Ελλάδα - Covid 19: Εισήγηση για κλείσιμο δύο εβδομάδων στις σχολικές μονάδες

Ελεος.. Οχι, άλλες δεκαπέντε ημέρες.... Προς παράταση του αυστηρού lockdown οδεύει η Αττική, καθώς το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αλλά και η εικόνα από τα νοσοκομεία δεν επιτρέπουν σχέδια για οποιαδήποτε χαλάρωση, ενώ, η επιτροπή των ειδικών εισηγείται και οριζόντιο κλείσιμο σχολείων, σε όλη την επικράτεια, για δύο εβδομαδες.

Σύμφωνα πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι οδηγούνται σε αυτήν την εισήγηση, καθώς παρατηρείται ότι η διασπορά αφορά και τις μικρές ηλικίες. Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων γίνεται λόγω της έντονης ενδοοικογενειακής μετάδοσης στις περιοχές όπου ακόμα λειτουργούν τα σχολεία δια ζώσης. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα, στις περιοχές που δεν είναι σε lockdown, αλλά σε αυξημένου κινδύνου, επιτρέπεται η λειτουργία των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των Γυμνασίων. Οχι όμως των Λυκείων.   Επιτρέπεται επίσης η λειτουργία των σχολείων ειδικής αγωγής. Αν και οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα, είναι εξαιρετικά πιθανό τα σχολεία ειδικής αγωγής να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως είχε συμβεί και στο 2ο lockdown.
 
Και περιοχές στο ... κόκκινο
 
Παράλληλα, οι ειδικοί προτείνουν την ένταξη κι άλλων περιοχών, όπως τα Γιάννενα και η Χαλκιδική, στο «βαθύ κόκκινο»

Εν τω μεταξύ, εκτιμάται ότι και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα θα είναι πολύ υψηλός, πρόβλεψη που έκανε άλλωστε και για την επόμενη εβδομάδα ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είμαστε σε δύσκολη φάση», τόνισε, σημειώνοντας ότι προβλέπει αυξητική πορεία στα κρούσματα. Το πρόβλημα, κατά τον ίδιο, επικεντρώνεται «κυρίως λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών».

«Έτσι όπως πηγαίνουμε αυτή τη στιγμή, νομίζω πως ναι», είπε, κάνοντας λόγο για αύξηση κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα κυμανθεί στα 2.500, ίσως και κάποιες μέρες 3.000.

Ο ίδιος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «πριν το τέλος Μαρτίου δεν θα δούμε ουσιαστική πτώση των κρουσμάτων», κάτι που απέδωσε στα μεταλλαγμένα στελέχη.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων εξαρτάται από το πώς θα την διαχειριστούμε, υποστηρίζοντας ότι «έχει δυναμική να πάει πολύ περισσότερο». «Πρέπει να διατηρήσουμε τα μέτρα προστασίας», είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει με μεγάλη προσοχή να γίνει η προετοιμασία για το όποιο άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

«Ένα καθολικό lockdown στο οποίο πιστεύουμε όλοι, για 2 εβδομάδες, θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ», τόνισε. Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε την ανάγκη για απολύμανση, λέγοντας ότι «πρέπει να χτυπήσουμε τη διασπορά εκεί που συμβαίνει».

Κληθείς να σχολιάσει αν θα έβλεπε επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα στο τιμόνι της επικοινωνίας, είπε: «Ο κ. Τσιόδρας έχει ικανότητα σύνθεσης και βούληση σύνθεσης, είναι εξαιρετικός στο να είναι πρωτεργάτης σε αυτή την επικοινωνία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News