Ξεκίνησε (!) η υποβολή αιτήσεων για το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον

Με μεγάλα προβλήματα ξεκίνησε λίγο μετά τις 8:00 σήμερα, όπως είχε ανακοινωθεί, η είσοδος στο πληροφοριακό σύστημα του νέου " Εξοικονομώ κατ' Οίκον" . Οι ενδιαφερόμενοι, που περίμεναν πώς και πώς να συνδεθούν, κατέκλυσαν και πάλι την πλατφόρμα, με αποτέλεσμα αυτή να παρουσιάζει «αρρυθμίες» και αστάθεια. Ο όγκος των υποψηφίων ωφελουμένων είναι τεράστιος, ενώ δεν λείπουν και τα τεχνικά ζητήματα. Μάλιστα, υπάρχουν στιγμές που ο ιστότοπος είναι εντελώς ανενεργός.

Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη δωθεί δύο αναβολές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: η μία την Πέμπτη, όταν και επρόκειτο να ανοίξει η πλατφόρμα, και η δεύτερη χθες, αφού δεν κατέστη δυνατή το πρωί η λύση των προβλημάτων από τους τεχνικούς που έχουν επιφορτιστεί με την εποπτεία της.

Η προκήρυξη του Εξοικονομώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, πέρασε από αλλεπάλληλες υπουργικές εξαγγελίες τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια και μέχρι και χθες δεν ήταν εφικτή η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.

Το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις έως 70%, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα (αλλά όχι η υποχρέωση) λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενδιαφέρονται να μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι είναι απαραίτητα:

  •  η κυριότητα του ακινήτου
  •  οι κωδικοί πρόσβασης στο taxisnet
  •  η νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων
  •  και το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει την χαμηλή ενεργειακή απόδοση του ακινήτου

Επιλέξιμη είναι μια κατοικία εφόσον χρησιμοποιείται ως κύρια, υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη και έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α' ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξης τους στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα κριτήρια υπαγωγής. Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση, θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.