Τα Κυκλαδίτικα προϊόντα παίρνουν άριστα

Ολοκληρώθηκε ο Α’ κύκλος αξιολόγησης και δημιουργίας του μητρώου προϊόντων που παράγονται στις Κυκλάδες και θα προτείνονται στο δίκτυο Aegean Cuisine

Στο πλαίσιο των δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου Aegean Cuisine στο Νομό Κυκλάδων και σε συνέχεια της πρόσκλησης που είχε απευθύνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων τον περασμένο Δεκέμβριο προς τους παραγωγούς που ασχολούνται με την παραγωγή, τη μεταποίηση και την τυποποίηση τοπικών προϊόντων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Α’ κύκλος αξιολόγησης κυκλαδίτικων προϊόντων βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και κριτηρίων (Aegean Cuisine Recommended Products).

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 επταμελής επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς και ευρέως αναγνωρισμένες προσωπικότητες στο χώρο της οινο-γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής, συνεδρίασε και προχώρησε σε γευστική δοκιμή και αξιολόγηση των 301 προϊόντων που απέστειλαν 48 παραγωγοί από 13 κυκλαδονήσια (Αμοργό, Άνδρο, Ίο, Κέα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σίκινο, Σίφνο, Σύρο και Τήνο).

Την επιτροπή απετέλεσαν οι εξής (αλφαβητική σειρά): Ανδρέας Ν. Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφος οίνου), Νανά Δαρειώτη (δημοσιογράφος γαστρονομίας), Μαριάννα Κομητοπούλου (Υπεύθυνη Marketing & Επικοινωνίας του Παντοπωλείου της Μεσογειακής Διατροφής), Ηλίας Μαμαλάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής (δημοσιογράφος γαστρονομίας), Ντίνα Νικολάου (chef), Γιώργος Χατζηγιαννάκης (ιδιοκτήτης εστιατορίου Selene στη Σαντορίνη) και από πλευράς Επιμελητηρίου ο Διευθυντής Αλέξης Τσιάντης.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας τα μέλη της επιτροπής έλεγξαν τους φακέλους με τα δικαιολογητικά και δοκίμασαν τα προϊόντα με προκαθορισμένη σειρά βάσει κατηγορίας, συμπληρώνοντας για το καθένα ξεχωριστή φόρμα αξιολόγησης με σαφή αιτιολογία στις περιπτώσεις μη-ένταξης. Οι κατηγορίες προϊόντων ήταν οι εξής: αλλαντικά, αποξηραμένοι καρποί & φρούτα, αρτοσκευάσματα-πίτες, βότανα-μπαχαρικά, γαλακτοκομικά, γλυκά, γλυκά κουταλιού, ελαιόλαδο-ελιές, ζυμαρικά, κρασί, μαρμελάδες, μεζέδες-ορεκτικά, μέλι, ξύδι, παξιμάδια-μπισκότα, ποτά, ροφήματα, σάλτσες, τουρσιά-διατηρητέα, τυριά, , φρούτα-λαχανικά, χυμοί.

Αυτή τη στιγμή το Επιμελητήριο Κυκλάδων επεξεργάζεται το σύνολο του υλικού αξιολόγησης, έτσι ώστε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να ενημερώσει όλους τους παραγωγούς που κατέθεσαν αιτήσεις και να προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση των προϊόντων που προτείνονται για το δίκτυο AegeanCuisine μέσα από τον Α’ κύκλο αξιολόγησης.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αρωγός στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην περιοχή των Κυκλάδων εδώ και χρόνια, κάνει τα απαραίτητα βήματα για να ενώσει όλους τους κρίκους της αλυσίδας που στοιχειοθετούν την γαστρονομία του τόπου μας, συνδέοντας τα εστιατόρια και τους χώρους εστίασης με τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας.

Το επόμενο βήμα είναι ο επανέλεγχος των υφιστάμενων εστιατορίων-μελών του δικτύου Aegean Cuisine και η ένταξη νέων, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Δελτίο Τύπου Επιμελητηρίου Κυκλάδων 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News