Υδατοδρόμια: Ρεκόρ... μόλις τρεις αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση ακούει την λέξη «επενδύσεις» και φοβάται ακόμη και να την επαναλάβει. Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων σε όλες τις επενδυτικές προτάσεις και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το λόγο. Αποτέλεσμα; Οι επίδοξοι επιχειρηματίες φεύγουν σε άλλες χώρες και η κυβέρνηση προχωρεί στο μοναδικό τρόπο που καταλαβαίνει όσον αφορά την εύρεση χρημάτων: φορολογία σε μισθωτούς και συνταξιούχους, διάλυση κάθε έννοιας ιδιωτικού τομέα…

Γιατί τα λέμε αυτά; Μα γιατί ξεπέρασε τον ένα χρόνο παραμονής στα συρτάρια του υπουργείου Υποδομών το νομοσχέδιο «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών». Το κείμενο του σχεδίου νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Αύγουστο του 2016, που ολοκληρώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου. Έχουν περάσει 13 μήνες και το νομοσχέδιο, που στόχο είχε την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των υδατοδρομίων για την άμεση ανάπτυξη του κλάδου, παραμένει σε κάποιο υπουργικό γραφείο, με τον δρόμο προς τη Βουλή να διαφαίνεται μακρύς.

Μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί μόλις τρία υδατοδρόμια στα λιμάνια Κέρκυρας, Παξών και Πάτρας, ενώ εκκρεμούν οι αιτήσεις για αδειοδότηση άλλων 20 υδατοδρομίων. Και τα περισσότερα εξ αυτών είναι στο Νότιο Αιγαίο, όπου η Περιφέρεια έχει προχωρήσει όλες τις διαδικασίες αλλά είπαμε; Το νομοσχέδιο ενδεχομένως να βρίσκεται κάτω από κάποιο κομπιούτερ για να το κρατάει σε ισορροπία ή σε κάποια καρέκλα που έχει χάσει το …ροδάκι της…

Κοντά στην πολυπόθητη αδειοδότηση φαίνεται ότι βρίσκονται τέσσερα υδατοδρόμια (Θεσσαλονίκης, Ίου, Ηρακλείου και Πύλου) οι φάκελοι των οποίων έχουν αξιολογηθεί από την ΥΠΑ, που με τη σειρά της επεξεργάζεται την αποστολή σχετικής γνωμάτευσης στη διεύθυνση Επιβατικών Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών.

Σχετικά με τα σχέδια για το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο στο Φάληρο, τον Αγιο Κοσμά ή σε κάποια άλλη εναλλακτική τοποθεσία και τη διεξαγωγή του σχετικού διαγωνισμού για την ανάδειξη φορέα για τη λειτουργία του, η ΥΠΑ σημειώνει ότι το θέμα αυτό εκφεύγει τις αρμοδιότητές της.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα «Καθημερινή»