Ανδρος: Ανταλλαγή απόψεων εκπαιδευτικών με Παντελή Βούλγαρη

Σε κατάμεστη αίθουσα του καφέ-εστιατορίου στο Κόρθι, με τους εκπαιδευτικούς της Άνδρου να δίνουν δυναμικό «παρών», ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που απηύθυναν η Α.Μ.Κ.Ε. «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου» και ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Παντελής Βούλγαρης, από κοινού με τον Δήμο Άνδρου, ήταν ο καλύτερος «οιωνός» αυτής της πρώτης συνάντησης με στόχο την υλοποίηση δράσεων με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα για τα παιδιά των γυμνασίων και λυκείων της Άνδρου, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Μέσα σε ευχάριστο κλίμα, ο σπουδαίος σκηνοθέτης, που καθόταν στην κεφαλή του τραπεζιού, συζήτησε με τους καθηγητές και τους δασκάλους των σχολείων της Άνδρου σχεδόν δύο ώρες. Ο κ. Βούλγαρης μίλησε στους εκπαιδευτικούς για τις σκέψεις του, άκουσε προσεκτικά τις ανάγκες που υπάρχουν και τόνισε ότι στόχος των ανθρώπων του Φεστιβάλ δεν είναι να «αντικαταστήσουν το Υπουργείο Παιδείας». Εντούτοις, όπως είπε,  με γνώμονα τη μύηση των παιδιών στην τέχνη, υπάρχει η διάθεση να αναλάβουν τον προγραμματισμό πολιτιστικών δράσεων για τους μαθητές, με την ώθηση και συνδρομή των εκπαιδευτικών των σχολείων της Άνδρου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο Ανδριώτης ευεργέτης  κ. Αλκιβιάδης Τάττος, οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές του Ανοιχτού Θεάτρου της Χώρας, κυρία  Κυριακή Κονδυλάτου και κ. Κωνσταντίνος Λούκος, εκπρόσωποι του Δήμου Άνδρου, η υπεύθυνη των Σχολικών Επιτροπών κυρία Βασιλική Ρούτη και η υπεύθυνη του Γραφείου Επικοινωνίας του Δήμου κυρία Ειρήνη Λάζαρη, καθώς και ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης.

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί έθεσαν το θέμα της απουσίας καλλιτεχνικών ερεθισμάτων για τα παιδιά, με τη διευθύντρια του Γυμνασίου-Λυκείου του Κορθίου να υπογραμμίζει πως η επαφή με την τέχνη εκπαιδεύει τους μαθητές στην ολότητά τους, ωστόσο, οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είναι εξοικειωμένοι με αρκετές μορφές τέχνης. Παράλληλα, η καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής των δημοτικών σχολείων της Άνδρου, ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για παρουσίαση καλοδουλεμένων παραστάσεων στο νησί μας και θα μπορούσε να βοηθήσει το Φεστιβάλ με κάποιες προτάσεις, έπειτα από επιλογή που θα κάνουν οι δικοί του άνθρωποι.

Επιπλέον, εκφράζοντας κάποιους προβληματισμούς τους, οι εκπαιδευτικοί μίλησαν για το πρόβλημα της πρόσβασης των μαθητών σε ορισμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δεδομένων των αποστάσεων και των δύσκολων μετακινήσεων στο νησί, καθώς και τον εγκλωβισμό των παιδιών στο σπίτι, ιδιαιτέρως τους χειμερινούς μήνες. Μάλιστα, τον λόγο πήρε και μία μαθήτρια Λυκείουμε κλίση στη ζωγραφική, που τόνισε ότι από τα παιδιά της ηλικίας της λείπει το κίνητρο και η ανάλογη ενημέρωση, προκειμένου να ασχοληθούν με καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν καν ανακαλύψει το ταλέντο τους για να μπορέσουν να το αναπτύξουν».

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του, το Φεστιβάλ Άνδρου έκανε κάποιες πρώτες επαφές και παρουσίασε ορισμένες προτάσεις, που έλαβαν θετική ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς. Αρχικά, πρότειναν την παρουσίαση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Άνδρο, την πραγματοποίηση επιμορφωτικού σεμιναρίου και συναυλίας με τη συμμετοχή των μαθητών, ενισχύοντας έτσι τη μουσική έκφραση των παιδιών. Επίσης, μια δεύτερη ιδέα αφορά την επίσκεψη παιδιών στο στούντιο του Φίλιππου Σοφιανού στην Αθήνα, που θα περιλαμβάνει την παρουσίαση της κούκλας στο θέατρο και το σινεμά και τη χρήση των κινούμενων σκίτσων με τη βοήθεια της τεχνολογίας (animation, 3D), τη συμμετοχή των μαθητών στην έκθεση και την εκμάθηση των τεχνικών που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα project.

Με σύνθημα «κανείς δε χάνει από την επαφή του με την Τέχνη», οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους, σε μια δεύτερη συνάντηση που θα προγραμματιστεί το προσεχές διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News