Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα: Ανακοινώθηκε η ίδρυση Νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Βόρεια Ελλάδα

Ελλάδα: Ανακοινώθηκε η ίδρυση Νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Βόρεια Ελλάδα

|

Την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και Τμήματα σε 6 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας -Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα και Κατερίνη – ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας – Τι αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός για το χρόνο λειτουργείας του 

ην ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και Τμήματα σε 6 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας -Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα και Κατερίνη – ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα προκύψει από τη συνέργεια τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και του μέχρι τώρα Διεθνούς Πανεπιστημίου, και όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα είναι κατ΄εξοχήν εξωστρεφές Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που, βασιζόμενο στο σημαντικό έργο που έχει ήδη παραχθεί από το ανθρώπινο δυναμικό του στα τέσσερα Ιδρύματα τα οποία το συγκροτούν, θα καλύπτει μια πληθώρα γνωστικών αντικειμένων, συνδεδεμένων τόσο με το διεθνές γίγνεσθαι όσο όμως και με τις τοπικές, αλλά και περιφερειακές εξειδικεύσεις».

«Ένα νέο μεγάλο Πανεπιστήμιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι θα πλαισιωθεί από ερευνητικά Ινστιτούτα βασικής έρευνας στις επιστήμες όπου δοκιμάζονται στην πράξη καινοτόμες παραγωγικές τεχνικές. Είναι ένα εγχείρημα που δίνει μια ακόμα ευκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα και τη βοηθάει να ενταχθεί στη νέα εποχή που χαράσσει η κυβέρνηση για τα ελληνικά Πανεπιστήμια προκειμένου να γίνουν ένας αξιόλογος εκπαιδευτικός κόμβος στο εκπαιδευτικό χάρτη της Ευρώπης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Αγγελόπουλος και εκπρόσωποι των διοικήσεων των τεσσάρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα συμπράξουν για την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Χρονοδιάγραμμα λειτουργίας 

«Ως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουμε βγάλει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ψηφιστεί τέλος Φεβρουαρίου» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μετά από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου.

 «Είναι μια νέα αρχή για ένα εγχείρημα που θα παίξει αναπτυξιακό ρόλο και στην περιοχή αλλά και θα ανοίξει πάρα πολλούς διαύλους προς τα Βαλκάνια, και ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου. Σε ό,τι αφορά το χρόνο έναρξης της λειτουργίας των νέων τμημάτων του πανεπιστημίου, διευκρίνισε: «Υπάρχει ένα ομόφωνο πόρισμα το οποίο προσδιορίζει και τους χρόνους έναρξης των νέων τμημάτων, ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι στο μηχανογραφικό του ΄19 και τα υπόλοιπα θα είναι το ΄20 και ένα-δύο το ΄21».

«Θα είναι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οκτώ καινούρια τμήματα με προοπτική για αρκετά περισσότερα. Εμάς μας ενδιαφέρει όχι μόνο η ίδρυση των νέων τμημάτων αλλά και η στελέχωσή τους. Άρα δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό πια κανένα τμήμα που δεν θα είναι στελεχωμένο με τον μίνιμουμ αριθμό που χρειάζεται για να είναι αυτόνομο ένα τμήμα. Αυτό σημαίνει νέες θέσεις που, όπως κάναμε στα Ιόνια και στα Γιάννενα και θα κάνουμε τώρα και στη Θεσσαλία, μετά από συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Θα το ανακοινώσουμε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ώστε να είναι απολύτως σαφής η δική μας δέσμευση για τις θέσεις και τα πρόσθετα χρήματα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των νέων θέσεων εκπαιδευτικών καθώς όπως είπε, «αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, ανάλογα με το ποια τμήματα ανοίγουν το ΄19 ποια το ΄20 ποια το ΄21, ώστε να προγραμματιστεί και η κατανομή των θέσεων».

Για κλίμα απόλυτης συναίνεσης έκανε λόγο, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ– ΜΠΕ ο πρύτανης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τζιώνας. «Σήμερα στην ουσία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου πανεπιστημίου, κάτι που εμείς δουλεύουμε πολύ καιρό τώρα για να γίνει. Από τα πλέον επίσημα χείλη πλέον, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος είναι πραγματικότητα και εμείς ευελπιστούμε ότι από εδώ και πέρα θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι το οποίο θα είναι εξωστρεφές, θα έχει διεθνή παρουσία και θα μπορέσει να βοηθήσει και τη Βόρεια Ελλάδα και όλη τη χώρα και τον τόπο σε κάθε πτυχή που ένα πανεπιστήμιο μπορεί να βοηθήσει, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες έντασης γνώσης και στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Χασάπης εκτίμησε ότι «οι πόλεις στις οποίες θα επιτελείται το ακαδημαϊκό έργο αυτού του πανεπιστημίου θα έχουν άμεσα οφέλη, επειδή πλέον από Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα αποκτήσουν πανεπιστημιακά τμήματα, γεγονός το οποίο, συνεπάγεται ότι θα γίνεται σοβαρότερη έρευνα, θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε υποψήφιους διδάκτορες οι οποίοι είναι η βάση για να κάνει κανείς έρευνα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε αυτά που είπε τόνισε ότι ένας από τους στόχους είναι να δημιουργηθούν περιφερειακοί πόλοι ανάπτυξης». Παράλληλα σχολίασε ότι «επειδή σε αυτό το καινούριο πανεπιστήμιο συμπράττουν τρία τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και ένα μικρό πανεπιστήμιο, τα καλά χαρακτηριστικά των ΤΕΙ που ήταν η πιο μεγάλη επαφή με την πράξη θα διατηρηθούν μέχρι ένα βαθμό».

Για δημιουργία ενός πολύ μεγάλου αλλά ευφυούς πανεπιστημίου με «31 τμήματα και 7 σχολές, με περίπου 500 μέλη ΔΕΠ καθηγητές και πάρα πολύ καινούρια τμήματα και τμήματα που λείπουν από τη βόρεια Ελλάδα» έκανε λόγο ο πρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Μπαντέκας. «Στόχος μας είναι η διείσδυσή μας στα Βαλκάνια και το όνομα βοηθάει, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, γιατί νομίζουμε ότι η δυνατότητα που έχει το Διεθνές σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια είναι ότι μπορεί να έχει προπτυχιακά τμήματα αγγλόφωνα εκτός μηχανογραφικού. Αυτό προβλέπεται από το νόμο ίδρυσης. Μέχρι σήμερα δεν είχε, είχε μόνο μεταπτυχιακά» τόνισε ο κ. Μπαντέκας. Διευκρίνισε ότι για τους Έλληνες η φοίτηση θα είναι δωρεάν ενώ ξένοι φοιτητές θα μπορούν να γραφτούν στα εν λόγω τμήματα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το τμήμα μηχανικών πετρελαίου που θα γίνει με έδρα την Καβάλα και θα είναι αγγλόφωνο. «Μεγάλη για μας πρόκληση είναι και τα διετή προγράμματα σπουδών στα οποία θα είναι εισακτέοι από τα ΕΠΑΛ δωρεάν και εκεί και χωρίς εξετάσεις ώστε να πιστοποιούνται πλέον κάποια επαγγέλματα όπως αυτό του υδραυλικού» προσέθεσε.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πώς έλιωσε ο (εκκλησιαστικός) πάγος με την κυβέρνηση

Βρέθηκε η χρυσή τομή... Ποιες ήταν οι κατάλληλες κινήσεις

Σίφνος: Το “Αρτεμις” νικήθηκε από τη Σοροκάδα, το “Ανεμος” κατάφερε και έδεσε (video)

Τρίτη 23 Απριλίου και στο λιμάνι της Σϊφνου με 11 μποφόρ οι ναυτικοί μας τα είδαν.,. όλα. Το "Αρτεμις" δεν τα κατάφερε, το "Ανεμος" μπήκε στο λιμάνι με τη 3η προσπάθεια (video)

Deadpool & Wolverine ενώνουν τις δυνάμεις τους, προσφέρουν γέλιο και θέαμα (video)

Ράιαν Ρέινολντς και Χιου Τζάκμαν ενώνουν τις δυνάμεις τους στο τρέιλερ της ταινίας - Το φιλμ της Marvel θα κυκλοφορήσει στις 26 Ιουλίου

Αττική: Κίνδυνος να χαθούν οι μέλισσες σε λιγότερο από 20 μέρες (!!!)

Η αντιπυρική περίοδος εξοντώνει τις μέλισσες: «Σε 20 ημέρες δεν θα υπάρχουν μελίσσια στην Αττική»

Αιγαίο: 5αστερες επενδύσεις φέρνουν στην επικαιρότητα τα μικρότερα νησιά

Πως οι μεγάλες επενδύσεις αλλάζουν Κύθνο, Σέριφο Μήλο και Κέα

Κυκλάδες – Αεροδρόμια: Σχεδόν 4.000 άτομα ήρθαν στη Νάξο, Πάρος και Μύκονος μάχονται για τη 2η θέση

Η Σαντορίνη έχει τις περισσότερες κινήσεις το πρώτο δίμηνο του 2024 με βάση την εικόνα των αεροδρομίων - Τι γίνεται στα Δωδεκάνησα

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Ιος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο είναι έτοιμο για κατασκευή

Προεγκρίθηκε επένδυση για νέο ξενοδοχείο στην Ίο

Πάρος: Συνελήφθησαν τρεις Αιγύπτιοι εργάτες για την χθεσινή φωτιά

Συνελήφθησαν τρεις Αιγύπτιοι για τη χθεσινή φωτιά στην Πάρο - Έκαναν εργασίες καθαρισμού χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος