Βρούτσης: Αχρείαστα και άδικα τα μέτρα του Δεκεμβρίου 2014

«Σήμερα στο υποσυνείδητο του κόσμου έχει αποτυπωθεί η πολιτική εξαπάτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας -άνεργος, εργαζόμενος, συνταξιούχος, επιχειρηματίας- που να μην είναι σε χειρότερη θέση από τον Δεκέμβριο του 2014» δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, στο «Πρακτορείο 104,9 fm».

 «Έχουμε υποστεί μέτρα 9 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2014, άχρηστα και άδικα, αχρείαστα», είπε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε: «Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί, οι πρόδρομοι δείκτες είναι αρνητικοί. Η οικονομία μπαίνει συνεχώς προς τα μέσα. Το 2017 έχει νέα μέτρα 2,5 δισ. σε φόρους, μειώσεις συντάξεων και ανοιχτό το κομμάτι νέων φορολογικών μέτρων, αλλά και μείωσης συντάξεων, πέραν αυτών που έρχονται, κύριων συντάξεων». Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι «η ΝΔ θα αποκαταστήσει το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κλίμα» και θα αλλάξει το μείγμα της πολιτικής, ώστε να μην είναι φοροκεντρική.

 «Πρόκειται για ένα μείγμα πολιτικής ξεκάθαρο, που κινείται στην κατεύθυνση λιγότερων φόρων, το οποίο επιβεβαιώνεται από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της ελληνικής αγοράς, γιατί η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική που ασκείται, το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, έχει φέρει την ελληνική κοινωνία και οικονομία σε απίστευτα αδιέξοδα. Όλα τα πρόδρομα μηνύματα είναι αρνητικά, τίποτε δεν διαμορφώνει πλαίσιο αισιοδοξίας και πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούμε μπροστά σε τραγικές καταστάσεις μέσα στο 2017, όχι από την επιχειρούμενη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ξανά παρέμβαση στους μισθούς ή τις συντάξεις και στους φόρους, αλλά κυρίως γιατί τα αποτελέσματα της οικονομίας οδηγούν σε αδιέξοδο» σημείωσε.

Περί ασφαλιστικού

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας, εκτίμησε: «Είναι στον αέρα και παρά το ότι έγιναν μειώσεις, οι θυσίες του ελληνικού λαού, εργαζομένων και συνταξιούχων πήγαν χαμένες[...]. Το κλείσιμο του ασφαλιστικού σε επίπεδο δημοσιονομικής ισορροπίας είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που γίνεται σε επίπεδο διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει την προηγούμενη συμφωνία, που της παρέδωσα σε φάκελλο -στον κ. Σκουρλέτη τότε- και στη λογική αυξήσεων των συντάξεων τα τίναξε όλα στον αέρα, μηδένισε το κοντέρ της διαπραγμάτευσης, δεν συνέχισε την πορεία μας που είχαμε κλείσει και είδατε τι έγινε με τις συντάξεις».

Επισήμανε δε ότι το ασφαλιστικό «κλείνει» «όταν το δημοσιονομικό σου υπόδειγμα και η αναλογιστική μελέτη που έχεις κάνει συμφωνούν και βγαίνουν μέχρι το '60». «Η αναλογιστική μελέτη που έγινε επί των ημερών μου -η μοναδική στην Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλη- η οποία συμφωνήθηκε και από το IMF και από τους θεσμούς της Ευρώπης και κατατέθηκε και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη -ως αντιπολίτευση πλέον- στη Βουλή, έδειξε ότι οι όροι βιωσιμότητας εκπληρώνονταν μέχρι το '60» είπε ο κ. Βρούτσης.

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας σημείωσε: «Τα μηνύματα που εισπράττω είναι ιδιαίτερα αρνητικά, όχι σε επίπεδο ύψους χαμένων θέσεων, σε συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια. Αν συμβεί και αυτό, τότε πλέον το κλείσιμο της ανεργίας που προβλέπεται στον προϋπολογισμό γύρω στο 23%, θα κλείσει πάνω από το 23,5% και αυτό είναι μία πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη».