Αμοργός, φωνή διαμαρτυρίας για το ΕΠΑΛ

Η είδηση της κατάργησης του εξεταστικού κέντρου στο ΕΠΑΛ Αμοργού ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων έχει κάνει το γύρο της Ελλάδας και όχι άδικα. Όπως επίσης και η είδηση που ήρθε 48 ώρες αργότερα από την ΕΑΣ Νάξου ότι αναλαμβάνει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των εννέα μαθητών στη Νάξο ώστε να έχουν πιο εύκολο έργο στη διάρκεια της δύσκολης μάχης που θα δώσουν για το μέλλον τους… Από τη πλευρά του γραφείου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται μάχη μέσω της …γραφειοκρατίας ώστε το Υπουργείο Παιδείας να δείξει ελαστικότητα και να δώσει ένα ακόμη εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες δείχνοντας το ανθρώπινο … πρόσωπο του. Από την άλλη έχουμε τους γονείς των μαθητών της Αμοργού. Οι οποίοι βλέπουν τον κόπο της …δουλειάς των παιδιών τους να τινάζεται στον αέρα από τη στιγμή που κινδυνεύουν να μην δώσουν εξετάσεις καθότι ρεαλιστικά κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν.

Ευχαριστούμε αλλά

Με ανακοίνωσή τους ευχαριστούν αρχικά την ΕΑΣ Νάξου για τη πρόθεσή της να καλύψει τα έξοδα διαμονής, σημειώνουν δε ότι η απόφαση για συμμετοχή στις εξετάσεις των παιδιών δεν έγκειται στην ευαισθησία του όποιου ιδιώτη. Εκδίδουν παράλληλα ψήφισμα διαμαρτυρίας μέσω του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Αμοργού που υπογράφεται από τη πρόεδρο (Δέσποινα Πανάγου) και γραμματέα (Ελευθερίου Ψυχογιού) όπου καυτηριάζουν την κυβερνητική στάση και αποδεικνύουν με τον πιο απλό τρόπο (αναγραφή των δρομολογίων) ότι είναι σχεδόν αδύνατη η έγκαιρη μεταβίβαση των μαθητών από την Αμοργό στο εξεταστικό κέντρο της Νάξου (Φιλώτι) και το κυριότερο; Το κόστος για το κράτος θα είναι μικρότερο εάν οι εξετάσεις γίνουν στην Αμοργό απ΄ότι εάν αποζημιώσει τους μαθητές με 90 ευρώ ανά εξεταστική ημέρα για τη μετακίνησή τους στη Νάξο..

Διαβάστε το ψήφισμα διαμαρτυρίας…

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Αμοργού καλεί όλους τους φορείς του νησιού μας , να υπογράψουν το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας προκειμένου να υπερασπιστούμε , το Συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών του ΕΠΑΛ Αμοργού για δωρεάν Παιδεία κι ίση αντιμετώπιση  στην εξεταστική διαδικασία ,προκειμένου να διεκδικήσουν ισότιμα μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση .

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΑΜΟΡΓΟΥ

Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας αποφασίζει και διατάζει,  χωρίς να λαμβάνει υπόψη του, τα όσα σαφώς ορίζονται στο Σύνταγμα και στο άρθρο 101 : «Ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών και να μεριμνούν για την ανάπτυξή τους.»  

Η κατάργηση του εξεταστικού τμήματος στο ΕΠΑΛ Αμοργού και η απόφαση του Υπουργείου να μεταφερθούν οι υποψήφιοι μαθητές του στο Φιλότι της Νάξου, ουσιαστικά καταργεί το Συνταγματικό δικαίωμα των οικονομικά αδυνάτων  μαθητών, να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και να διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πέραν τούτου, οι μαθητές εκείνοι που με δυσβάστακτα κόστη θα καταφέρουν, να μετάσχουν τελικά στις πανελλαδικές εξετάσεις, ουσιαστικά θα είναι σε δυσμενέστερη  θέση  έναντι των λοιπών υποψηφίων, αφού θα αποσυντονιστούν ψυχολογικά  και θα ταλαιπωρηθούν σωματικά από τις συνεχείς μετακινήσεις, με σοβαρές κατά συνέπεια επιπτώσεις στην απόδοση τους.

Πόσο ελεύθερη και δωρεάν είναι η εκπαίδευση για τους μαθητές του ΕΠΑΛ Αμοργού όταν καλούνται να πληρώσουν :

•          Έξοδα μετακίνησες από το χωριό τους ως το λιμάνι της Αμοργού.

•          Ακτοπλοϊκά εισιτήρια,

•          Έξοδα μετακίνησης από το λιμάνι της Νάξου ως το Φιλότι,

•          Έξοδα Διαμονής και διατροφής ;

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των εξεταζόμενων μαθημάτων, μεσολαβούν αρκετές ημέρες και άρα οι υποψήφιοι μαθητές θα πρέπει να παραμείνουν για περισσότερες από 10 συνεχόμενες ημέρες στην Νάξο.

Το Υπουργείο Παιδείας με την απόφαση αυτή ουσιαστικά αδιαφορεί για το εκπαιδευτικό μέλλον των παιδιών μας. Θέλοντας πάραυτα «να χρυσώσει το χάπι» της αναλγησίας του, ανακοίνωσε ότι θα καλύψει για κάθε παιδί και το συνοδό του,   συνολικά το ποσό των 90 ευρώ για κάθε έκαστη ημέρα εξετάσεων και μόνο.  Συνεπώς για τις ενδιάμεσες των εξεταζόμενων μαθημάτων ημέρες, το κόστος δεν καλύπτεται. Οι εξεταζόμενοι, όμως, μαθητές του ΕΠΑΛ Αμοργού είναι αδύνατον να μεταφέρονται καθημερινά στην Νάξο. Το πλοίο από την Αμοργό φτάνει στο λιμάνι της Νάξου στην καλύτερη περίπτωση λίγο μετά τις 9.00πμ., ενώ οι μαθητές θα βρίσκονται στο  Φιλώτι - με την ψυχή στο στόμα-  και στο εξεταστικό τους κέντρο μετά τις 10.30 π.μ.!

Ας σημειωθεί ότι, τα έξοδα από τον κρατικό κορβανά θα ήταν πολύ λιγότερα, εάν  λειτουργούσε το εξεταστικό κέντρο του ΕΠΑΛ Αμοργού, από εκείνα που απαιτούνται για την κάλυψη εκ του Υπουργείου ακόμη και του μέρους των πραγματικών εξόδων των υποψηφίων μαθητών και των συνοδών, όπως ευαγγελίζεται ότι θα πράξει, χωρίς ωστόσο να ορίζει το «πότε».

Ως γονείς κι ως πολίτες,  επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματος μας,  απαιτούμε ανυποχώρητα το συνταγματικό δικαίωμα για ελεύθερη και δωρεάν παιδεία.

Ζητάμε άμεσα, να επαναλειτουργήσει το εξεταστικό τμήμα του ΕΠΑΛ Αμοργού, διότι η κατάργηση του καταπατά παράφορα συνταγματικά δικαιώματα , υποδαυλίζοντας  το μέλλον και  την μόρφωση των παιδιών μας».

Φωτό: Amorgos- news.gr