Αρκιοί: το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του νησιού με τον ένα μαθητή στο σχολείο

«Το ανέκδοτο της ζωής είναι ότι την προηγούμενη χρονιά εγώ υπηρετούσα στην Εκάλη! Τους Αρκιούς δεν τους ήξερα καν. Αυτό με προστάτευε με έναν τρόπο, αν και το βλέμμα των συναδέλφων μου στην Πρωτοβάθμια όταν άκουσαν πού θα πάω έλεγε πολλά»…  Αυτό είχε δηλώσει τον περασμένο Μάρτιο μιλώντας στην «Καθημερινή» η Σίλια Δημητρακοπούλου, η δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο στους Αρκιούς όταν επικοινώνησαν μαζί της… Μάλιστα, είχε μεταφέρει και την αντίδραση της μητέρας της που της είχε πει «Πού θα πας, παιδί μου; Τι θα τρως;».

Μητέρες…. Και η Σίλια, η «δασκάλα» κατά τους 40 περίπου κατοίκους του νησιού, περιγράφει τη πρώτη της εμπειρία στο νησί σημειώνοντας «όταν άνοιξε η μπουκαπόρτα του πλοίου είδα μπροστά μου είκοσι ανθρώπους που έλεγαν “καλώς ήρθες δασκάλα!”. Από τότε το όνομά μου το έχω ξεχάσει. Εδώ είμαι “η δασκάλα”, στον δρόμο θα μου πουν “καλημέρα δασκάλα”. Ήταν σαν να βρέθηκα ξαφνικά στη δεκαετία του ’50. Το αισθάνομαι από τότε πολύ έντονα αυτό». Κάτι σαν τη «Δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά»…. Και για τη παραμονή της στους Αρκιούς… Στο νησί δεν υπάρχει τίποτα, ούτε περίπτερο, ούτε μπακάλικο, ούτε φούρνος ή καφενείο. Δεν υπάρχει αστυνόμος, δεν υπάρχει παπάς, ούτε φυσικά γιατρός. «Για το παραμικρό παίρνουμε τηλέφωνο στην Πάτμο. “Κυρ Γεράσιμε, στείλε ένα πακέτο μακαρόνια”».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» δηλώνει «Είναι ο όγδοος χρόνος μου που ασκώ το λειτούργημα και φέτος ήταν ο πρώτος χρόνος μου εδώ σε αυτό το νησί. Δεν έχω ξαναδουλέψει σε τόσο μικρό σχολείο. Αυτή τη χρονιά είχα ένα μόλις μαθητή, τον μικρό Χρήστο, που θα πάει τώρα τρίτη δημοτικού και είναι οκτώ ετών». Η εκπαιδευτικός, στο φινάλε μιας ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς, περιγράφει και το μεγάλο κέρδος της απαιτητικών συνθηκών διδασκαλίας που δεν ήταν άλλο από την ξεχωριστή σχέση με τον νεαρό Χρήστο, το μικρότερο παιδί μιας πολύτεκνης επταμελούς οικογένειας κτηνοτρόφων (σ.σ. ο Παναγιώτης που είναι ο άλλος αδελφός πέρυσι τελείωσε το Δημοτικό, αλλά δεν πάει στο Γυμνάσιο ελέω Πάτμου, ενώ τα υπόλοιπα αδέλφια ασχολούνται ήδη με τα ζώα…)

που παρότι «είχε ελάχιστες προσλαβάνουσες σε σχέση με άλλα παιδιά», ανταποκρίθηκε επαρκέστατα στις αντιξοότητες, εντυπωσιάζοντας τη δασκάλα του.  «Δεν με δυσκόλεψε καθόλου, ελπίζω ούτε και εγώ, είχαμε μια πολύ όμορφη, δημιουργική χρονιά, έμαθα και εγώ πάρα πολλά πράγματα μπροστά του χωρίς αυτός να το ξέρει» κατέληξε η κ. Δημητρακοπούλου, που εύχεται το σχολείο στους Αρκιούς, το μικρότερο σχολείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργήσει και την επόμενη σχολική χρονιά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την έντυπη εφημερίδα «Καθημερινή»
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News