Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤώρα και ...επίδομα Μυκόνου, ήτοι 1200 ευρώ ετησίως σε δημοσίους υπαλλήλους

Τώρα και …επίδομα Μυκόνου, ήτοι 1200 ευρώ ετησίως σε δημοσίους υπαλλήλους

|

Εφάπαξ αποζημίωση ύψους 1.200 ευρώ θα πάρει κάθε δημόσιος υπάλληλος που υπηρετεί στη Μύκονο – Καταλυτική ημερομηνία υποβολής αίτησης η 30η Ιουνίου – Ποιες οι προϋποθέσεις – Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Κουκάς και τι συμβαίνει στην Σαντορίνη

Επίδομα …. Μυκόνου; Ναι γιατί όχι… Και δεν είναι κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως “καλοκαιρινό bonus” από Ρώσο ή Αραβα μεγιστάνα που απολαμβάνει τις διακοπές του στο Νησί των Ανέμων, την  Μύκονο καλέ, αλλά για την παροχή κινήτρου μέσω οικονομικής ενίσχυσης από τον οικείο δήμο, ώστε να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών στον κορυφαίο ελληνικό τουριστικό προορισμό.  Η εφαρμογή για πρώτη φορά της σχετικής διάταξης νόμου θα αποτελέσει πιλότο ώστε νησιωτικοί ή ορεινοί δήμοι να μπορούν να συνδράμουν την εισοδηματική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης στους τόπους εργασίας τους με την καταβολή επιδόματος από δικούς τους πόρους. 

Η εκτόξευση των τιμών και της ζήτησης καταλυμάτων στη νησιωτική Ελλάδα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και η εντυπωσιακή τουριστική άνοδος στα χειμερινά θέρετρα της χώρας δημιούργησαν απαγορευτικές συνθήκες προσέλκυσης δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια.  Οι υποστελεχωμένες κρατικές δομές στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπουν την περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες γκριζάροντας την αστραφτερή εικόνα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος. Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι στους συγκεκριμένους δήμους βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σειρά σοβαρών προβλημάτων στην καθημερινότητά τους εξαιτίας αυτής της κατάστασης αναφορικά με ζητήματα περίθαλψης, εκπαίδευσης και ασφάλειας με τις τοπικές κοινωνίες να ζητούν λύσεις. 

Για τον λόγο αυτό, τον Ιούλιο του 2017 εντάχθηκε σε νόμο του υπουργείου Εσωτερικών ρύθμιση για την «παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους ΟΤΑ ορεινών και νησιωτικών περιοχών».  Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και διαμονή στους υπαλλήλους τους εξειδικεύοντας τις κατηγορίες των δικαιούχων ως εξής: «Τους ιατρούς και νοσηλευτές του κέντρου υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς». Προϋπόθεση για τη χορήγηση του βοηθήματος είναι η μη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας από τον δικαιούχο, ή τη σύζυγο ή τα παιδιά του στις περιοχές αυτές. 

Πρόσφατα, με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Μυκόνου αποφάσισε τη διάθεση 350.000 ευρώ στους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών, που δεν έχει κατοικία στο νησί. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, αναφέρει ότι «το ποσό αυτό καλύπτεται εξ ολοκλήρου από δημοτικούς πόρους ενώ η ενίσχυση για κάθε υπάλληλο θα ανέλθει σε 1.200 ευρώ. Εχουμε ζητήσει από τις δημόσιες υπηρεσίες, των οποίων οι υπάλληλοι μπορούν να επιδοτηθούν, να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30ή Ιουνίου. Για την καταβολή της εφάπαξ ενίσχυσης, για την οποία δεν υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια, θα πρέπει να προσκομιστεί αντίγραφο φορολογικής δήλωσης, ώστε να αποδεικνύεται ότι ο υπόχρεος έχει ατομικό ετήσιο εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ, πιστοποιητικό προϋπηρεσίας στο νησί, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν διαθέτει κατοικία στη Μύκονο καθώς και αντίγραφο δήλωσης Ε9. Υπολογίζουμε ότι οι δικαιούχοι είναι περίπου 200, από τους οποίους 69 είναι εκπαιδευτικοί». 

Οπως σημειώνει ο κ. Κουκάς, «με τα 350.000 ευρώ θα νοικιάσουμε και ένα μικρό ξενοδοχείο στο οποίο θα μπορούν να στεγαστούν έως 25 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τη νέα σχολική χρονιά. Οσοι φιλοξενούνται θα πάρουν το οικονομικό επίδομα μειωμένο κατά 50%. Αυτή την περίοδο φιλοξενούμε σε δημοτικό κοιτώνα 30 άτομα, ενώ επιχειρηματίες του νησιού διαθέτουν δωμάτια, τα οποία στη συνέχεια παραχωρούμε σε δικαιούχους δημοσίους υπαλλήλους δωρεάν. Επίσης, εστιάτορες στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης του δήμου παρέχουν σίτιση. Θα επιθυμούσαμε να είχαμε περισσότερους πόρους να διαθέσουμε για τον σκοπό αυτό, αφού το 2017 η επιχορήγηση του Δήμου Μυκόνου από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν 1,2 εκατ. ευρώ». Η έλλειψη δωματίων και κατοικιών προς ενοικίαση και τα υπέρογκα ενοίκια των διαθέσιμων καταλυμάτων, κυρίως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής οδήγησαν πολλούς εκπαιδευτικούς να μην αποδεχτούν τον διορισμό τους, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικές μονάδες στις Κυκλάδες να παρουσιάζουν πολλά κενά. 

Ο Δήμος Θήρας στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς σε συνεννόηση με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είχε αναλάβει τη δωρεάν προσωρινή φιλοξενία ανά δύο όσων εκπαιδευτικών το επιθυμούσαν για το πρώτο δεκαπενθήμερο της παρουσίας τους στο νησί, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν στη συνέχεια κατάλληλα καταλύματα. Τα φθηνά καταλύματα αποτελούν πάγιο αίτημα όλων των ΕΛΜΕ της νησιωτικής Ελλάδας, ώστε να δοθεί κίνητρο στους εκπαιδευτικούς να πηγαίνουν στις περιοχές αυτές για διδασκαλία. 

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση με το άρθρο 349 του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, εξαίρεσε από τις κατηγορίες των εργαζομένων σε ΟΤΑ ορεινών ή νησιωτικών περιοχών, στους οποίους παρέχεται δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής, τους μόνιμους καθηγητές όλων των βαθμίδων αλλά και τους δημοτικούς υπαλλήλους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες