Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα: Επιστροφή στα σχολεία (10/01) με sel test

Ελλάδα: Επιστροφή στα σχολεία (10/01) με sel test

|

Ανοίγουν τα σχολεία… Η ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών… Τι θα συμβεί… 

Επιστροφή των μαθητών στα διά ζώσης μαθήματα από σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, και αναμένεται να δοκιμαστεί στην πράξη η ετοιμότητα του υπουργείου Παιδείας να υλοποιήσει με ασφάλεια την απόφαση με βάση την εισήγηση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Παρόλο που θεωρείται ότι η επιστροφή στο σχολικό περιβάλλον υπαγορεύεται από παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς και υγειονομικούς λόγους, γονείς και εκπαιδευτικοί ανησυχούν για έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των μαθητών εν μέσω της γενικότερης εικόνας λόγω της μετάλλαξης «Ομικρον».

Μάλιστα, οι ομοσπονδίες θεωρούν ότι το υπ. Παιδείας δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς για το στοίχημα της επανεκκίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει οδηγία στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικών λόγω νόσησης, οι μαθητές τους να μην επιστρέφουν σπίτι αλλά να καλυφθούν τα κενά με αξιοποίηση εκπαιδευτικών που τυχόν έχουν μικρότερο ωράριο είτε με αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών κάθε σχολείου.

Συγκεκριμένα, για γονείς και εκπαιδευτικούς χθες Κυριακή ήταν η τελευταία ημέρα για να αναζητήσουν εφημερεύον φαρμακείο ώστε να προμηθευτούν τα πέντε self tests για τους ελέγχους των δύο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, από σήμερα έως και 21 Ιανουαρίου. Self test πρέπει να κάνουν και να δηλώσουν το αποτέλεσμά του στη σχετική πλατφόρμα, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί πρέπει να πραγματοποιήσουν δύο rapid tests και ένα self test –όλα με δική τους επιβάρυνση– την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων (το πρώτο rapid πριν από την σημερινή προσέλευση).

Από τη δεύτερη εβδομάδα, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί πρέπει να πραγματοποιούν δύο rapid την εβδομάδα. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για πέντε ημέρες: επιπλέον των δύο σταθερών self, θα κάνουν δύο rapid και ένα self. Οι εμβολιασμένοι θα κάνουν τρία self tests δωρεάν την εβδομάδα.

Aνησυχίες γονέων και εκπαιδευτικών 

Ωστόσο, οι γονείς ανησυχούν, καθώς η «Ομικρον» είναι υπερμεταδοτική και πολλές οικογένειες έχουν στο σπίτι παππούδες ή γονείς που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Η Μαρίκα Χρυσοβιτσάνου, μητέρα μαθητή γυμνασίου, δηλώνει στην «Κ» πως είναι υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, ωστόσο «πρότεινα στον γιο μου να μην πάει αύριο στο σχολείο. Μου είπε ότι ως εμβολιασμένος και μασκοφόρος θα πάει. Φυσικά και ανησυχώ. Λέω μέσα μου κάτι παραπάνω θα ξέρουν για να τα ανοίγουν. Γιατί πράγματι η webex εκπαίδευση απεδείχθη μια μεγάλη “φούσκα”. Θα ήμουν πιο σίγουρη αν γινόταν απολύμανση από μονάδες καθαριότητας μετά τις διδακτικές ώρες, ενώ οι τουαλέτες δεν φημίζονται για την καθαριότητά τους. Επίσης θα ήμουν πιο σίγουρη αν ήξερα ότι με το συνάχι ή μια αδιαθεσία κάποιοι μαθητές δεν θα πάνε στο σχολείο. Και θα ήμουν πιο ήσυχη αν υπήρχε περισσότερη ομοφωνία στην επιτροπή που αποφάσισε άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε στην «Κ», εστιάζοντας και σε ένα ζήτημα πολιτικής. «Επίσης δεν θα έπρεπε όλο αυτό να ήταν πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Στην Ελλάδα όμως ζούμε, με αντιεμβολιαστές φανατικούς που αρνούνται να κάνουν και self test στα παιδιά τους. Και τα θρανία είναι τόσο στενά που οι μαθητές ακουμπούν αγκώνες», τονίζει.

Ενα τμήμα θα αναστέλλει τη λειτουργία του εάν νοσήσει το 50%+1 των μαθητών, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι γονείς θα κρατούν τα παιδιά στο σπίτι για να προστατευτούν. Το ίδιο συνέβη και στην προηγούμενη φάση της πανδημίας.

«Είναι παράδοξη η εμμονή να ανοίξουν τα σχολεία με όρους επικίνδυνους από υγειονομικής και λειτουργικής άποψης, ιδιαίτερα μετά το περυσινό μεγάλο lockdown στα σχολεία. Με δεδομένη την υπερμεταδοτικότητα της “Ομικρον”, τον αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και την αδυναμία να επιβληθεί η μάσκα στα διαλείμματα, τα σχολεία θα λειτουργήσουν με εφιαλτικές συνθήκες: φόβος, ένταση, κυλιόμενες απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών, αδυναμία παράδοσης νέας ύλης», παρατηρεί στην «Κ» η κ. Δώρα Κουντουρά, φιλόλογος σε λύκειο της Αττικής.

«Θα ήταν προτιμότερο από παιδαγωγικής και ανώδυνο από ψυχολογικής άποψης, να ανασταλεί για μία ή δύο εβδομάδες η εκπαιδευτική λειτουργία και να παραταθεί αναλόγως η σχολική χρονιά. Ή να υιοθετηθεί η εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών σε συνδυασμό με τη χρήση των εργαλείων ασύγχρονης», τονίζει η ίδια.

«Τι θα γίνει από αύριο με τα τμήματα των νοσούντων εκπαιδευτικών; Τα πρωτόκολλα δεν επιτρέπουν διδασκαλία μαθητών δύο τμημάτων σε μία αίθουσα. Πώς θα διευθετηθεί το θέμα;» παρατηρεί στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) Σταύρος Πετράκης. Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ είναι υπέρ της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων, αλλά θεωρούν ότι ζητούν μείωση των μαθητών ανά τμήμα και πρόσληψη εκπαιδευτικών για τα κενά. Ο κ. Πετράκης προσθέτει ότι στο θέμα της τηλεκπαίδευσης το υπουργείο πρέπει να εναρμονισθεί με τις εισηγήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να υπάρχει η εναλλακτική της εξ αποστάσεως, καταλήγοντας: «Η διαχείριση της κατάστασης από αύριο στα σχολεία θα είναι μια πραγματικά πολύ δύσκολη εμπειρία για τους Ελληνες εκπαιδευτικούς».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες