Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΒουλγαρία: "Εμφάνιση κρουσμάτων Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων"

Βουλγαρία: “Εμφάνιση κρουσμάτων Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων”

|

Ανακοίνωση εξέδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης σε χοίρους στην Βουλγαρία – Τι γίνεται στη γειτονική χώρα και πως αντιδρά το αρμόδιο Υπουργείο στην Ελλάδα 

Σε μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη εξελίσσεται πλέον η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ). Παρόλο που η νόσος είναι παρούσα εδώ και αρκετά χρόνια, οι διαστάσεις επιδημίας που έχει λάβει και τα τελευταία ξεσπάσματα που εκδηλώθηκαν στη Γηραιά Ήπειρο ανέβασαν τη λίστα των κρατών με επιβεβαιωμένα κρούσματα σε έντεκα, αυξάνοντας την ανησυχία των Αρχών. Μόλις στην αρχή της εβδομάδας, η Σερβία ανέφερε τέσσερις περιπτώσεις εκδήλωσης της νόσου σε οικόσιτους χοίρους, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE), με τα τρία κρούσματα να εντοπίζονται στην περιοχή του Βελιγραδίου και ένα στην περιφέρεια Ποντουνάβσκι. 

Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν τις περισσότερες καταγεγραμμένες εστίες, με την πρώτη να βρίσκεται πλέον σε οριακή κατάσταση, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθεί στην απώλεια όλου του ζωικού της κεφαλαίου. Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ακόμη η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Εσθονία, το Βέλγιο και η Ιταλία. Για την τελευταία ωστόσο, το κρούσμα που έχει καταγραφεί στη Σαρδηνία δεν σχετίζεται επιδημιολογικά με αυτά που πλήττουν την υπόλοιπη Ευρώπη.

Με εστίες να ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη, χτυπώντας και εμπορικές εκμεταλλεύσεις, ήδη μέχρι τις 29 Ιουλίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη σε οικόσιτους χοίρους άγγιξαν τα 647 εντός του έτους, σύμφωνα με την Κομισιόν. Μόνο στη Ρουμανία καταγράφηκαν 553, στην Πολωνία 30, στην Ουκρανία 27, στη Βουλγαρία 22 και στη Λιθουανία 12. Στην περίπτωση των αγριόχοιρων η εικόνα είναι ακόμα πιο δραματική, αφού μέχρι τα τέλη Ιουλίου η Κομισιόν έχει καταγράψει 3.657 επιβεβαιωμένες εστίες. Στην Πολωνία εντοπίστηκαν 1.434 κρούσματα, στην Ουγγαρία 786, στο Βέλγιο 478, στη Ρουμανία 334, στη Λιθουανία 320 και στη Λετονία 195. Σύμφωνα με τον ΟΙΕ, την περασμένη εβδομάδα νέα κρούσματα στον αγριόχοιρο, που αποτελεί δεξαμενή της νόσου, προστέθηκαν στην Ουγγαρία, στη Λετονία και στη Ρωσία, αλλά και στην Ουκρανία, όπου η ΑΠΧ επέστρεψε μετά από τέσσερις μήνες στα βορειοδυτικά της χώρας. 

Αντιδρά η Βουλγαρία στις θανατώσεις 

Η χοιροτροφία στη Βουλγαρία βιώνει δύσκολες μέρες, με τον υφυπουργό Γεωργίας να παραδέχεται από την προηγούμενη εβδομάδα την αδυναμία της χώρας να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να νιώθουν ότι απειλείται ολόκληρο το χοιροτροφικό κεφάλαιο με αφανισμό, επιφέροντας ζημιές δισεκατομμυρίων.

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί χοιροτρόφοι σε επαρχίες που βρίσκονται κοντά σε επιβεβαιωμένες εστίες αρνούνται να θανατώσουν τα ζώα τους, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις, ενώ 31 κοινοτάρχες χωριών της επαρχίας Πάζαρτζικ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την υποχρεωτική θανάτωση οικόσιτων χοίρων, με το επιχείρημα ότι στην περιοχή δεν υπήρξε καινούργιο κρούσμα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Sofia Globe. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 80% των χοίρων σε αυτή την επαρχία έχει ήδη θανατωθεί, ενώ ομάδες κτηνιάτρων είναι έτοιμες να προχωρήσουν στη θανάτωση οικόσιτων χοίρων στα νότια, όπου οι ιδιοκτήτες τους δεν κατάφεραν να το κάνουν μέχρι τη λήξη της διορίας. 

Τι γίνεται στην Ελλάδα; 

Με τη νόσο να καραδοκεί προ των πυλών και την ανησυχία να κυριεύει τους παραγωγούς εγχώρια, στην άμεση λήψη μέτρων προχώρησε και η Ελλάδα, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, με απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων χοιρινού κρέατος από τη γειτονική Βουλγαρία, όπως αναφέρει το βουλγαρικό Novinite. Παράλληλα, την άμεση πρόσληψη 46 κτηνιάτρων για την αποτροπή εισόδου της νόσου και την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ, εκδίδοντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα ενημερωτικά έντυπα, όχι μόνο για παραγωγούς και κυνηγούς, αλλά και τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα. Παράλληλα, με πρόσφατη απόφαση του υπουργού ΠΕΝ, συγκροτούνται συνεργεία δίωξης και θήρας ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων, με ρύθμιση των αρμοδιοτήτων και κλιμάκωση των μέτρων στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας.

Ταυτόχρονα, οι κατά τόπους ΔΑΟΚ βγάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώσεις για τα συμπτώματα της νόσου, αλλά και τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να λαμβάνουν κυνηγοί και χοιροτρόφοι. Με τους τελευταίους, βέβαια, να επισημαίνουν ότι αγριόχοιροι και οικόσιτα πρέπει να περιοριστούν και να καταγραφούν άμεσα αντίστοιχα ως μη ελεγχόμενες δεξαμενές της νόσου.

Και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 

Τι γίνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου; Προχώρησε σήμερα σε ανακοίνωση που υπογράφει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φιλήμων Ζαννετίδης και εκεί διαβάζουμε ”  Οι Διευθύνσεις κτηνιατρικής Δωδεκανήσου και Κυκλάδων ενημερώνουν το κοινό και ιδιαίτερα τους χοιροτρόφους, τους κυνηγούς και όσους πρόσφατα επισκέφθηκαν τη Βουλγαρία ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εμφανιστεί στη γειτονική χώρα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ – ASF). Το νόσημα πρωτοεμφανίστηκε σε αγριόχοιρους στα σύνορα με τη Ρουμανία, ενώ μετακινούμενο νότια προσέβαλε χοίρους της συστηματικής και οικόσιτης χοιροτροφίας.

Η ΑΠΧ είναι ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων. ΔΕ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ αλλά μπορεί να προκαλέσει τεράστιες οικονομικές απώλειες στη χοιροτροφία. Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα μεταξύ των χοίρων και των αγριόχοιρων, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο περιβάλλον και μεταφέρεται εύκολα με τις συνήθεις μετακινήσεις εξοπλισμού και ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου είναι η ερυθρότητα έως και νέκρωση του δέρματος σε διάφορα σημεία του σώματος (πτερύγια αυτιών, ρύγχος, κορμός – κοιλιά, πόδια), ανορεξία και απίσχνανση και τελικά θάνατος σε λίγες μέρες. Νεκροτομικά παρατηρούνται διόγκωση της σπλήνας και αιμορραγίες σε διάφορα όργανα.

Επαναλαμβάνεται ότι ο ιός δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο ο άνθρωπος μπορεί εύκολα να τον μεταφέρει. Για τους λόγους αυτούς:

  • Οι χοιροτρόφοι θα πρέπει να τηρούν ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στις εκμεταλλεύσεις των και να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε επισκέψεις τρίτων σε αυτές.
  • Εάν έχετε πρόσφατα επισκεφτεί τη Βουλγαρία και έχετε έλθει σε επαφή με χοίρους ή αγριόχοιρους ή ακόμα έχετε μεταφέρει χοιρινό κρέας  ή παρασκευάσματα από χοιρινό κρέας από μη εγκεκριμένες εγκαταστάσεις της Βουλγαρίας, μην έλθετε σε επαφή με χοίρους στην Ελλάδα πριν τηρήσετε αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και μη δώσετε το κρέας ως τροφή σε χοίρους. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους κυνηγούς που ενδεχομένως έχουν επισκεφθεί τη Βουλγαρία για κυνήγι αγριόχοιρου.
  • Όλες οι μετακινήσεις ζώντων χοίρων εντός της Ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση ή τη σφαγή θα πρέπει να γίνονται μετά από ενημέρωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών τόσο του τόπου προέλευσης όσο και του τόπου προορισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες”.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα https://www.ypaithros.gr/


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Ferries: Έκπτωση 50% σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ποιο το χρονικό διάστημα

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο υπάρχει έκπτωση 50% στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από την Blue Star Ferries

Ολυμπιακή Φλόγα – Σαντορίνη: Ποιοι θα είναι οι Λαμπαδηδρόμοι

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των λαμπαδηδρόμων στην Σαντορίνη

Σαντορίνη: Διήμερο απαγόρευσης πρόσβασης στο Αμμούδι, ποιος ο λόγος

Απαγόρευση - για δύο ημέρες - πρόσβασης στο Αμμούδι λόγω εργασιών συντήρησης των πλεγμάτων

Zante Ferries – “Διον. Σολωμός”: Τροποποίηση σημερινού (19/04) δρομολογίου προς Δυτικές Κυκλάδες

Πως διαμορφώνεται το σημερινό δρομολόγιο του "Διον. Σολωμός" προς τις Δυτικές Κυκλάδες ... (πρόγραμμα)

Ολυμπιακή Φλόγα: Πρώτη στάση στο Αιγαίο, το Καστελόριζο

Από το ακροτελεύτιο άκρο της Ελλάδας η Ολυμπιακή Φλόγα φώτισε όλη την οικουμένη, στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης προς κάθε κατεύθυνση

Φ. Μαυρομμάτης: “Ερχεται σύγχρονο δίκτυο μεταφοράς νερού από Άγιο Γαλάτη προς τη δεξαμενή Οσκέλου”

Νέο έργο για την καλύτερη υδροδότηση στα δυτικά της Νάξου ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ύδρευσης Φώτη Μαυρομμάτη - Ποιο είναι και το κόστος του

Κορυφαία καλοκαιρινά γυναικεία και ανδρικά αρώματα

Για να επιλέξετε το τέλειο άρωμα για την καλοκαιρινή περίοδο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τα χαρακτηριστικά των καλοκαιρινών αρωμάτων

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη