Βόμβα από ΣτΕ "δεν ανήκει η χρήση παραλιών στους Δήμους"

Εδώ και μερικές εβδομάδες έχει ξεκινήσει μία συζήτηση όσον αφορά την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας… Οι Δήμοι ζητούσαν από το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία απόφαση εδώ και τώρα ώστε να εκδοθεί έγκαιρα Κοινή Υπουργική Απόφαση, εν όψει της επερχόμενης θερινής περιόδου. Με τα δεδομένα έως …χθες η ισχύουσα απόφαση λήγει στις 30 Απριλίου 2017 και, κάθε χρόνο, σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή της νέας, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να καθυστερούν τραγικά στην παραχώρηση των αιγιαλών για την εξυπηρέτηση των λουόμενων σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία. Αποτέλεσμα; Να χάνονται χρήματα για το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, πλην των επιχειρηματιών… Μάλιστα, οι Δήμοι μέσω της ΚΕΔΕ ζητούσαν η παραχώρηση μέσω της νέα ΚΕΔΕ να έχει διάρκεια τριών ετών «ώστε οι εκμισθωτές να έχουν το περιθώριο να επενδύσουν σοβαρά, να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες, να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους με αυτόφωρα και άνευ ουσίας δικαστικές διαδικασίες.» Και αυτό που δεν είπαν; Το 2019 έχουμε εκλογές και καλό θα είναι να αποφύγουμε αυτές τις …διαδικασίες.

Αλλαγή δεδομένων

Κι ενώ οι Δήμοι είναι σε διαδικασία να ξεκινήσουν τους διαγωνισμούς ώστε να προλάβουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flashnews.gr έρχεται το ΣτΕ και "παίρνει πίσω" το δικαίωμα των δήμων για απλή χρήση του αιγιαλού και των παραλιών Σύμφωνα με την απόφαση που έχει στα χέρια του το Flashnews.gr, το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει ότι είναι άκυρη η συλλήβδην παραχώρηση, προς τους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α., του συνόλου των αιγιαλών και παραλιών της χώρας που ευρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής τους περιφέρειας.  Όπως αναφέρει η αρμοδιότητα παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας ανήκει και στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από κοινού με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ως εκ τούτου ακυρώνει την πρότερη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, ως προς το κομμάτι της παραχώρησης στους δήμους του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλιάς με το αιτιολογικό ότι αφενός, δεν προβαίνει σε εξατομικευμένη παραχώρηση αυτών προς το Δήμο, αλλά παραχωρεί συλλήβδην το σύνολο των αιγιαλών και παραλιών της χώρας που ευρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας όλων των ΟΤΑ α΄ βαθμού, και, αφετέρου, διότι εξεδόθη χωρίς τη σύμπραξη του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη απόφαση που ακυρώνεται όριζε την απευθείας παραχώριση στους ΟΤΑ με το οριζόμενο αντάλλαγμα, το δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας. Το δικαίωμα αυτό μπορούσε να μεταβιβαστεί ολικά ή μερικά από κάθε Ο.Τ.Α. Α' Βαθμού σε υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρία, ενώ ενεκρινόταν η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης από τους ΟΤΑ Α' βαθμού προς τρίτους, με σύναψη σύμβασης μίσθωσης, έναντι ανταλλάγματος

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα flashnews.gr

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News