Αύριο οι ανακοινώσεις των βάσεων εισαγωγής στη 3ηβάθμια εκπαίδευση

Αγωνία τέλος και αύριο τελικά και όχι Πέμπτη ή Παρασκευή, αλλά Τετάρτη 24 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Έτσι, από τις 11.00 το πρωί, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, σε αυτή την διεύθυνση, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο-Όνομα-Πατρώνυμο-Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους και να αναρτηθούν επίσης αύριο, Τετάρτη.

Επιπλέον, στην ίδια πλατφόρμα του υπουργείου, από τις 11:00, αύριο, θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός ΕΕ) και των αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ, μη ελληνικής καταγωγής.

Δύσκολη η εκτίμηση  

Από εκεί και πέρα έχουμε το θέμα των βάσεων και οι εκτιμήσεις είναι παράξενες… Κι αυτό γιατί στην ερώτηση: «που θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής?» δεν έχουν καμιά, μα καμιά, γείωση με την πραγματικότητα, καθώς φέτος δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με πέρσι (αναδιάρθρωση των επιστημονικών πεδίων, λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα, απουσία της προσμέτρησης των προφορικών σχολικών βαθμών κ.λπ.). Αν μέχρι πέρσι πολλές εκτιμήσεις και αναλύσεις «πλησίαζαν» τα πραγματικά αποτελέσματα ήταν γιατί υπήρχαν μια σειρά από δεδομένα συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρονιάς.

Φέτος, σε σχέση με πέρσι, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και γι' αυτό οι συχνοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι για την κίνηση των βάσεων είναι ένα πουκάμισο αδειανό, μια αυταπάτη.  Ουσιαστικά μόνο δυο εκτιμήσεις έχουν πραγματική βάση και τις αναφέρουμε.

Στο πεδίο με τις σχολές υγείας, τις ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές κ.λπ. οι βάσεις θα έχουν άνοδο σε σχέση με το 2015.

Και αυτό γιατί οι αριστούχοι στο πεδίο αυτό είναι σημαντικά περισσότεροι από πέρσι σε βαθμό τέτοιο που κανένα από τα άλλα δεδομένα δεν μπορεί να φρενάρει την άνοδο. Ωστόσο στο «σκαρφάλωμά» τους δεν θα μπορέσουν να «αναμετρηθούν» με τις αντίστοιχες βάσεις των σχολών αυτών το 2014.

Η δεύτερη εκτίμηση αφορά το 4ο πεδίο, στο οποίο συνωστίζονται τα Παιδαγωγικά Τμήματα (Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί), όπου θα έχουμε, κυρίως στα περιφερειακά τμήματα, πρωτοφανή πτώση, η οποία δεν συνδέεται τόσο με τις επιδόσεις των υποψηφίων του πεδίου όσο κυρίως με τη θετική (για τους υποψήφιους) αντιστοιχία θέσεων εισακτέων και υποψηφίων.

Την κούρσα των υψηλόβαθμων σχολών θα την οδηγήσουν φέτος τα περιζήτητα και ήδη υψηλόβαθμα Ιατρικά και Πολυτεχνικά Τμήματα τα οποία «στρατολογούν», μαζί με τη Νομική Αθήνας, το μεγαλύτερο μέρος της αφρόκρεμας των αριστούχων, αφήνοντας μάλιστα και ένα σημαντικό τμήμα τους εκτός.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις αριστούχους δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε Ιατρική, Νομική ή Πολυτεχνική Σχολή πρώτης επιλογής τους, καθώς δεν θα «χωρέσουν».

Και φέτος θα έχουμε βάσεις από τη γη έως τον ουρανό. Από τα περισσότερα από τα 19.000 μόρια της Ιατρικής Αθήνας έως τα λιγότερο από 3.500 μόρια κάποιου ξεχασμένου τμήματος των ΤΕΙ. Χάσμα και άβυσσος!

Με πληροφορίες από την "Εφημερίδα των Συντακτών"