Ανοίγει εκ νέου το Δημοτικό σχολείο Γαλανάδου;

Ιούνιος του 2011 και η Νάξος είναι στο …κόκκινο γιατί πολύ απλά κορυφώνονται οι φήμες για επικείμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων όχι μόνο στο νησί ή στις Κυκλάδες αλλά στο σύνολο της Επικράτειας. Στόχος, ο εξορθολογισμός των σχολικών μονάδων σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν την εικόνα των σχολείων και να αναβαθμίσουν την Παιδεία… Και η Νάξος τον Ιούλιο με τις οριστικές αποφάσεις βλέπει ότι μπαίνει λουκέτο στο δημοτικό σχολείο Εγγαρών (λίγο αργότερα θα λειτουργήσει ως ΚΕΔΔΥ), το νηπιαγωγείο Ποταμίας, θα συγχωνευτούν το μονοθέσιο Γαλήνης  με τον 12θέσιο 3ο Δημοτικό σχολείου Χώρας Νάξου και το μονοθέσιο του Γαλανάδου με το 6θέσιο του Αγίου Αρσενίου και παράλληλα θα έχουμε τις μειώσεις θέσεων: το 5θέσιο Δημοτικό Σχολείο Βίβλου γίνεται 3θέσιο. Το 2θέσιο της Κωμιακής γίνεται Μονοθέσιο, το 2θέσιο της Κορώνου γίνεται μονοθέσιο, της Ποταμιάς επίσης μονοθέσιο. Από τότε, ουσιαστικά μόνο της Βίβλου αναβαθμίστηκε όπως και άλλα σχολεία που δεν είχαν εμπλακεί τότε στη …μεγάλη σφαγή των σχολικών μονάδων..

Τώρα, πέντε χρόνια μετά έρχεται η ώρα για να επιστρέψει στο προσκήνιο το Δημοτικό Σχολείο Γαλανάδου. Άλλωστε το χωριό με το ωραιότερο μπαλκόνι στα πεδινά της Νάξου, τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει άνθιση με αρκετές οικογένειές που αφήνοντας τη Χώρα επιλέγουν να εγκατασταθούν στο Γαλανάδο.

Το ολοήμερο νηπιαγωγείο του χωριού φέτος έχει οκτώ παιδιά ενώ πέρυσι είχε δεκατρία ενώ οι πρόσφατες πολιτιστικές εκδηλώσεις έδειξαν ότι το χωριό έχει πολλά νέα παιδιά… Μάλιστα, οι κάτοικοι του χωριού προσέγγισαν το Δήμο για μία συζήτηση επανασύστασης του σχολείου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 30 υπογραφές γονιών που θέλουν του χρόνου το παιδί τους να φοιτήσει στο σχολείο του Γαλανάδου. Αμέσως λοιπόν πάμε για …διθέσιο.

Κίνηση που όπως δείχνουν τα πράγματα υιοθέτησε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (17/02, 19:00) το έχει ως πρώτο θέμα… Και η σχετική εισήγηση θα γίνει από τη σχολική Επιτροπή που είχε επαφή με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων (νέα προϊσταμένη η κα Μαρκέλλα Παραμυθιώτου) ώστε να δει κατά πόσο μπορεί αυτό το αίτημα να έχει τύχη… Επίσης, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας ζητείται η γνωμοδότηση του Δήμου και για άλλα σχολεία που ενδεχομένως να χρειάζονται αναβάθμιση ή αλλαγή καθεστώτος και η πρόταση του Δήμου θα είναι και για το Δημοτικό Σχολείο Μονής που φέτος έχει 28 παιδιά και θα πρέπει από μονοθέσιο να γίνει διθέσιο…

Πριν αναφερθούμε στα άλλα θέματα του δημοτικού Συμβουλίου να σημειώσουμε ότι τα σχολεία που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από τη συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου είναι: Ανακαίνιση και επισκευή νηπιαγωγείου Αγίου Αρσενίου (190.000 ευρώ), Σχολείο Φιλωτίου (κατασκευή βιομηχανικού δαπέδου 54.000), 1ο Γυμνάσιο Χώρας (αντικατάσταση πλάκας ισόγειας πτέρυγας 122.000 ευρώ) και τα σχολεία σε Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια (συντήρηση ύψους 15.000 ευρώ)…

Όσο για τα υπόλοιπα θέματα;

3. Επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 248/2012 απόφασης δημοτικού συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, περί επαναπροσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

4. Έγκριση πρακτικού διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την «Προμήθεια Αδρανών Υλικών Αποκατάστασης Οδών».

5. Προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ, έτους 2016.

6. Λήψη απόφασης για την διενέργεια μειοδοτικής δημοπρασίας για την μίσθωση ακινήτου για την στέγαση του 2ου Νηπιαγωγείου Νάξου.

7. Καθορισμός δαπάνης εργασιών διακλάδωσης και σύνδεσης για το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού Σταυρός Δ.Κ. Δονούσας (υπ’ αρ. 12/2016 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής).

8. Λήψη απόφασης περί έγκρισης ανατροπής και αντιλογισμού αναλήψεων υποχρέωσης οικονομικού έτους 2015.

9. Λήψη απόφασης περί διαγραφής ή μη οφειλής της Ανώνυμης Εταιρείας ¨PLAZA BEACH HOTEL Α.Ε.¨.

10. Διαγραφές ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

11. Έγκριση θεώρησης πιστοποιητικών εμπειρίας.

12. Έγκριση πρωτοκόλλων προσωρινής και οριστικής παραλαβής.

13. Ορισμός Δημοτικών Συμβούλων σε επιτροπές παραλαβής έργων και συγκρότηση αυτών.

14. Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 7/2016 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, η οποία αφορά στην έγκριση του προϋπολογισμού και στοχοθεσίας, οικονομικού έτους 2016, του νομικού προσώπου.

15. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 2/2016 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. που αφορά της συμπλήρωση – τροποποίηση του ΟΕΥ του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α.

16. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 3/2016 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. που αφορά την απογραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας και του ισολογισμού έναρξης της 31/12/2015 του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α.

17. Λήψη απόφασης για καθορισμό εξόδων παράστασης Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. για το οικ. έτος 2016.

18. Λήψη απόφασης για καθορισμό εξόδων παράστασης Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΔΛΤΝάξου για το οικ. έτος 2016.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News