Ανδρος: Κλειστό δημοτικό σχολείο λόγω πτώσης σοβάδων από το ταβάνι σε τάξη

Η λιτή ανακοίνωση από το Δήμο Ανδρου αναφέρει " Με απόφαση του Δημάρχου Άνδρου, αύριο, Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019, το Δημοτικό Σχολείο της Χώρας Άνδρου θα παραμείνει κλειστό, προκειμένου να εκτελεστούν επείγουσες εργασίες. Συγκεκριμένα, στον χώρο του σχολείου θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες που προέκυψαν λόγω της παλαιότητας του κτιρίου και των έκτακτων καιρικών φαινομένων (δυνατοί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις)".

Τι είχε συμβεί; Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα enandro.gr " κατά την διάρκεια της νύχτας της 5ης προς 6η Μαρτίου τμήμα της οροφής τάξης του παλαιού δημοτικού σχολείου της Χώρας κατέρρευσε! Αποτέλεσμα σοβάδες και άλλα δομικά υλικά κατέπεσαν στην αίθουσα δίπλα στα θρανία των παιδιών! 

Να σημειώσουμε πως είναι ευτύχημα που ήταν νύχτα και δεν υπήρχαν παιδιά στο σχολείο μας είπαν δάσκαλοι και γονείς που επικοινώνησαν σήμερα με το Εν Άνδρω. Το πρόβλημα με την πλημμελή συντήρηση του δημοτικού σχολείου της Χώρας από τον Δήμο Άνδρου, που είναι ο υπεύθυνος φορέας συντήρησης, είναι γνωστό όπως μας είπαν οι παριστάμενοι εδώ και καιρό. Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, λειτουργικές αδυναμίες της διοίκησης και εφησυχασμός οδήγησαν στην σημερινή λίαν επικίνδυνη κατάσταση.

Φαίνεται η τρύπα στο ταβάνι και το επικίνδυνο "φούσκωμα" του σοβά με κίνδυνο να πέσουν κι άλλα τμήματα της οροφής..

Στο σχολείο μετά την διαπιστωθείσα πρωινή κατάσταση προσήλθαν πολλοί γονείς να πάρουν τα παιδιά τους. Αρκετοί από αυτούς συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο μαζί με τους δάσκαλους. Το κλίμα σε αρκετές περιπτώσεις ήταν έντονο κατά του Δήμου, που έχει και την ευθύνη της συντήρησης. Κάποιοι εξ αυτών τηλεφώνησαν στο Εν Άνδρω. Στο τέλος ανακοινώθηκε πως αύριο δεν θα λειτουργήσει το σχολείο γιατί οι μηχανικοί του Δήμου Άνδρου θα κάνουν ενδελεχή έλεγχο για την καταλληλότητα του κτηρίου.

Δυστυχώς είναι το τρίτο κρούσμα μέσα σε λίγες μέρες εγκατάλειψης, εφησυχασμού και διαπιστωμένης αδυναμίας συντήρησης κάποιου δημοτικού κτηρίου. Το πρώτο (το είχαμε κάνει θέμα μετά από αποστολή των μαθητών στο Εν Άνδρω) ήταν το γυμνάσιο και λύκειο Κορθίου. Το δεύτερο το κτήριο του Επισκοπείου (το κάναμε θέμα από διαμαρτυρόμενους περίοικους και από δύο δελτία τύπου που ακολούθησαν). Και τώρα, το τρίτο, είναι το δημοτικό της Χώρας (από διαμαρτυρόμενους γονείς). Εμείς τι να πούμε; Απλώς: ας ελπίσουμε να μην έχουμε άλλα… "