Εκτόξευση βάσεων, στις 22 Αυγούστου οι ανακοινώσεις

Η αγωνία των μαθητών έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Μπορεί να είμαστε στη μέση του Αύγουστου και οι περισσότεροι να έχουν το μυαλό τους στα μπάνια και την ξεκούραση ελεώ διακοπών, υπάρχει όμως και μία σημαντική μερίδα συμπολιτών μας και δη αυτών που φέτος ολοκλήρωσαν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι περιμένουν πως και πως τα αποτελέσματα μέσω της επεξεργασίας των στατιστικών για τις ανακοινώσεις των βάσεων που θα ανοίξουν τις πόρτες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη νέα σχολική χρονιά… Όμως, το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα έχουμε τις ανακοινώσεις των βάσεων και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα (22 έως 26 Αυγούστου) και δη την 22η Αυγούστου κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν γνωστές οι βάσεις και θα ανοίξουν οι σαμπάνιες από τους μαθητές…

Οι βάσεις

 Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι σχεδόν σε όλα τα πεδία οι περισσότερες Σχολές θα κάνουν «βουτιά», ενώ σε έναν μικρότερο αριθμό σχολών θα υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι. Και αυτή η επεξεργασία εκτινάσσει τις βάσεις προς τα επάνω… Με βάση το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» έχουμε ελαφρά αύξηση των αριστούχων (5.104) σε σχέση με πέρυσι, αναλογικά  οι περισσότεροι αριστούχοι (18-20) βρίσκονται στο Πεδίο Επιστηµών Υγείας και Ζωής και αυτό µμεταφράζεται σε άνοδο των βάσεων στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα συμπαρασύρει και αυτές της Φαρµακευτικής, της Κτηνιατρικής και της Βιολογίας. Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στο 4ο Πεδίο, όπου υπάρχουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα (Νηπιαγωγοί και Δάσκαλοι). Ωστόσο αυτό δεν οφείλεται στις επιδόσεις των υποψηφίων όσο στη θετική αντιστοιχία θέσεων εισακτέων και υποψηφίων.

Οι πανελλήνιες σε αριθμούς

# Τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας δείχνουν πως περίπου 20.000 (19.863) υποψήφιοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 7.000 μόρια, ενώ εκείνοι που δεν ξεπέρασαν το 10 είναι 39.000.

# Τα μεγαλύτερα ποσοστά υποψηφίων που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 7.000 μόρια στα επιστημονικά πεδία με τους περισσότερους υποψηφίους είναι τα εξής:

Επιστημών Οικονομίας & Πληροφορική (ομάδα προσανατολισμού: Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής) 23,80% (4.874 υποψήφιοι)

# Ανθρωπιστικών, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών (ομάδα προσανατολισμού: Ανθρωπιστικών Σπουδών) 20,79% (5.322 υποψήφιοι)

Θετικών & τεχνολογικών επιστημών (ομάδα προσανατολισμού: Θετικών Σπουδών) 14,91% (3.022 υποψήφιοι)

 Επιστημών Υγείας & Ζωής (ομάδα προσανατολισμού: Θετικών Σπουδών) 11,96 (1.652 υποψήφιοι)

Εκείνοι που έφτασαν πάνω από τα 19.000 αγγίζοντας την... τελειότητα είναι 758, ενώ συνολικά 5.104 υποψήφιοι κινήθηκαν μεταξύ 18.000 και 20.000 μορίων.

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό επίπεδο

1ο επιστημονικό πεδίο  Ανθρωπιστικές Σπουδές

Σταθερά πάνω από τα 18.000 μόρια θα παραμείνει η Νομική στα κεντρικά Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό υποψηφίων που συνεχίζει να συντηρεί το συγκεκριμένο πεδίο θα μετατρέψει τις φετινές Πανελλαδικές σε κούρσα για τους μαθητές. Παρά τις χαμηλές επιδόσεις αρκετών στο μάθημα των Αρχαίων οι περιορισμένες επιλογές συνεπάγονται και περιορισμένες θέσεις εισακτέων στο εν λόγω πεδίο Επομένως αναμένεται όλες οι σχολές από τις πιο υψηλόβαθμες Ψυχολογία π.χ έως και τις χαμηλόβαθμες να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν λίγο τα μόρια εισαγωγής Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει στα περιφερειακά ιδρύματα στα οποία η ζήτηση φθίνει κάθε χρόνο κυρίως λόγω της οικονομικής κρίση. Ήδη πέρσι έχασαν αρκετά μόρια με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω κάθοδο.

2ο επιστημονικό πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Οι πολυτεχνικές σχολές θα κερδίσουν φέτος λίγο από το χαμένο έδαφος προηγούμενων ετών με τα μόρια εισαγωγής να αυξάνονται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στα 300 στα κεντρικά ιδρύματα. Οι περισσότερες αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 1 7.000 μόρια ενώ για σχολές όπως οι Ηλεκτρολόγοι του ΕΜΠ η βάση θα ξεπεράσει τα 1 8.600 μόρια Σταθερά θα παραμείνουν τα περιφερειακά ιδρύματα ενώ πτώση που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια αναμένεται στα ΤΕΙ κυρίως λόγω της συσσώρευσης μεγάλου ποσοστού υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά καθώς αποτελούν μάθημα βαρύτητας Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο επιστημονικό πεδίο συγκεντρώνει πολλαπλάσιο αριθμό σχολών σε σχέση με άλλα. Οι περίπου 20.000 υποψήφιοι που συγκεντρώνονται σε αυτό θα πιέσουν τα μεσαία τμήματα αλλά κυρίως τα χαμηλόβαθμα προς τα κάτω.

3ο Επιστημονικό πεδίο Επιστήμες Υγείας

Πρόκειται για το μοναδικό πεδίο που οι υποψήφιοι κατάφεραν να ανταποκριθούν σε μεγάλο ποσοστό στο νέο σύστημα Το μάθημα της Βιολογίας με συντελεστή βαρύτητας δικαίωσε τους αριστούχους και απ ό,τι φαίνεται θα εκτοξεύσει τις βάσεις επαναφέροντας την Ιατρική Αθήνας αλλά και Θεσσαλονίκης στο βάθρο των 1 9.000 μορίων Ανοδική ακόμα και με 300 μόρια πάνω αναμένεται η πορεία και των υπόλοιπων σχολών όπως η Βιολογία η Κτηνιατρική η Φαρμακευτική ενώ και στα ΤΕΙ θα διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο στα μόρια εισαγωγής

4ο επιστημονικό πεδίο Παιδαγωγικές Σχολές

Χτύπημα κάτω από τη βάση θα δεχτούν οι παιδαγωγικές σχολές με τις πιο τολμηρές εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι στα περιφερειακά τμήματα θα μπουν υποψήφιοι με μέσο όρο κάτω του 1 0 Ακόμα και οι σχολές με μεσαίες βαθμολογίες θα χάσουν εκατοντάδες μόρια Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί εκτιμητές πριν καν ξεκινήσουν οι εξετάσεις σημείωναν ότι ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών από τις άλλες ανθρωπιστικές σπουδές θα φέρει κατακόρυφη πτώση και πως όσοι υποψήφιοι δηλώσουν το 4ο πεδίο θα είναι τυχεροί καθώς θα μπουν σε σχολές με πολύ χαμηλούς βαθμούς Οι υποψήφιοι που πήραν το ρίσκο ενός 5ου μαθήματος ήταν λίγοι όμως οι επιδόσεις τους ήταν πολύ χαμηλές Η κατακόρυφη πτώση των βάσεων ωστόσο θα είναι απλά το κερασάκι σε ένα πεδίο που φαίνεται ότι αδυνατεί να καλύψει τις περίπου 2.000 θέσεις εισακτέων σ.σ μόνο στα παιδαγωγικά γεγονός που θα αφήσει τα αμφιθέατρα αυτών των σχολών άδεια

5ο επιστημονικό πεδίο

Θύμα των ίδιων περιστάσεων και οι οικονομικές σχολές οι οποίες αναμένεται να πέσουν από 100 έως 600 μόρια. Οι χαμηλές επιδόσεις και οι περιορισμένες επιλογές οδηγούν τις οικονομικές σχολές από την άνοδο των προηγούμενων ετών στην πτώση ακόμα και σε περιζήτητα τμήματα που δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν έστω και τα περσινά επίπεδα Ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν ορισμένα ΤΕΙ που κυμαίνονται κοντά ή και κάτω από τη βάση με την εκτιμώμενη πτώση να φτάνει ακόμα και τα 800 μόρια. Στην περιφέρεια οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα 1 2.000 μόρια με βασικό αλλά και άγνωστο ακόμα παράγοντα το απαγορευτικό πολλών οικογενειών να διατηρήσουν ένα παιδί σε περιοχή μακριά από τον τόπο καταγωγής του.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα dikaiologitika.gr

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News