Τήλος: "Ναι" στους πρόσφυγες, η Υπατη Αρμοστεία τους διώχνει και η Κυβέρνηση;

Εάν υπάρχει ένα νησί που έδειξε από την πρώτη στιγμή πως μπορεί να εντάξει στην τοπική κοινωνία τους μετανάστες / πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, αυτό δεν είναι άλλο από την Τήλο. Το μικρό νησί των 800 κατοίκων στα ΒορειοΑνατολικά της Ρόδου που άνοιξε την αγκαλιά του στους πρόσφυγες και ενέταξε με συνοπτικές διαδικασίες 50 οικογένειες στην καθημερινότητά του. Με αποτέλεσμα; Ολοι αυτοί οι άνθρωποι να ζουν σαν το σπίτι τους… Με ένα απλό «καλημέρα» ή «καλησπέρα». Με ένα χαμόγελο.  Ο Κουσάι αλ Νταμαντ μιλώντας το περσινό καλοκαίρι σε ντοκιμαντέρ του BBC είχε αναφέρει: "Νομίζω έχασα επτά μήνες στη Λέσβο. Χρειάζομαι δουλειά. Δεν ήρθα εδώ για να τρώω και να κοιμάμαι, να ζητιανεύω λεφτά και σπίτι. Όταν έφτασα στην Τήλο, όλη η ζωή μου άλλαξε. Αυτό το μέρος δεν έπρεπε να ονομάζεται Τήλος αλλά χώρα των ονείρων".

Και τώρα; Ερχεται η Υπατη Αρμοστεία και διώχνει τους μετανάστες. Το χειρότερο; Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτα. Αυτό διαβάζουμε στην ιστοσελίδα news247.gr που τονίζει «Αν και ο τρόπος με τον οποίο η Τήλος αντιμετώπισε το προσφυγικό ζήτημα και το μεγάλο θέμα των ροών εκθειάστηκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο, η πολιτική βούληση για να συνεχιστεί στο ίδιο αλλά και πιο αποδοτικό τέμπο αυτή η αντιμετώπιση φαίνεται ότι απουσιάζει.

Το νησί, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές η δήμαρχος Μαρία Καμμά, όχι μόνο δεν αποστρέφεται τους πρόσφυγες αλλά τους θέλει. Επιθυμεί να τους εντάξει ισότιμα με τους ντόπιους στην οικονομική ζωή της Τήλου και να δώσει δουλειές μέσω KOINΣΕΠ (δημιούργησε βιοτεχνία γαλακτοκομικών)..

Αντ’ αυτού όμως, η Υπατη Αρμοστεία και η MKO που «ελέγχει» τη δομή του νησιού, αποψιλώνουν την Τήλο από πρόσφυγες. Τις επόμενες ημέρες δύο ακόμη οικογένειες θα μετακινηθούν προς άγνωστη κατεύθυνση και με την πραγματική θέλησή τους να αποτελεί ερωτηματικό. Απομένουν μόλις δύο οικογένειες.

 «Μας προβληματίζει πολύ το γεγονός ότι πιθανώς το κέντρο μας θα κλείσει τη στιγμή που η Τήλος ήταν ένα ένα παράδειγμα προς μίμηση. Θέλουν ουσιαστικά να το εξαφανίσουν. Αναρωτιέμαι πραγματικά ποιες είναι οι προθέσεις όσων εμπλέκονται και πως θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν» δήλωσε στο news247 η δήμαρχος Τήλου.

Το χειρότερο; Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τις μετακινήσεις. Οι πληροφορίες, αξιόπιστες και τσεκαρισμένες, αναφέρουν ότι ο Υπουργός Δημήτρης Βίτσας έμαθε από … σπόντα, και ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες, το γεγονός της μετακίνησης των προσφύγων από την Τήλο που φέρεται να αποφάσισε η Υπατη Αρμοστεία.

Κοντολογίς, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Και όλα αυτά ενώ είχε πλήρως συμφωνήσει με το Δήμο της Τήλου για την ίδρυση της ΚΟΙΝΣΕΠ (παραγωγής εγχώριου τύπου τυριού) για την οποία μάλιστα ο Δήμος έχει αρχίσει ήδη την επένδυση αγοράζοντας 30 ζώα.

Εκτός αυτού, ο Δήμος Τήλου έχει συγκεντρώσει χρήματα από δωρεές από το εξωτερικό για το σκοπό αυτό ο οποίος πλέον μένει μετέωρος. Πώς θα λειτουργήσει άραγε η ΚΟΙΝΣΕΠ χωρίς εργατικά χέρια;

Δεν είναι φυσικά το μοναδικό ερώτημα που προκύπτει. Ωστόσο, είναι το πιο επείγον. Το νησί που θέλει και χρειάζεται τους πρόσφυγες τους χάνει, άλλες δομές σε άλλα σημεία της Ελλάδας που αποδεδειγμένα έχουν φτάσει στα όριά τους, δέχονται ακόμη περισσότερους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News