ΕΕΕΕΚ Νάξου: οι ανεγκέφαλοι χτύπησαν, ανάγκη για οριστική λύση

Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Νάξου.. Ένα σχολείο που μοιάζει με μικρό θησαυροφυλάκιο από τη στιγμή που κρύβει τεράστια δύναμη ενέργειας, αγάπης και δημιουργικότητας μέσα του. Μία ντουζίνα μαθητές και άλλη μία καθηγητές σε καθημερινή βάση χύνουν ιδρώτα, ξεπερνούν τον εαυτό τους, παλεύουν κόντρα και σε …δαίμονες με σκοπό να αποδείξουν ότι η Ειδική Αγωγή στη Νάξο (σ.σ. αντίστοιχη δουλειά γίνεται και στα άλλα σχολεία του νησιού) μπορεί να φέρει εις πέρας της αποστολή της.

Και η βοήθεια που έχει; Μεγάλα λόγια ως επί τω πλείστον από την Δημοτική και Πολιτική Αρχή. Κυρίως την περίοδο της έναρξης ή του τέλους της σχολικής χρονιάς. «Θα κάνουμε το … ένα» ή θα «κάνουμε το … άλλο». Και η πραγματικότητα παραμένει η ίδια. Η τουλάχιστον βελτιώνεται όσο μπορεί αλλά το βασικό ζήτημα που είναι η στέγαση του σχολείου δεν λύνεται. Τα μαθήματα και τα εργαστήρια πραγματοποιούνται σε κοντέινερ. Που δεν είναι και τα πλέον κατάλληλα ως αίθουσες εκπαίδευσης..

Θα μου πείτε που τα θυμηθήκαμε αυτές τις ημέρες; Μα γιατί είδαμε την ανάρτηση που έχει γίνει από τον διαχειριστή της ιστοσελίδας του Ειδικού Σχολείου που δείχνει την …αγάπη που έχουν κάποιοι για τα δημόσια κτήρια. Και δεν θέλουμε να πούμε κάτι περισσότερο… Απλά αναδημοσιεύουμε την ανάρτηση που αναφέρει «το βαρελότο ρίχτηκε μαζί με άλλα την ώρα της Ανάστασης από την νότια πλευρά του σχολείου (δρόμος ή σπίτια) και προσγειώθηκαν από ψηλά στην αυλή ... Εκτός από ένα, που έπεσε μέσα στην υδρορροή ή στην άκρη της οροφής και προκάλεσε την ζημιά. Κομμάτια από αλουμίνιο της υδρορροής αποκόπηκαν και εκτινάχθηκαν μέτρα μακριά (φαίνονται στο κάτω μέρος της φωτογραφίας μαζί με κομμάτια χαρτιού από τα βαρελότα)».

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι …μάγκες που το έκαναν δεν είχαν κάτι προσωπικό με το σχολείο. Απλά τα πέταξαν. Όπως δεν έχουν προσωπικά και τα παιδιά που παίζουν μπάλα στο προαύλιο χώρο του Γυμνασίου και η μπάλα αρκετές φορές πέφτει στην οροφή των «τάξεων» με τους μαθητές να κάνουν μάθημα μέσα. Η όταν είναι κλειστό το σχολείο και έχουμε μίνι βανδαλισμούς. Έχει να κάνει με την γενικότερη παιδεία δυστυχώς όλων μας όσον αφορά το σχολείο και τα δημόσια κτήρια.

Όμως, η ουσία είναι τι κάνει το κράτος και ο Δήμος. Ναι η ζημιά θα καλυφθεί προφανώς από τον προϋπολογισμό που υπάρχει στην σχολική επιτροπή. Όμως, το ζήτημα είναι η κάλυψη μίας ακόμη ζημιάς ή η οριστική λύση; Και ποια είναι αυτή; Μα η δημιουργία ενός πραγματικού σχολείου. Με αίθουσες κανονικές και όχι προκάτ ή κοντέινερ. Με αυλή ανθρώπινη και όχι με περίφραξη από … ξύλα ώστε να δημιουργείται ένα είδος κήπου για τις εργασίες των παιδιών. Και ούτω καθ’ εξής. Αυτό είναι που ζητούν οι μαθητές χρόνια τώρα. Το είχε φωνάξει και μαθήτρια του σχολείου με ανοιχτή της επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό. «Φτιάξτε επιτέλους αίθουσες»… Κανένα παιδί δεν πρέπει εν έτη 2017 να κάνει μάθημα σε κοντέινερ… Είναι ντροπή…. Χρήματα μπορεί να βρεθούν. Άλλωστε κάθε τόσο διαβάζουμε ότι εντάσσονται έργα σε προγράμματα ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας, Θέληση ζητείται. Εάν βρεθεί τότε θα λυθεί και το πρόβλημα.. Και δεν θα κάνουν μάθημα τα παιδιά μέσα σε …σιδερένιες αίθουσες και υπό το φόβο μην σκάσει μπάλα στην οροφή ή βαρελότο…. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News