗΕ κλπ. Σε ερώτηση κατά πόσο σήμερα το ναυπηγείο καταβάλλει κανονικά τους λογαριασμούς χρέωσης, η κ. Σταυρινού δήλωσε ότι «Ναι, το ναυπηγείο καταβάλλει κανονικά τα ποσό χρέωσης».

Επίσης ασφαλιστική εταιρία κυπριακών συμφερόντων ζήτησε την απόρριψη ή διαφορετικά την τροποποίηση του σχεδίου εξυγίανσης, καθώς διεκδικεί το ποσό των 296.000 δολαρίων για την ασφαλιστική κάλυψη που παρείχε στο ναυπηγείο το 2014 και 2015. Τέλος, το Ελληνικό Δημόσιο (Α.Α.Δ.Ε.), ζήτησε την απόρριψη του σχεδίου.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε και ο Πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Αντώνης Χατζαντώνης, ο οποίος τόνισε ότι εάν δεν ευδοκιμήσει του σχέδιο εξυγίανσης, τότε θα μιλάμε για καταστροφή τόσο του Νεωρίου, αλλά πολύ περισσότερο για καταστροφή των εργαζομένων.

Σε ερώτηση της έδρας για τα οφειλόμενα προς τους εργαζομένους και για τη συμφωνία που έχει επέλθει για το συγκεκριμένο θέμα με τη νέα διοίκηση, ο κ. Χατζαντώνης τόνισε ότι οι οφειλές προς τους εργαζομένους, εκτάκτους και πρώην εργαζόμενους (συνταξιούχους), ανέρχονται στα 9.7 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί εφάπαξ.

Ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, απαντώντας πολύ περισσότερο στις αιτιάσεις της εκπροσώπου της ΔΕΗ, τόνισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι πολύ πιο σημαντικό από το ρεύμα και το νερό, καθώς επί 18 μήνες οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις, όπως πλειστηριασμούς κατοικιών, αναστολή σπουδών κλπ.

«Θεωρούμε ότι θα επικυρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης»

«Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε. Προσωπικά πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Βέβαια θα περιμένουμε και την τυπική απόφαση. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι περαιτέρω. Πατάμε με τα πόδια στο έδαφος και είμαστε σε αναμονή της απόφασης.» δήλωσε στα ΜΜΕ ο κ. Χατζαντώνης. Κληθείς να σχολιάσει την θέση του Ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΗ, ο κ. Χατζαντώνης σημείωσε ότι «Πέρα από την δική μας αισιοδοξία και εκτίμηση, υπάρχει πίσω από αυτή την ιστορία και ο νόμος. Και από τη στιγμή που έχουμε συμπληρώσει το 75% των πιστωτών, εμείς προσωπικά δεν ανησυχούμε ότι κάτι θα αλλάξει, θεωρούμε ότι θα επικυρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης.»

Το σχέδιο

Το ιστορικό ναυπηγικό συγκρότημα σύμφωνα με το σχέδιο θα λάβει ρευστότητα 14,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και σωρευτικές επενδύσεις 29,8 εκατ. σε βάθος 25ετίας από τον επενδυτή. Προβλέπεται επίσης μεταβίβαση μέρους του ενεργητικού και του παθητικού στη νέα εταιρεία, την Onex Ναυπηγεία Σύρου. Οι οφειλές του Nεώριου ανέρχονταν στις 30/04/2018 στα 71.057.905,46 ευρώ, που μετά τις προσαρμογές και τους συμψηφισμούς διαμορφώθηκαν στα 66.817.586,78 ευρώ. Προς τις τράπεζες η εταιρεία οφείλει 7,183 εκατ. ευρώ, στον ΕΦΚΑ 26,814 εκατ. ευρώ, 9,935 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, 5,518 εκατ. ευρώ στο προσωπικό, 4,189 για αποζημιώσεις προσωπικού, 5,617 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές προς του προμηθευτές και 7,475 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις προς συνδεδεμένες εταιρείες. Προβλέπεται διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις, όπως και ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες και εξόφληση του υπολοίπου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις. Συνολικά επενδύσεις και αποπληρωμή υποχρεώσεων ανεβάζουν την αξία της συμφωνίας στα 110,9 εκατομμύρια ευρώ.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα syrostoday.gr και "Καθημερινή"