Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΑμοργός, φωνή διαμαρτυρίας για το ΕΠΑΛ

Αμοργός, φωνή διαμαρτυρίας για το ΕΠΑΛ

|

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Αμοργού εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής απόφασης για κατάργηση του εξεταστικού κέντρου του ΕΠΑΛ στην Αμοργό – Τι αναφέρει 

Η είδηση της κατάργησης του εξεταστικού κέντρου στο ΕΠΑΛ Αμοργού ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων έχει κάνει το γύρο της Ελλάδας και όχι άδικα. Όπως επίσης και η είδηση που ήρθε 48 ώρες αργότερα από την ΕΑΣ Νάξου ότι αναλαμβάνει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των εννέα μαθητών στη Νάξο ώστε να έχουν πιο εύκολο έργο στη διάρκεια της δύσκολης μάχης που θα δώσουν για το μέλλον τους… Από τη πλευρά του γραφείου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται μάχη μέσω της …γραφειοκρατίας ώστε το Υπουργείο Παιδείας να δείξει ελαστικότητα και να δώσει ένα ακόμη εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες δείχνοντας το ανθρώπινο … πρόσωπο του. Από την άλλη έχουμε τους γονείς των μαθητών της Αμοργού. Οι οποίοι βλέπουν τον κόπο της …δουλειάς των παιδιών τους να τινάζεται στον αέρα από τη στιγμή που κινδυνεύουν να μην δώσουν εξετάσεις καθότι ρεαλιστικά κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν.

Ευχαριστούμε αλλά

Με ανακοίνωσή τους ευχαριστούν αρχικά την ΕΑΣ Νάξου για τη πρόθεσή της να καλύψει τα έξοδα διαμονής, σημειώνουν δε ότι η απόφαση για συμμετοχή στις εξετάσεις των παιδιών δεν έγκειται στην ευαισθησία του όποιου ιδιώτη. Εκδίδουν παράλληλα ψήφισμα διαμαρτυρίας μέσω του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Αμοργού που υπογράφεται από τη πρόεδρο (Δέσποινα Πανάγου) και γραμματέα (Ελευθερίου Ψυχογιού) όπου καυτηριάζουν την κυβερνητική στάση και αποδεικνύουν με τον πιο απλό τρόπο (αναγραφή των δρομολογίων) ότι είναι σχεδόν αδύνατη η έγκαιρη μεταβίβαση των μαθητών από την Αμοργό στο εξεταστικό κέντρο της Νάξου (Φιλώτι) και το κυριότερο; Το κόστος για το κράτος θα είναι μικρότερο εάν οι εξετάσεις γίνουν στην Αμοργό απ΄ότι εάν αποζημιώσει τους μαθητές με 90 ευρώ ανά εξεταστική ημέρα για τη μετακίνησή τους στη Νάξο..

Διαβάστε το ψήφισμα διαμαρτυρίας…

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Αμοργού καλεί όλους τους φορείς του νησιού μας , να υπογράψουν το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας προκειμένου να υπερασπιστούμε , το Συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών του ΕΠΑΛ Αμοργού για δωρεάν Παιδεία κι ίση αντιμετώπιση  στην εξεταστική διαδικασία ,προκειμένου να διεκδικήσουν ισότιμα μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση .

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΑΜΟΡΓΟΥ

Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας αποφασίζει και διατάζει,  χωρίς να λαμβάνει υπόψη του, τα όσα σαφώς ορίζονται στο Σύνταγμα και στο άρθρο 101 : «Ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών και να μεριμνούν για την ανάπτυξή τους.»  

Η κατάργηση του εξεταστικού τμήματος στο ΕΠΑΛ Αμοργού και η απόφαση του Υπουργείου να μεταφερθούν οι υποψήφιοι μαθητές του στο Φιλότι της Νάξου, ουσιαστικά καταργεί το Συνταγματικό δικαίωμα των οικονομικά αδυνάτων  μαθητών, να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και να διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πέραν τούτου, οι μαθητές εκείνοι που με δυσβάστακτα κόστη θα καταφέρουν, να μετάσχουν τελικά στις πανελλαδικές εξετάσεις, ουσιαστικά θα είναι σε δυσμενέστερη  θέση  έναντι των λοιπών υποψηφίων, αφού θα αποσυντονιστούν ψυχολογικά  και θα ταλαιπωρηθούν σωματικά από τις συνεχείς μετακινήσεις, με σοβαρές κατά συνέπεια επιπτώσεις στην απόδοση τους.

Πόσο ελεύθερη και δωρεάν είναι η εκπαίδευση για τους μαθητές του ΕΠΑΛ Αμοργού όταν καλούνται να πληρώσουν :

•          Έξοδα μετακίνησες από το χωριό τους ως το λιμάνι της Αμοργού.

•          Ακτοπλοϊκά εισιτήρια,

•          Έξοδα μετακίνησης από το λιμάνι της Νάξου ως το Φιλότι,

•          Έξοδα Διαμονής και διατροφής ;

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των εξεταζόμενων μαθημάτων, μεσολαβούν αρκετές ημέρες και άρα οι υποψήφιοι μαθητές θα πρέπει να παραμείνουν για περισσότερες από 10 συνεχόμενες ημέρες στην Νάξο.

Το Υπουργείο Παιδείας με την απόφαση αυτή ουσιαστικά αδιαφορεί για το εκπαιδευτικό μέλλον των παιδιών μας. Θέλοντας πάραυτα «να χρυσώσει το χάπι» της αναλγησίας του, ανακοίνωσε ότι θα καλύψει για κάθε παιδί και το συνοδό του,   συνολικά το ποσό των 90 ευρώ για κάθε έκαστη ημέρα εξετάσεων και μόνο.  Συνεπώς για τις ενδιάμεσες των εξεταζόμενων μαθημάτων ημέρες, το κόστος δεν καλύπτεται. Οι εξεταζόμενοι, όμως, μαθητές του ΕΠΑΛ Αμοργού είναι αδύνατον να μεταφέρονται καθημερινά στην Νάξο. Το πλοίο από την Αμοργό φτάνει στο λιμάνι της Νάξου στην καλύτερη περίπτωση λίγο μετά τις 9.00πμ., ενώ οι μαθητές θα βρίσκονται στο  Φιλώτι – με την ψυχή στο στόμα-  και στο εξεταστικό τους κέντρο μετά τις 10.30 π.μ.!

Ας σημειωθεί ότι, τα έξοδα από τον κρατικό κορβανά θα ήταν πολύ λιγότερα, εάν  λειτουργούσε το εξεταστικό κέντρο του ΕΠΑΛ Αμοργού, από εκείνα που απαιτούνται για την κάλυψη εκ του Υπουργείου ακόμη και του μέρους των πραγματικών εξόδων των υποψηφίων μαθητών και των συνοδών, όπως ευαγγελίζεται ότι θα πράξει, χωρίς ωστόσο να ορίζει το «πότε».

Ως γονείς κι ως πολίτες,  επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματος μας,  απαιτούμε ανυποχώρητα το συνταγματικό δικαίωμα για ελεύθερη και δωρεάν παιδεία.

Ζητάμε άμεσα, να επαναλειτουργήσει το εξεταστικό τμήμα του ΕΠΑΛ Αμοργού, διότι η κατάργηση του καταπατά παράφορα συνταγματικά δικαιώματα , υποδαυλίζοντας  το μέλλον και  την μόρφωση των παιδιών μας».

Φωτό: Amorgos- news.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν