Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα: Αναλφάβητοι ...οικονομικά οι μαθητές μας

Ελλάδα: Αναλφάβητοι …οικονομικά οι μαθητές μας

|

Πρόγραμμα αντιμετώπισης του οικονομικού αναλφαβητισμού – Απογοητευτικές οι επιδόσεις στην Ελλάδα – Τι αναφέρει η σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα και τι πρέπει να γίνει 

Με ένα «Αλφαβητάρι οικονομικών», σκοπός του οποίου είναι η εξοικείωση των μαθητών με βασικές οικονομικές δραστηριότητες της καθημερινότητας, θα δοθεί η πρώτη μάχη κατά του οικονομικού αναλφαβητισμού στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας, εκπονήθηκε από την ActionAid Ελλάς, σε σύμπραξη με την ΜΚΟ ΕΡΓΩ και Aflatoun International, ενώ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Οι οικονομικός αναλφαβητισμός είναι μία από τις βασικές αιτίες φτώχειας και αποκλεισμού» τόνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο γενικός διευθυντής της ActionAid Γεράσιμος Κουβαράς, μεταφέροντας την εμπειρία της οργάνωσης από τη δραστηριοποίησή της σε χώρες της Αφρικής, ενώ η εκπρόσωπος της ΕΡΓΩ, Ιωάννα Γεωργούλη, σημείωσε πως «ο οικονομικός εγγραμματισμός βοηθά στην κατανόηση τόσο του κόσμου όσο και της θέσης μας μέσα σε αυτόν».

Eίναι μια κατανόηση στην οποία υπολείπεται η χώρα μας, όπως έχουν καταδείξει σχετικές μελέτες. Από πρόσφατες έρευνες συνάγεται πως:

 – Ο ελληνικός μαθητικός πληθυσμός ηλικίας 6-12 ετών δεν έρχεται σε επαφή με κανένα μάθημα σχετικό με τα οικονομικά

– Ο ελληνικός μαθητικός πληθυσμός ηλικίας 12-18 ετών έρχεται σποραδικά σε επαφή με μαθήματα οικονομικών και μόνο όσοι μαθητές επιλέξουν το αντίστοιχο οικονομικό πεδίο παρακολουθούν συστηματικά μάθημα οικονομικών

 – Περιορισμένα προγράμματα οικονομικής εκπαίδευσης διατίθενται μόνο σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ Ρομά, υπερχρεωμένα νοικοκυριά) και μόνο στην Αττική.

Στοιχεία από άλλες έρευνες και μετρήσεις στα οποία αναφέρθηκε, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο υπεύθυνος μικροοικονομικής ανάλυσης και πολιτικής του ΙΟΒΕ Σβέτοσλαβ Ντάντσεβ, δείχνουν πως:

– Οι οικονομικά αναλφάβητοι έχουν περισσότερα χρέη, καταβάλλουν μεγαλύτερα επιτόκια για την αποπληρωμή τους και συνήθως αδυνατούν να ανταποκριθούν σε έκτακτες δαπάνες.

– Στη χώρα μας το 45% του πληθυσμού είναι οικονομικό αναλφάβητο, ποσοστό που την κατατάσσει στην 30η θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

– Ενώ το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, η χώρα μας είναι η πρώτη στην Ευρώπη στη μη εξυπηρέτηση δανείων (52% στα καταναλωτικά και 40% στα στεγαστικά).

– Στη χώρα μας μόλις το 16% των νοικοκυριών αποταμιεύει, ποσοστό που ήταν αρκετά χαμηλό και προ κρίσης.

Το πρόγραμμα «Αλφαβητάρι οικονομικών» αποτελείται από τα εγχειρίδια των εκπαιδευτικών και τα τετράδια εργασιών των μαθητών. Περιλαμβάνει δραστηριότητες ψυχοπαιδαγωγικής ενδυνάμωσης των μαθητών, βασικές έννοιες οικονομικών εννοιών όπως η αποταμίευση, η (εγκρατής) κατανάλωση, η διαχείριση χρημάτων και ο οικονομικός προγραμματισμός, βιωματικές δράσεις προκειμένου να υιοθετήσουν οι μαθητές αποτελεσματικά υγιείς χρηματοοικονομικές συνήθειες και να τις εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου 2.000 εκπαιδευτικών και 42.000 μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα, είναι διετούς διάρκειας, ενώ όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, θα δοθεί έμφαση στις πιο φτωχές περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες