Εκπαίδευση: Οι αναπληρωτές ετοιμάζονται (09/03) και για νέες κινητοποιήσεις

Για τους περισσότερους εκ των πολιτικών δεν είναι τίποτα περισσότερο από … αόρατους εκπαιδευτικούς. Αυτούς που θα έχουν την βαλίτσα για να μετακινηθούν όπου τους ζητηθεί. Αρκεί να κλείσουν κενά και στις τελικές αναφορές των σχολείων να παρουσιάζεται μία ειδυλλιακή εικόνα όσον αφορά την εκπαίδευση στην Ελλάδα. Και αυτό διαρκεί εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Όπως διαβάζουμε δε σε ανάρτηση εκπαιδευτικού για τους συναδέλφους «Διδάσκουν στα παιδιά. Είναι ισότιμοι συνάδελφοι με μια βαλίτσα στο χέρι. Σήμερα στη Λέρο, του χρόνου στη Φολέγανδρο, τον επόμενο χρόνο στην Παλιόχωρα. Έχουν οικογένειες. Παιδιά που αρρωσταίνουν και δεν είναι κοντά τους. Πληρώνουν νοίκι το μισό τους μισθό. Κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σε παραλίες. Είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.  Κι όπως βλέπετε δεν είναι αόρατοι. Ματώνουν». Το τελευταίο (ματώνουν) με αφορμή την αντίδραση των Αστυνομικών την προηγούμενη Παρασκευή όταν η πορεία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών έφτασε έως το Υπουργείο Παιδείας. Κι εκεί, λειτούργησε το moto «το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο».. ένα σλόγκαν που ξεκίνησε από τα σχολεία την δεκαετία του 60 αλλά τελικά πέρασε στην άλλη πλευρά, την κυβερνητική ως απάντηση στις διεκδικήσεις των πολιτών…

Παράλληλα, μας έρχεται μία ακόμη είδηση από την Κοζάνη όπου όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα alfavita.gr “ Στα πρόθυρα παραίτησης βρίσκεται έγκυος αναπληρώτρια φιλόλογος ειδικής αγωγής στο Νομό Κοζάνης, σύμφωνα με καταγγελία της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών του νομού. Μάλιστα, όπως τονίζεται η αναπληρώτρια έρχεται μπροστά στο δίλλημα "να αποφασίσει αν θα πρέπει να φροντίσει τη συνέχιση της εγκυμοσύνης της, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ή να συνεχίζει να εργάζεται", καθώς δεν δικαιούνται ούτε μια παραπάνω μέρα άδειας, πλην των 15 της αναρρωτικής!”

Αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα… Ξύλο και παραιτήσεις σε εκπαιδευτικούς. Ξύλο γιατί διεκδικούν το δικαίωμα στην ηρεμία μέσω μονιμοποίησης στο Δημόσιο… Και παραίτηση γιατί έκανε το … λάθος γυναίκα αναπληρωτής να μείνε έγκυος εν μέσω σχολικής χρονιάς. Και η παραίτηση θα φέρει το τέλος της προσπάθειάς της καθότι θα χάσει την όποια σειρά έχει στα μόρια πρόσληψης… Και τι μένει; Ο αγώνας… Στη Νάξο αλλά και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων είδαμε την προηγούμενη Παρασκευή αντιδράσεις… Πορείες σε χαλαρούς ρυθμούς… Η παραλία της Πόλης γέμισε από όμορφα νεανικά πρόσωπα στα οποία εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας αλλά δεν θέλουμε και να τους κάνουμε το χατίρι της μονιμοποίησης. Ίσως γιατί μας βολεύει… Ποιος ξέρει.. Και όπως διαβάζουμε στην σχετική ανάρτηση του συλλόγου αναπληρωτών εκπαιδευτικών Α' βθμιας εκπαίδευσης Νάξου – Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων «  Είμαστε ΑΟΡΑΤΟΙ για το Υπουργείο, όμως δεν μπορεί και δε γίνεται να είμαστε ΑΟΡΑΤΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ! Ζητάμε τη στήριξη όλων των συναδέλφων, μονίμων και αναπληρωτών, με σκοπό την περαιτέρω αγωνιστική κινητοποίηση όλων μας. Απαιτούμε μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση. Σήμερα είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση και για όλους τους εκπαιδευτικούς (αναπληρωτές και μόνιμους) να σπάσει η αδιοριστία στους διορισμούς. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές που εργάζονται στα σχολεία μας και καλύπτουν μόνιμες ανάγκες. Μόνο έτσι μπορεί να ανασάνει το δημόσιο σχολείο και να ανταποκριθεί με επάρκεια στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας. Να μπει ένα τέλος στην εργασιακή ομηρία χιλιάδων εκπαιδευτικών».

Όμως υπάρχει και συνέχεια… Όπως διαβάζουμε « Καλούμε όλα τα σωματεία της εκπαίδευσης να καλέσουν άμεσα έκτακτες ΓΣ και να προχωρήσουν στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα αναπληρωτών. Να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την οργάνωση και την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεκπαιδευτικής απεργιακής κινητοποίησης στο Υπουργείο Παιδείας στις 9/3. Καταγγέλλουμε τις παρατάξεις που συγκροτούν τις πλειοψηφίες της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ για την παντελή απουσία τους στα χθεσινά γεγονότα! Την ώρα που συνάδελφοι τους δέχονταν επίθεση, εκείνοι απλώς απουσίαζαν. Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων! Οι εκπαιδευτικοί της βάσης και τα σωματεία τους τους έχουν ξεπεράσει! Οφείλουν αυτή τη φορά να πάρουν άμεσα απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στις 9/3 και πανελλαδική πανεκπαιδευτική συγκέντρωση στο Υπ. Παιδείας».

Κάτι που σημαίνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται …