Ανάφη - Σίκινος: Ο Ποντοπόρος Αιγέας κοντά στους μαθητές μας…

Τι κοινό μπορεί να έχει άραγε ένας εφοπλιστής με δυο μικρά σχολεία της άγονης γραμμής; Ή ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την ανακαίνιση του μεγάλου ιστορικού μνημείου του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο  ή πίσω από την τελευταία αρχαιολογική ανασκαφή στο Δεσποτικό Αντιπάρου ή τις αναστηλώσεις εκκλησιών στη Νάξο;

Η απάντηση είναι μία : το κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου (ΙΑΜΜ) και ο εκτελεστικός φορέας των προγραμμάτων του,  «Αιγέας» (ΑΜΚΕ) που δραστηριοποιείται επίσημα από  το 2015 στηρίζοντας τις Κυκλάδες και όχι μόνο, με δράσεις και δωρεές που εκπλήττουν. Από την μικρή χορηγία για την πραγματοποίηση μιας σχολικής εκδρομής έως τη μεγάλη δαπάνη για μια αρχαιολογική ανασκαφή ή την  ανακαίνιση ενός ιστορικού μνημείου. Για να καταλάβετε το μέγεθος των δωρεών…η ανακαίνιση πριν τρία χρόνια περίπου του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο, του μεγάλου αυτού  ιστορικού μνημείου της Αιγύπτου που συγκεντρώνει πλήθος πιστών, χριστιανών αλλά και μουσουλμάνων…άγγιξε το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ανάμεσα στους μικρούς ωφελούμενους του ιδρύματος, δύο σχολεία της άγονης γραμμής των Κυκλάδων που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, αποκλειστικά με την απλόχερη και χωρίς κανένα δισταγμό δωρεά του.

Πέντε παιδιά από το Γυμνάσιο με Λ.Τ.  Σικίνου και εννιά παιδιά από το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ανάφης μαζί με τους συνοδούς  εκπαιδευτικούς τους, είχαν τη χαρά να επισκεφτούν τη Βουλή των Ελλήνων, το ΟΑΚΑ, τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και να ξεναγηθούν σε πληθώρα μουσείων…ακόμα και να δουν θέατρο, όλα χάριν στον «Αιγέα». Μα το πιο όμορφο σημείο της δωρεάς αυτής, η πολύ ζεστή και φιλική συνάντηση των παιδιών με την κυρία Μαρίνα Μαρτίνου που επιδίωξε να τα γνωρίσει προσωπικά , τα υποδέχτηκε με χαρά, αντάλλαξε απόψεις μαζί τους και τα γέμισε καλούδια και δώρα.

“Η εκδρομή μας στην Αθήνα ήταν από πολλές απόψεις εποικοδομητική…και το δυνατό σας αγκάλιασμα της έδωκε μια παραπάνω νότα χαράς και αισιοδοξίας καθώς γνωρίζαμε ότι ένα μεγάλο κοινωφελές ίδρυμα σαν το δικό σας, χωρίς καν να μας γνωρίζει, μας πήρε υπό την προστασία του. Γιατί δεν είναι μόνο η οικονομική αρωγή αλλά και το αγκάλιασμά σας αυτό πιο δυνατό ακόμη προς τα παιδιά δύο σχολείων που αγωνίζονται να κρατηθούν  ζωντανά και δραστήρια στην εσχατιά των Κυκλάδων…» αναφέρουν στην επιστολή ευχαριστίας τους παιδιά και εκπαιδευτικοί προς την κυρία και τον κύριο Μαρτίνο και τους προϊστάμενους του ιδρύματος «Αιγέας». 

Αιγέας λοιπόν…το κοινωνικό πρόσωπο του Αθανασίου Μαρτίνου…του εφοπλιστή που ξεκίνησε από μια αντικερί στην Πλάκα και από το πρώτο καράβι έφτασε αργότερα να αριθμεί ολόκληρο στόλο, ποντοπόρων όλα, να οργώνουν τις μακρινές θάλασσες και ο ίδιος να χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στον ναυτιλιακό επιχειρηματικό κόσμο.

Και μια που μιλάμε για επιχειρήσεις, ναυτιλιακά και καράβια…μπορεί εσάς να μη σας φαντάζει σημαντικό αλλά 14 παιδιά της άγονης γραμμής αισθάνθηκαν σημαντικά και όμορφα από έναν μεγάλο εφοπλιστή και από την κ. Μαρίνα Μαρτίνου προσωπικά και τους συνεργάτες της, που άφησαν για αρκετή ώρα τα γραφεία τους προκειμένου να τα γνωρίσουν από κοντά και να τα αγκαλιάσουν.

Τους ευχαριστούμε θερμά!

@ Στη φωτογραφία η κ. Μαρίνα Μαρτίνου με τους επικεφαλής των τμημάτων του ιδρύματος «Αιγέας» κ. Παγώνη, κ. Βασιλόπουλο και κ. Καλάκο μαζί με τους εκπαιδευτικούς συνοδούς των δύο νήσων Ανάφης και Σικίνου.

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς Ανάφης και Σικίνου για τις πληρφορίες και τις φωτογραφίες