Απεράθου: Εκεί που η παράδοση συνεχίζει να ορθώνει το ανάστημά της (video)

Παλιά, αλλά όχι και τόσο, ήταν ένας μυλωνάς. Ένας μυλωνάς που έγινε φούρναρης.

Σήμερα είναι ένας φούρναρης, που αν τον δεις να ζυμώνει, τον περνάς και για μυλωνά.

Στ’ Απεράθου της Νάξου είναι ένας φούρνος παραδοσιακός, που δουλεύει με ξύλο κι όχι με γκάζι η με ρεύμα.

Που όσο κι αν περνούν τα χρόνια θα δουλεύει όπως παλιά, όπως τότε που το χωριό δεν είχε έναν φούρνο, άλλα η κάθε γειτονιά τον δικό της. Που μαζεύονταν οι γειτόνισσες και φούρνιζαν το ψωμί της βδομάδας.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν πάντα η μυρωδιά του ψωμιού θα ‘ναι μια ανάμνηση. Τι κι αν το χαρτί απ’ το σακί που μας έδινε ο Λαφαζανογιάννης να κρατήσουμε το ζεστό ψωμί ,αντικαταστάθηκε μ’ ένα κομμάτι σπάγκο, η ουσία είναι η ίδια. Το ζεστό ψωμί που βγαίνει από τον φούρνο, φτιαγμένο με μεράκι, παράδοση και αγάπη. Ότι φτιάχνεις με αγάπη μένει ατόφιο, αναλλοίωτο κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά στον φούρνο τω Λαφαζάνηδω.

Όταν τώρα το μεράκι και την αγάπη σου μπορείς να την μεταδώσεις σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν από ζύμες και ψωμιά μόνο μπράβο κι ευχαριστώ μπορείς ν’ ακούσεις.

Έτσι πολύ απλά ευχαριστώ…

# Κείμενο από την Γαλήνη Μπαρδάνη με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Γιώργου και Γιάννη (πατέρας και γιος) Φραγκίσκου στα εργαστήρια του ΔΙΕΚ Νάξου όπου σε ρόλο μύστη ανέδειξαν τα μυστικά της παρασκευής του ψωμιού.. Και όπως λέει «Φορτωμένοι με τ' αλεύρια τους, τις μαγιές τους, το μεράκι και την παράδοση τους και με πολλή όρεξη, μας μύησαν στα μυστικά του ψωμιού. Τους ευχαριστούμε πολύ γι'αυτό ,κι εγώ ακόμη περισσότερο».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News