Θεματικό επιστημονικό συμπόσιο «Νησιωτικότητα & Γαλάζια Οικονομία»

Στερεή βάση για την προαγωγή και αξιοποίηση της Νησιωτικότητας και μία πιο αποτελεσματική πολιτική σε κρατικό, αυτοδιοικητικό και επιμελητηριακό επίπεδο αποτελεί το διήμερο θεματικό Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας»,  που διοργανώνεται 26 και 27 του μήνα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς .

Αυτό τόνισαν  την Τρίτη (23/05) στη διάρκεια της εκπομπής της ΕΡΤ «10 στην ενημέρωση» τόσο ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του INSULEUER Γιώργος Μπενέτος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών και Καθηγητής των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Άγγελος Κότιος.

Η Σχολή Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Εργαστήριο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης (DevelopmentLAB), το Διατμηματικό Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», καθώς και ο πανευρωπαϊκός οργανισμός INSULEUR «Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ο ΕΟΑΕΝ «Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών», ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν διήμερο επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας». 

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός  πρόσθεσε ότι  «τα συμπεράσματα και τα πρακτικά του συνεδρίου θα σταλούν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα επιμελητήρια για μία εν γένει πολιτική και οικονομική αξιοποίηση τους»

Από την πλευρά του  ο πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αναφέρθηκε τόσο στις  σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο δράσεις του INSULEUER για τη νησιωτικότητα, που  έχει αποκτήσει  τα τελευταία χρόνια σάρκα και οστά,  και επεσήμανε « για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι στην αποστολή μας αυτή έχουμε τη στήριξη της Πολιτείας».

Τέλος ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Άγγελος Κότιος, αναφέρθηκε στη δομή  του συνεδρίου και στάθηκε ιδιαίτερα  στις στοχευμένες δράσεις  οι οποίες  με την διαρκή  συνεργασία  της επιστημονικής κοινότητας με την Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση και τον Επιμελητηριακό κόσμο θα αποτελέσουν  την  πλέον αποτελεσματική λειτουργία της Νησιωτικότητας.

Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς (πορτοκαλί αμφιθέατρο), την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαΐου 2017.

Κεντρική επιδίωξη του Συνεδρίου είναι να οριοθετήσει την έννοια της «νησιωτικότητας», υπό το πρίσμα σύγχρονων πολιτικών & πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Γαλάζια Ανάπτυξη (Blue Growth), τη νησιωτική Συνοχή και την Έξυπνη Εξειδίκευση, δίδοντας έμφαση στον οικονομικό και κοινωνικό παράγοντα που επηρεάζει την ενδογενή ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου.

Οι παραπάνω φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν μια πολυεπίπεδη συνάντηση, επιστημονικού, αλλά πρακτικού χαρακτήρα, σκιαγραφώντας τα μονοπάτια της σύγχρονης νησιωτικής διακυβέρνησης, το ειδικό   ρόλο των νησιωτικών Δήμων και Περιφερειών, το ρόλο της επιμελητηριακής "κοινότητας" και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, για τη μετάβαση στη νέα εποχή. 

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 Η παρακολούθηση και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται στην πλατφόρμα https://islands2017unipi.eventbrite.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News