Ελλάδα - Covid 19: Εκτός αίθουσας οι μαθητές χωρίς μάσκα (!!!)

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επιβεβαιώθηκε...  Οι μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα δεν θα μπορούν να μπουν στην τάξη. Αυτό, κατά πληροφορίες, προβλέπει Κοινή Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργείων, η οποία βρίσκεται για επεξεργασία στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Η ΚΥΑ ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και καλύπτει νομικά τους εκπαιδευτικούς για να εφαρμόσουν στα σχολεία τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Βεβαίως, κρίσιμο είναι πως οι εκπαιδευτικοί θα αντιμετωπίσουν τους γονείς που αρνούνται το παιδί τους να φορέσει μάσκα. Ήδη στα σχολεία της Αττικής υπάρχουν γονείς που έχουν κάνει σχετική υπεύθυνη δήλωση. Ενδεικτικά, κάποιοι αναφέρουν ότι η χρήση μάσκας αποτελεί μέρος πειραματος για βιοϊατρικούς λόγους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα υπάρχει άδεια ευπαθών ομάδων, ούτε ειδικού σκοπού.Οι ευπαθείς ομάδες θα εργάζονται από το σπίτι, με τηλεργασία ή τηλεκπαίδευση.

Τι είχε αναφέρει χθες το απόγευμα κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς...  Δεν θα υπάρχει τιμωρία για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία, ξεκαθάρισε δε ωστόσο ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στην σχολική μονάδα σε παιδιά που δεν θα φορούν μάσκα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τις αμέσως επόμενες ώρες θα εκδοθεί ΚΥΑ για το πώς θα λειτουργήσουν σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα γλωσσών και βιβλιοθήκες.  Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, υπενθύμισε πως είναι υποχρεωτική από τους μαθητές τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους, ενώ τόνισε πως λόγω της πανδημίας δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές, σχολικά πρωταθλήματα και ανταλλαγές μαθητών μεταξύ άλλων.

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε πως το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και πως πρέπει να διατίθενται μόνο συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά. Οι μαθητές πρέπει να διατηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρου κατά την αναμονή τους στην ουρά του κυλικείου.

Αναφορικά με τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών αυτά θα λειτουργήσουν με τους κανόνες οι οποίοι πρόκειται να εφαρμοστούν και στις σχολικές μονάδες. Στόχος μας, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι να προστατεύσουμε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, γενικά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η χρήση μάσκας

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές, εκπαιδευτικούς σε όλες τις τάξεις, καθώς και το λοιπό προσωπικό. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, καθώς και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και σε περίπτωση συνωστισμού στα κυλικεία εξωτερικού χώρου, όπως και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από το θεράποντα γιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, καθώς και μαθητές με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για την προστασία της σχολικής κοινότητας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κυλικεία

Σχετικά με τη λειτουργία των κυλικείων ισχύουν τα εξής:

  • Το προσωπικό πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής.
  • Το προσωπικό πρέπει να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης και πρόληψης μετάδοσης του ιού, όπως αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με τον Covid-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.
  • Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο είναι υποχρεωτική.
  • Τα κυλικεία πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.
  • Οι μαθητές πρέπει να διατηρούν αποστάσεις 1,5 μέτρου κατά την αναμονή και εξυπηρέτηση από το κυλικείο.
  • Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.
  • Υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν μαθητές.

Σε ότι αφορά Ολλανδία και Αγγλία και την απόφαση για καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι υπάρχουν ερωτήματα που θα μπορούσαν να τεθούν προς τις δυο χώρες γιατί όπως είπε δεν επιβεβαιώνεται από τα ελληνικά στοιχεία οι επιλογές που έγιναν.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News