Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΑμοργός: Τεράστιες ελλείψεις στην εκπαίδευση, μόνο στο Γυμνάσιο 103 κενές ώρες

Αμοργός: Τεράστιες ελλείψεις στην εκπαίδευση, μόνο στο Γυμνάσιο 103 κενές ώρες

|

H Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αμοργού πήρε το όπλο της και προχωρεί σε ενημέρωση σχετικά με τις ελλείψεις στα σχολεία που είναι χωρίς προηγούμενο αλλά και σε καταγγελία (προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) όσον αφορά την μετακίνηση μαθήτριας ΑμεΑ από την κατοικία της στο σχολείο (Γυμνάσιο) 

Εναρξη σχολικής χρονιάς και η αλήθεια είνα ότι τα προβλήματα δεν λείπουν παρά την προσπάθεια να καλύψει τα ζητήματα που το ένα μετά το άλλο έρχονται στην επιφάνεια.. Και τώρα έχουμε την περίπτωση της Αμοργού. Ενός νησιού που είχε τη τιμή να φιλοξενήσει το 1ο χρονικά Γυμνάσιο στην ιστορία του νέου Ελληνικού κράτους. (έτος λειτουργίας 1829) αλλά όπως φαίνεται το “σήμερα” με το “χθες” έχει μεγάλη απόσταση.. Σε ανοιχτή επιστολή (κοινοποίηση) της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αμοργού έχουμε δύο σημαντικές παρατηρήσεις.. Η πρώτη έχει να κάνει με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικού (χάνεται η … μπάλα όπως θα λέγαμε καθότι μόνο στο Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις έχουμε 103 ώρες κενές διδασκαλίας, για το ΕΠΑΛ να μην κάνουμε καλύτερα λόγο) και η δεύτερη με το γεγονός ότι μαθήτρια Γυμνασίου που είναι ΑμεΑ δεν μπορεί να μετακινηθεί από το σπίτι της στο σχολείο γιατί δεν υπάρχει η σκέψη κάλυψης του ζητήματος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου…   

Αναλυτικά η επιστολή από την Επιτροπή Παιδείας Δήμου Αμοργού προς  Υπουργείο Παιδεία & Θρησκευμάτων,  Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμια Ν. Αιγαίο αλλά και Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αναφέρει τα εξής:  Η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αμοργού, κατανοώντας τη δίκαιη ανησυχία των γονιών κι όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, υπερασπιζόμενη ως οφείλει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών, απαιτεί από το Υπ. Παιδείας, την Περιφερική Διεύθυνσή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και κάθε αρμόδια υπηρεσία   το αυτονόητο που δεν είναι άλλο από την άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, καθώς και την ειδική μεταφορά μαθήτριας ΑΜΕΑ από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών τα κενά έχουν ως εξής :

Γυμνάσιο Αμοργού και Λυκειακές τάξεις

ΠΕ02 Φιλόλογος 29 ώρες

ΠΕ4 Φυσικά 16 ώρες

ΠΕ01 Θεολόγος 11 ώρες

ΠΕ11 Γυμναστής 11 ώρες

ΠΕ03 Μαθηματικά 10 ώρες

ΠΕ08 Καλλιτεχνικά 10 ώρες 

ΠΕ79 Μουσική 8 ώρες

ΠΕ08 Γαλλικά 8 ώρες

Συνολικά το Γυμνάσιο οι τάξεις Γενικού Λυκείου έχουν 103 κενές ώρες.

Σημειώνουμε δε ότι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων  ΠΕ08, ΠΕ79 και ΠΕ08 εκτός από τις από τις 26 ώρες που αφορούν Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις θα μπορούσαν να καλύψουν και κενά που αφορούν σχολεία της Α/θμια.

ΕΠΑΛ Αμοργού

Στο ΕΠΑΛ Αμοργού για την φετινή σχολική περίοδο θα λειτουργήσουν όλοι οι τομείς της Β΄ τάξης κι όλες οι ειδικότητες στην Γ΄ τάξη. Αυτό σημαίνει δύο καθηγητές ειδικοτήτων, ένας για τη Β κι ένας για τη Γ τάξη.                                                                                                                                               

Οι ώρες ειδικότητας στην Β΄ είναι 22 και στην Γ΄ 23.

Τομέας Γεωπονίας 45 κενές ώρες

Τομέας Πληροφορικής 45 κενές ώρες

Τομέας Οικονομίας & Διοίκησης 45 κενές ώρες

Τομέας Ηλεκτρολογίας 37 κενές ώρες

Επιπροσθέτως στα μαθήματα γενικής παιδείας του ΕΠΑΛ Αμοργού οι θέσεις μαθηματικού και φιλόλογου δεν έχουν καλυφθεί .

Είναι προφανές ότι η κατάσταση των σχολείων  της Β/θμιας στην Αμοργό  είναι τραγική. Ωστόσο και τα σχολεία της Α/θμιας παρουσιάζουν αρκετές ελλείψεις, σε δασκάλους, ειδικότητες.

Σημειωτέον το αίτημα με το Α.Π.:326/19-6-2019 προς την Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων   της διεύθυνσης του σχολείου καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προκειμένου  να λειτουργήσει το Δημοτικό σχολείο Καταπόλων ως πενταθέσιο με ολοήμερο για το σχολικό έτος 2019-20 δεν έχει απαντηθεί ακόμη. 

Είναι πασιφανές, ότι προσβάλλεται κατάφορα η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων στην Αμοργό, προκαλώντας  την έντονη δυσαρέσκεια κι ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά κι όλης της αμοργιανής κοινωνίας,   για τη διαρκή υπονόμευση του δημόσιου δικαιώματος των παιδιών στην μόρφωση.

Απαιτείται λοιπόν άμεσα επικαιροποίηση των λειτουργικών κενών και Β΄ φάση προσλήψεων χωρίς να περιμένουμε τα τέλη Σεπτεμβρίου!  

Καταγγελία για μετακίνηση μαθήτριας ΑμεΑ 

Πέραν των παραπάνω  ή μη κάλυψη ειδικής μεταφοράς μαθήτριας  ΑΜΕΑ από και  προς το Γυμνάσιο Αμοργού , η οποία μετακινείται μόνο με ειδικό αμαξίδιο και την  ευθύνη έχει η Περιφέρεια  Ν. Αιγαίου,  θέτει σε κατάσταση απελπισίας τους γονείς της. Καταρρακώνει την ψυχολογία της εφήβου.  Προκαλεί  την οργή όλων των κατοίκων της Αμοργού.

Η Α.Γ. μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου κατοικεί σε απόσταση 25χιλιόμετρων από το Γυμνάσιο Αμοργό. Παρόλο που όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν,  ο νόμος προβλέπει ειδική κάλυψη για την μεταφορά της, αδιαφορούν παντελώς. Σημειώνουμε δε ότι ο σύνοδος που ορίστηκε δεν παρουσιάστηκε εντός πέντε ημερών που ορίζει ο νόμος για ανάληψη υπηρεσίας.  

Πέραν τούτου για ευνόητους λόγους, μια έφηβη που πρέπει να συνοδεύεται ακόμη και στις τουαλέτες,  θα ήταν καλό να συνοδεύεται από γυναίκα  κι αν αυτό δεν το προβλέπει ο νόμος, το προβλέπει η κοινή λογική. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σημείο αφορά όλα τα παιδιά ΑΜΕΑ και τους συνοδούς τους, είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί ο νόμος προς όφελος των παιδιών.

Επισημαίνουμε ότι, ο Δήμος Αμοργού έχει φροντίσει για την προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους του Γυμνασίου. Εντούτοις το ειδικό θρανίο θα παραμένει άδειο με ευθύνη της Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Για μας είναι ζήτημα παιδείας και πολιτισμού ο σεβασμός στην διαφορετικότητα. Επανειλημμένως στην Αμοργό έχουν γίνει διαλέξεις και  εκδηλώσεις εκπαιδεύοντας τους πάντες προς αυτή την κατεύθυνση , εδραιώνοντας την συνειδησιακή και κοινωνική ευθύνη, που στην προκειμένη εκλείπει από κάποιους αρμόδιους.  

Αυτό το ένα παιδί ΑΜΕΑ , όπως και κάθε παιδί αποτελεί πλούτο για την Αμοργό. Είναι επιεικώς ανεπίτρεπτη και προσβλητική για κάθε ανθρώπινη υπόσταση η αδιαφορία κι ο εμπαιγμός των αρμοδίων.

Η καλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου είναι τα παιδιά. Δεν πρόκειται λοιπόν να δεχτούμε καμία έκπτωση στα μορφωτικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα  δικαιώματα τους.

Επιπροσθέτως μεγαλοστομίες πολιτικών εκπροσώπων στα ΜΜΕ περί «περήφανων ακριτών», τη στιγμή που τα σχολεία στην Αμοργό αδυνατούν να λειτουργήσουν, μόνο ως υποκριτικές τις εκλαμβάνουμε. Κανένας κάτοικος της νησιωτικής Ελλάδας δεν μπορεί να είναι περήφανος, όταν καταπατούνται συνταγματικά δικαιώματα των παιδιών για ελεύθερη και δωρεάν παιδεία και κυρίως όταν η εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων  εξοστρακίζει ΑΜΕΑ από τα σχολεία.

Οι προφορικές διαβεβαιώσεις αδυνατούν να κατευνάσουν την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων του νησιού μας. 

Απαιτείται λοιπόν άμεση λύση των παραπάνω θεμάτων, καθώς και πλήρη έγγραφη  ενημέρωση μας  για τις ενέργειας σας”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν