ΥΕΝ: Αναψε πράσινο φως, έρχονται υδατοδρόμια στις Κυκλάδες

Λέτε να δούμε υδροπλάνα να κινούνται ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων και να λειτουργούν ως μία εναλλακτική μορφή επικοινωνίας; Ένα επιχειρηματικό όνειρο χρόνων επιστρέφει στην επικαιρότητα για μία ακόμη φορά μετά από δέκα και πλέον χρόνια, όμως τώρα (σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν) έχουμε ένα σημαντικό βήμα… Κι αυτό γιατί χθες  το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού με έγγραφό του, άναψε το πράσινο φως για την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε Αστυπάλαια, Μύκονο, Λέρο, Λειψούς, Ρόδο, Κω, Τήλο, Χάλκη, Καστελόριζο, Κάρπαθο, Κάσο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Σύμη, Σύρο, Μήλο, Θήρα, Πάρο, Νάξο, Κύθνο, Κέα, Αμοργό, Άνδρο, Σίκινο, Αγαθονήσι. Κοινώς σε 25 νησιά του Νοτίου Αιγαίου εκ των οποίων τα δέκα είναι στις Κυκλάδες…

Το επόμενο καθοριστικό βήμα είναι η ψήφιση από τη Βουλή νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των υδατοδρομίων. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο από το υπουργείο Υποδομών και είναι θέμα ημερών να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Το θέμα θα έπρεπε να έχει κλείσει το περασμένο φθινόπωρο, όμως καθυστέρησε καθότι έπρεπε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Όπως επεσήμανε στο newmoney.gr, από τη Μάλτα όπου βρίσκεται, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντοριναίος, «για την ολοκλήρωση του υπολείπεται η τελική έγκριση από το ΥΝΑ για το σύνολο των υδατοδρομίων, η οποία αναμένεται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα υλοποιηθούν. Θα καλέσουμε επενδυτές κι αυτό είναι το σημαντικό για να φέρουν υδροπλάνα. Ήδη υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.»

Η έναρξη και η λειτουργία της σύνδεσης των νησιών του Αιγαίου, μέσω υδατοδρομίων, που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων και των ίδιων των νησιωτών, πρόκειται να φέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης και επικοινωνίας των νησιών μεταξύ τους.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, παρακολουθεί στενά, από την πρώτη στιγμή, την πορεία προς την ολοκλήρωση του πλαισίου λειτουργίας των υδατοδρομίων, συμμετέχοντας σε κοινές ομάδες εργασίας με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ενημερώνοντας, παράλληλα, τους τοπικούς φορείς για κάθε εξέλιξη, καθώς θεωρεί ότι είναι κομβικής σημασίας η αρχή λειτουργίας αυτού του εναλλακτικού τρόπου μετακίνησης για τους νησιώτες.

«Παρόλο που η διαδικασία και οι χρόνοι ολοκλήρωσης, είχαν αμφισβητηθεί από μέρος των νησιωτικών κοινωνιών, εντούτοις, η Κυβέρνηση, αποδεικνύει την πρόθεσή της για στήριξη της νησιωτικότητας επισπεύδοντας την διαδικασία αδειοδότησης των υδατοδρομίων τόσο με την εν λόγω ενέργεια, όσο και με την κατάθεση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, του νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία τους» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Με πληροοφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News