Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα - Κορωνοϊός: Πανελλαδικές τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο; Γιατί όχι;

Ελλάδα – Κορωνοϊός: Πανελλαδικές τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο; Γιατί όχι;

|

Στο τραπέζι παράταση της σχολικής χρονιάς, μείωση της ύλης και Πανελλαδικές τον Ιούλιο – Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του κλεισίματος των σχολείων άφησε η υπουργός Παιδείας – Κλειστές και οι σχολές Εμπορικού Ναυτικού – Σε φακέλους οι βαθμοί 

Λέτε να δούμε Πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο; Δεν θα είναι η πρώτη φορά, σίγουρα όμως αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο της Παιδείας και στον …οικογενειακό προϋπολογισμό… Ομως, δεν είναι μόνο αυτό… Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε το πρωί σήμερα στην εκπομπή “Κοινωνία Ωρα MEGA” για την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας των σχολείων στη χώρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Και ήταν ξεκάθαρη… 

Η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χαθεί η χρονιά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση για το κατά πόσον θα παραταθεί η περίοδος αναστολής της λειτουργίας τους.

«Δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση. Θα ακούμε τους ειδικούς και θα πορευόμαστε με βάση τα όσα μας λένε, όπως έχει συμβεί και έως τώρα», ανέφερε αρχικά. «Στο διάστημα των 14 ημερών όπου θα παραμείνουν κλειστές όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης της χώρας, οι ειδικοί θα αναλύουν, θα εξετάζουν τα δεδομένα και θα δούμε αν θα υπάρξει επιμήκυνση της αναστολής. Αυτήν την στιγμή η απόφαση ισχύει ως τις 24 Μαρτίου», τόνισε.

«Για το σχολείο, εφόσον μιλάμε για μια αναστολή λειτουργίας δύο – τριών εβδομάδων, τα μέτρα για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών, θα γίνουν με ήπιο τρόπο. Αναμόρφωση των διδακτικών ωρών, μείωση της διάρκειας σε 35 λεπτά, πιο εντατική διαδικασία μάθησης και περικοπή των περιπάτων».

«Αν πάμε σε μεγαλύτερη αναστολή τότε υπάρχει το ενδεχόμενο επέκτασης του σχολικού έτους, μείωση της διδακτικής ύλης και, ναι, υπάρχει ενδεχόμενο μετακύλισης των πανελληνίων εξετάσεων. Δεν θα χαθούν όμως οι εξετάσεις ούτε το σχολικό έτος».

Ιούλιο ή Σεπτέμβριο οι Πανελλαδικές
Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν οι Πανελλαδικές τον Ιούλιο, σε περίπτωση που παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων. Αν ωστόσο κριθεί ότι οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, τότε ενδέχεται οι Πανελλαδικές να μετακυλισθούν για τον Σεπτέμβριο.

Ενώ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ανέφερε «Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήδη εξετάζεται για τα πανεπιστήμια και είμαστε σε επαφή μαζί τους, έχουμε κάνει ενέργειες για να γίνει ό,τι χρειάζεται. Ενώ, για τα σχολεία έχουμε βάλει σε προτεραιότητα την τρίτη λυκείου. Κάνουμε ήδη δοκιμαστικά αναφορικά με τη χρήση ενός δικτύου για να μπορέσουν να συνεχίσουν τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα μέσω διαδικτύου».

Ενδεχόμενο ματαίωσης των παρελάσεων

Για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, η υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι πιθανό να ματαιωθούν ενώ σχετικά με τους εκπαιδευτικούς. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης με προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, σε συντονισμό των περιφερειακών διευθύνσεων με τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς.

Για τα προγράμματα Erasmus η υπουργός σημείωσε ότι η Ε.Ε. έχει δώσει γενικότερες οδηγίες που εφαρμόζονται από τις χώρες. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά τμήματα Erasmus η υπουργός είπε “δεν θα λειτουργήσουν” διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και όχι για την εξ’ αποστάσεως.

Ποιες εκπαιδευτικές δομές αφορά το μέτρο

Σημειώνεται ότι χθες αποφασίστηκε η άμεση προληπτική διακοπή των μαθημάτων για δύο τουλάχιστον εβδομάδες σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Tο μέτρο αφορά σε σχολεία, Πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται απο το Υπ. Παιδειας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια.

Οι διοικητικές υπηρεσίες και οι εστίες στέγασης θα λειτουργούν κανονικά ενώ η έρευνα στα Πανεπιστήμια θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση σχετικά με την αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων στα σχολεία, όπως και της δραστηριότητας της κολύμβησης.

Βαθμοί σε κλειστούς φακέλους για το Δημοτικό

Μέτρα έχουν ληφθεί και για τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουν βαθμούς οι μαθητές στα σχολεία. Σύμφωνα με την απόφαση, οι μαθητές των Δημοτικών θα πάρουν τους βαθμούς σε κλειστούς φακέλους, ενώ όσοι γονείς ήθελαν να ενημερωθούν για την πρόοδο των γονιών τους θα μπορούσαν να το κάνουν τηλεφωνικώς.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τους βαθμούς

Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων/συναθροίσεων σε κλειστό χώρο, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με συγχρωτισμό μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικού προσωπικού:

Οι γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ και Β΄ τάξη Δημοτικού δύνανται να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους διδάσκοντες προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των τέκνων τους.

Αναφορικά με την επίδοση των ελέγχων για τους μαθητές/τριες που φοιτούν στη Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη, οι σύλλογοι διδασκόντων, με απόφασή τους, θα πρέπει να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραδίδονται οι έλεγχοι προόδου β΄ τριμήνου σε κλειστό και σφραγισμένο φάκελο στην τσάντα του κάθε μαθητή, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία γονέων και κηδεμόνων στο σχολείο.
Με ευθύνη του/της διευθυντή/ντριας και του συλλόγου διδασκόντων θα ενημερωθούν σχετικά οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών.

Κλείνουν και οι σχολές του Εμπορικού Ναυτικού

Την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των δημοσίων σχολών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ,ΚΕΣΕΝ, Σχολές σωστικών και πυροσβεστικών μέσων, θαλαμηπόλων) από σήμερα 11 Μαρτίου 2020 και για τις επόμενες 14 μέρες, αποφάσισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του κορονοϊου COVID-19.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί