Ελλάδα: Ανοίγουν από σήμερα (17/05) και οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί

Ενα από τα βασικά βήματα για την επιστροφή στη κανονικότητα είναι και η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών..

Κι από σήμερα Δευτέρα 17 Μαϊου επαναλειτουργούν σε όλες τις περιοχές της χώρας, με αυστηρά πρωτόκολλα για τους εκπαιδευτικούς αλλά όχι και για τους μαθητές.  Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) την εβδομάδα, καθώς και να φορούν συνεχώς τη μάσκα τους.

Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε σχετικά: «Κάθε εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ. Αντιθέτως, λόγω της ευαίσθητης ηλικίας και χαρακτηριστικών παιδιών και βρεφών, δεν θα υποβάλλονται σε self test »

Για τους γονείς η κα. Μιχαηλίδου δήλωσε: «Εφιστούμε, όμως, την προσοχή στους γονείς τους! Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη, και να συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ακολουθούμε όλους τους κανόνες υγιεινής κατά του κορονοϊού, προστατεύουμε τους οικείους μας, γινόμαστε παράδειγμα για τα παιδιά μας».

Μιλώντας επίσης στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη τόνισε πως θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας ακόμη και σε εκείνους για τους οποίους δεν έχουν ανοίξει οι σχετικές ηλικιακές πλατφόρμες εμβολιασμών, ενώ οι βρεφονηπιαγωγοί θα πρέπει να φορούν μάσκα και να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα.

«Έχουμε προβλέψει οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς να είναι στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών» όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Πρόσθεσε δε, ότι θα γίνεται μεγαλύτερη χρήση των εξωτερικών χώρων, ενώ οι γονείς θα παραδίδουν τα παιδιά στην εξωτερική είσοδο των σταθμών για αποφυγή συνωστισμού.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου τέλος, εξήγησε τι είναι ο ψηφιακός έλεγχος των βρεφονηπιακών σταθμών, o οποίος ξεκινά πιλοτικά τον Ιανουάριο σε δύο περιφέρειες και θα περιλαμβάνει λίστα βιβλίων που θα πρέπει τα παιδιά να διαβάσουν, καθώς και πρώιμη διάγνωση διαταραχών με ειδικά τεστ.

Υπενθυμίζουμε πως η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή ανακοίνωσε πως για όσους δεν κάνουν self test προβλέπονται κυρώσεις  που προβλέπουν από έγγραφη επίπληξη μέχρι μείωση μισθού ή και οριστική αποβολή των εργαζομένων.

Επιπλέον οι βρεφονηπιακοί θα λειτουργήσουν από 17 Μαΐου θα λειτουργήσουν με αναλογία 1:1 σύμφωνα με όσα ορίζει η πρόσφατη υπουργική απόφαση. 

Μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε πως «η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών».

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News