Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΒόμβα από ΣτΕ "δεν ανήκει η χρήση παραλιών στους Δήμους"

Βόμβα από ΣτΕ “δεν ανήκει η χρήση παραλιών στους Δήμους”

|

Νέα δεδομένα δημιουργεί όσον αφορά τη χρήση αιγιαλού και παραλίας το Συμβούλιο της Επικρατείας κι αυτό γιατί αποφάσισε ότι οι Δήμοι δεν έχουν δικαίωμα χρήσης κάτι που είχαν με προηγούμενη απόφαση και η οποία λήγει τέλη Απριλίου του 2017 

Εδώ και μερικές εβδομάδες έχει ξεκινήσει μία συζήτηση όσον αφορά την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας… Οι Δήμοι ζητούσαν από το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία απόφαση εδώ και τώρα ώστε να εκδοθεί έγκαιρα Κοινή Υπουργική Απόφαση, εν όψει της επερχόμενης θερινής περιόδου. Με τα δεδομένα έως …χθες η ισχύουσα απόφαση λήγει στις 30 Απριλίου 2017 και, κάθε χρόνο, σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή της νέας, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να καθυστερούν τραγικά στην παραχώρηση των αιγιαλών για την εξυπηρέτηση των λουόμενων σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία. Αποτέλεσμα; Να χάνονται χρήματα για το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, πλην των επιχειρηματιών… Μάλιστα, οι Δήμοι μέσω της ΚΕΔΕ ζητούσαν η παραχώρηση μέσω της νέα ΚΕΔΕ να έχει διάρκεια τριών ετών «ώστε οι εκμισθωτές να έχουν το περιθώριο να επενδύσουν σοβαρά, να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες, να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους με αυτόφωρα και άνευ ουσίας δικαστικές διαδικασίες.» Και αυτό που δεν είπαν; Το 2019 έχουμε εκλογές και καλό θα είναι να αποφύγουμε αυτές τις …διαδικασίες.

Αλλαγή δεδομένων

Κι ενώ οι Δήμοι είναι σε διαδικασία να ξεκινήσουν τους διαγωνισμούς ώστε να προλάβουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flashnews.gr έρχεται το ΣτΕ και “παίρνει πίσω” το δικαίωμα των δήμων για απλή χρήση του αιγιαλού και των παραλιών Σύμφωνα με την απόφαση που έχει στα χέρια του το Flashnews.gr, το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει ότι είναι άκυρη η συλλήβδην παραχώρηση, προς τους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α., του συνόλου των αιγιαλών και παραλιών της χώρας που ευρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής τους περιφέρειας.  Όπως αναφέρει η αρμοδιότητα παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας ανήκει και στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από κοινού με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ως εκ τούτου ακυρώνει την πρότερη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, ως προς το κομμάτι της παραχώρησης στους δήμους του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλιάς με το αιτιολογικό ότι αφενός, δεν προβαίνει σε εξατομικευμένη παραχώρηση αυτών προς το Δήμο, αλλά παραχωρεί συλλήβδην το σύνολο των αιγιαλών και παραλιών της χώρας που ευρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας όλων των ΟΤΑ α΄ βαθμού, και, αφετέρου, διότι εξεδόθη χωρίς τη σύμπραξη του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη απόφαση που ακυρώνεται όριζε την απευθείας παραχώριση στους ΟΤΑ με το οριζόμενο αντάλλαγμα, το δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας. Το δικαίωμα αυτό μπορούσε να μεταβιβαστεί ολικά ή μερικά από κάθε Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού σε υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρία, ενώ ενεκρινόταν η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού προς τρίτους, με σύναψη σύμβασης μίσθωσης, έναντι ανταλλάγματος

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα flashnews.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Δήμος Αμοργού απαντά

Ο Δήμος Αμοργού δεν διώκει ποινικά και δεν ασκεί καμία καταγγελία κατά του κ. Ιάσωνα Αποστολόπουλου ή τρίτου

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Σε οριακό σημείο οι αγρότες με το ΟΣΔΕ 2025 – Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων τον Οκτώβριο

Γραφειοκρατία, τεχνικά προβλήματα και το «αγκάθι» του ΑΤΑΚ απειλούν την έγκαιρη πληρωμή – Οργή στον αγροτικό κόσμο

Φεστιβάλ Νάξου 2025: «Ο Γιάννης το Βούδι» στον Πύργο Μπαζαίου

Η συγκλονιστική παράσταση της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Νάξου την Κυριακή 24 Αυγούστου

Τουρκία: Άδεια για Θεία Λειτουργία (23/08) στην Παναγία Σουμελά

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ξανά τη Λειτουργία στα «Εννιάμερα της Παναγίας» – Θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών

Σαντορίνη: Πρώτη παρουσίαση του «Ελαιολάδου Σαντορίνης»

Ο πρόεδρος Μάρκος Καφούρος παρουσίασε το νέο προϊόν υγείας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Στα ύψη οι τιμές κατοικιών στα ελληνικά νησιά – Πρωταθλήτρια η Μύκονος με 7.143 €/τ.μ.

Ανοδικές οι τάσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνιο – Άλματα έως και 50% μέσα σε έξι χρόνια (πίνακας)

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου στην Αμοργό και τα ακριτικά νησιά Λιάδια, Κίναρο και Λέβιθα

Στο επίκεντρο το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες» και η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

Φιλώτι Νάξου: Βραδιά μνήμης (22/08) για την ποιήτρια Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά την ποιήτρια που ύμνησε με τους στίχους της τη ζωή, την αγάπη και τον τόπο της

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι