Ελλάδα - Μακρή: Πρώτα θα ανοίξουν τα Γυμνάσια - Λύκεια (video)

Προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων δίνει το υπουργείο Παιδείας δήλωσε στο Mega η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

«Όταν μας δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην δια ζώσης εκπαίδευση. Γυμνάσια και Λύκεια έμειναν περισσότερο χρόνο κλειστά. Γι’ αυτό και για άλλους λόγους βρίσκονται στην προτεραιότητα του υπουργείου»

«Επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι να επανέλθουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Αν οι οδηγίες της επιτροπής των επιδημιολόγων είναι για σταδιακό άνοιγμα, προτεραιότητα θα δοθεί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια» απάντησε σε ερώτηση αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα με αυτά και τα Δημοτικά σχολεία.

Επίσης, υποστήριξε ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν «στην ώρα τους, μέσα στον Ιούνιο, όπως έγιναν και πέρυσι», δίχως να προσδιορίσει ημερομηνία.

Σχολεία: Κάθε Δευτέρα τα τεστ σε καθηγητές και μαθητές

Η υφυπουργός Ζέττα Μακρή επισήμανε ότι αν αποφασιστεί από τους ειδικούς η επαναλειτουργία των σχολείων, αυτό θα γίνει με self – test. Όπως είπε, υπάρχει σχέδιο να γίνεται τεστ σε καθηγητές και μαθητές κάθε Δευτέρα. «Επιθυμία μας να γυρίσουν με ασφάλεια στην τάξη τους παιδιά και εκπαιδευτικοί».

Αν κάποιος βρίσκεται θετικός στον ιό, ενδεχομένως να πραγματοποιεί επαναληπτικό τεστ σε δημόσια δομή υγείας, σημείωσε.  «Το υπουργείο ζήτησε και πέτυχε να γίνει κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εκπαιδευτικών στα ειδικά σχολεία, αλλά και των παιδιών και του βοηθητικού προσωπικού σε αυτά» υπογράμμισε.

Επιπλέον, είπε ότι υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, ώστε οι αδιάθετες δόσεις εμβολίων να αξιοποιούνται τόσο σε εκπαιδευτικούς ειδικών σχολείων όσο και σε εν γένει εκπαιδευτικούς.

Voucher 200 ευρώ

Σε σχέση με το Voucher των 200 ευρώ για τους μαθητές, τόνισε πως «το ότι θέλουμε όλος ο μαθητικός πληθυσμός να αποκτήσει τεχνολογικό εξοπλισμό, δεν σημαίνει ότι η τηλεκπαίδευση θα μείνει. Αλλά αλίμονο αν ψηφιακά δεν βοηθήσουμε αυτό το κεκτημένο που αποκτήθηκε λόγω πανδημίας, να βελτιωθεί και να παραμείνει ως ένα όπλο».

Μάλιστα, είπε ότι είναι πέντε τα συναρμόδια υπουργεία για το voucher. Εκείνο, όμως, το οποίο είναι το επισπεύδον για τα παραστατικά είναι το υπουργείο Εργασίας, είπε. Το υπουργείο Εργασίας καθορίζει τα κριτήρια για το voucher και ανοίγει την πλατφόρμα.

Για τα κριτήρια του voucher, υποστήριξε ότι δεν έγινε αδικία «Προτιμήθηκαν οι περισσότερο αδύνατοι οικονομικά, και αφού υπάρξει περιθώριο θα επεκταθεί και σε άλλους, οι οποίοι χωρίς να είναι τόσο αδύναμοι, έχουν εξίσου μεγάλη ανάγκη».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News