Ελλάδα: Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές την Παρασκευή (11/01)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές, έξω από το υπουργείο Παιδείας, με αίτημα την άμεση απόσυρση του σχεδίου για τους διορισμούς που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη τριετία. 

Διεκδικούν μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση και 30.000 άμεσους μόνιμους διορισμούς για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ σημειώνουν ότι το σύστημα «απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους ανισότητας». Μάλιστα, κάνουν λόγο για «εμπόριο ελπίδας» από πλευράς υπουργείου προς τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς και για περιφρόνηση των αναπληρωτών που καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με κάθε επιφύλαξη λόγω των απρόβλεπτων συνθηκών που ισχύουν για το θέμα, στο σχέδιο μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο “Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις” έχουν κλειδώσει μεταξύ άλλων και οι εξής αλλαγές:

  • Oι έχοντες 50 μήνες προϋπηρεσία εντάσσονται στον κύριο πίνακα μαζί με τους έχοντες Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ε.Α.Ε..
  • Αυξάνεται η μοριοδότηση κατά ένα(1) μόριο για κάθε τέκνο και από δύο(2) πάει στα τρία(3).
  • Αυξάνεται η μοριοδότηση κατά ένα(1) μόριο των Μεταπτυχιακών τίτλων.
  • Στους διορισθέντες τίθεται η υποχρέωση πενταετούς παραμονής στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής στις οποίες θα διορισθούν.

Οι δράσεις των εκπαιδευτικών θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα. Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη Συλλόγων - ΕΛΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α), ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις σε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή 11 Γενάρη με πανελλαδική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 13.00 στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ